Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta plantera träd med Kina

Flera västsvenska kommuner har partnerskapsavtal med kinesiska städer. Dessa bör omedelbart sägas upp, skriver de liberala politikerna Simona Mohamsson, Emmy Scilaris och Olle Johnsson. På bilden: Hongkongs flagga.Foto: KIM HONG-JI/REUTERS BILDBYRÅN
Simona Mohamsson (L), liberal politiker Göteborg.Foto: PRESSBILD
Emmy Scilaris, 1:e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst.Foto: PRESSBILD
Olle Johnsson, utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet.Foto: HENRIK KNUTSSON

Medan Hongkongborna kämpar för sin frihet hotar Kinas ambassadör Sverige med konsekvenser efter rättmätig kritik. De västsvenska kommuner som har partnerskapsavtal med kinesiska städer måste tänka om, skriver flera liberala politiker.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag utnyttjar Kina sin ekonomiska styrka för att tysta kritiken av regimens kränkningar mot de mänskliga rättigheterna. På Göteborgs universitet betonade nyligen den kinesiska ambassadören i Sverige att Peking har förmåga att hantera sina egna angelägenheter och hotar med åtgärder om den svenska kritiken mot Kina inte tystnar. Samtidigt har flera västsvenska kommuner i dag partnerskapsavtal med kinesiska städer. Man kan fråga sig följande: Är de västsvenska kommunpolitikerna verkligen så lättköpta?

 

Hongkongs gator är fyllda av människor som slåss för sin frihet. Det som började som en protest mot ett utlämningsavtal har utvecklats till en strid för demokrati och mänskliga rättigheter. Demonstranterna har uttalat fem krav, samtliga baserade på rättvisa, demokrati, frihet och autonomi. Under de senaste månaderna har vi sett kränkningar av de mänskliga rättigheterna orsakade av ett allvarligt maktmissbruk av Hongkongs polisstyrka, vilket resulterat i allvarliga skador och dödsfall. 

 

Trots Hongkongs och den kinesiska regeringens försök att tysta rörelsen med en allt mer repressiv och våldsam taktik fortsätter demonstrationerna och likaså gör Hongkongbornas sökande efter en politisk lösning. 

 

Demonstranterna har gjort det mycket tydligt att de inte kommer låta sig tystas tills deras krav har gåtts till mötes. I lokalvalet tidigare i höst gick 71 procent av Hongkongs väljare och röstade, vilket resulterade i en jordskredsseger för de pro-demokratiska partierna. 

 

Det positiva valresultatet får dock inte lura oss. Demonstranterna betalar ett högt pris för sin kamp för en politisk reform, samtidigt som kommunismens järngrepp kan slutas runt Hongkong vilken dag som helst ifall Kina bestämmer sig för det. Vi får inte lämna Hongkongs invånare ensamma i kampen för sin framtid, utan vi ska stå sida vid sida med dem. Sverige måste markera att vi inte tolererar Kinas försök att kväva de mänskliga rättigheterna. 

 

Ett flertal kommuner i Västra Götaland har ingått samarbete med städer och kommuner i Kina. Göteborgs Stad har ett partnerstadsavtal med Shanghai, Uddevalla kommun med staden Shiyan, Bengtsfors med staden Wuzhou, Borås Stad med Yancheng, Lidköping kommun med Xindu District, Svenljunga kommun med Chizhou City och Vara kommun med Huangshan City. 

 

Att många av Västsveriges kommuner väljer att ha ett fortsatt samarbete med världens största diktatur är minst sagt oroväckande. Vi ska inte legitimera och understödja en repressiv regim genom att plantera ett vänskapsträd tillsammans med Shiyans borgmästare Chen Xin Wu, låta Sveriges kommuner fungera som en plattform för kinesiska staten att sprida en felaktig bild av sitt land eller främja Kinas ekonomi. 

 

Handel med Kina är inte per automatik dåligt, men den kan aldrig villkoras mot att politiker i Sverige tystnar i kritiken mot Kina. Symbolhandlingar som trädplanteringar kan tyckas vara harmlösa men de ingår i Kinas försök att legitimera bilden av sig själva som en skrupelfri handelspartner. 

 

Under de senaste åren har Kinas ekonomiska investeringar tystat kritiker och dämpat andra. Det är mycket anmärkningsvärt att EU trots sin omfattande handel med Kina ändå inte mäktar med att hålla en tydligare linje mot landet när vad det gäller mänskliga rättigheter. Västsvenska kommunpolitiker kan inte heller blunda för övergreppen i Xinjiang, Tibet, Hongkong och i resten av Kina. Därför bör de kommuner i Västsverige som har partnerskapsavtal med Kina säga upp dessa omedelbart och i framtiden inte signera nya. 

 

Politiker, som är engagerade globalt såsom lokalt i fria länder, måste agera och motverka kommunistpartiets politiska och ekonomiska kontroll. Även om korruptionen och bristen på mänskliga rättigheter i Kina kan ha undgått lokala politiker så finns det efter att ha läst den här texten ingen ursäkt längre. Ni vet att det är upp till er vad ni vill göra med denna information. Nu är det upp till bevis om det är trädplanteringar eller samvetet som ska styra vilken relation vi har till Kina.

 

Simona Mohamsson (L)

Liberal politiker Göteborg

 

Emmy Scilaris 

1:e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

 

Olle Johnsson 

Utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet