Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sociala kontrakt bättre än ”social housing”

Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.
Foto: PRESSBILD
Foto: SHUTTERSTOCK

Sveriges Allmännytta anser inte att lösningen är att överge den generella bostadspolitiken, skriver Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta i en replik till Christina Heikel vid Fastighetsägarna Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi delar Fastighetsägarnas syn på GT Debatt att en fungerande bostadsmarknad ska rymma alla och kunna möta dem som riskerar att hamna utanför. Men, att införa den typ av sociala bostäder, ofta kallat social housing, som förekommer i andra europeiska länder är fel väg att gå. Om inte bostadsbeståndet samtidigt ökar, så är risken stor att det skapas nya grupper som kommer i kläm. 

Att bygga upp en social bostadssektor skulle kosta mycket pengar, likaså att därefter hålla ner hyresnivåerna. Hyressubventionen måste betalas med offentliga medel, det vill säga av skattebetalarna, vilket innebär skattehöjningar eller nedskärningar på andra områden. Det finns då en risk att man frestas att spara genom att bygga till lägre kvalitet och standard. 

Det är bättre att verktyget sociala kontrakt utvecklas för att hjälpa de som har svårt att ta plats på bostadsmarknaden. Dessa kontrakt avser inte särskilda reserverade bostäder som för all framtid låses in i ett särskilt system, utan är olika lägenheter spridda i beståndet, vilket ger en flexibilitet. Om hyresgästen sköter sig ska det övergå i ett förstahandskontrakt och nästa gång någon erbjuds en bostad med ett socialt kontrakt är det en helt annan lägenhet. 

Sveriges Allmännytta anser inte att lösningen är att överge den generella bostadspolitiken. Vi menar att den i stället bör, och kan, utvecklas. Det är effektivare, snabbare och mindre kostsamt. Fokus måste ligga på att utbudet av bostäder ska matcha behovet samt att ge hushållen möjlighet att efterfråga de bostäder de behöver. Byggpriserna måste pressas och balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna införas. Hushåll med vanliga arbeten måste kunna ha råd att hyra en lämplig bostad på den vanliga marknaden. För hushåll med lägre inkomster behövs ett höjt bostadsbidrag och en statlig hyresgaranti.

Det är bra att privata hyresvärdar i Göteborg tillhandahåller 20 procent av dagens sociala bostäder. Vi välkomnar att de privata fastighetsägarna vill ta ett fortsatt socialt ansvar, men det behövs betydligt mer än så. 


Anders Nordstrand

Vd Sveriges Allmännytta