Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slottsskogsobservatoriet behöver en hållbar lösning

STÄNGT. Nästan dagligen får vi motta förfrågningar om det är möjligt att besöka observatoriet. Det är lika frustrerande varje gång att behöva ge ett nekande svar, skriver Katja Lindblom.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Katja Lindblom, föreståndare Slottsskogsobservatoriet i Göteborg.Foto: MICHAEL LENG

Framtiden för Slottsskogsobservatoriet i Göteborg är oklar. Verksamheten är stängd för resten av året. Politiken måste komma ur sitt cirkelresonemang, skriver Katja Lindblom, föreståndare för Slottsskogsobservatoriet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Situationen för Slottsskogsobservatoriet är akut. Att från politikens sida bemöta verksamhetens behov med cirkelresonemang gynnar varken observatoriet eller politiken.

 

Vad det hela rör sig om är givetvis frågan om kommunal finansiering av Slottsskogsobservatoriet, en fråga som i omgångar kommit upp hos Göteborgs kommunstyrelse sedan 2017.

 

Observatoriets ekonomiska problem har pågått avsevärt längre än så, men det var 2017, i samband med ett yrkande från Martin Wannholt som man började erkänna att problemet existerar.

 

Redan från början möttes frågan av mothugg och alltsedan dess har alliansen hållit fast vid en frustrerande ”loop” som går ut på att hänvisa Slottsskogsobservatoriets Vänner (SV), föreningen som ansvarar för driften av observatoriet, till att söka allmänna föreningsbidrag.

 

Det hade inte varit mycket att argumentera om, om föreningsbidrag hade varit en realistisk och hållbar möjlighet för oss, men det är det tyvärr inte.

 

För att överhuvudtaget bli bidragsgodkända måste vi nämligen förändra föreningsformen till traditionell medlemsrekrytering och -aktiviteter. Detta för att kunna få loss en mindre summa per medlem eller medlemsaktivitet.

 

Därmed skulle vi behöva lägga ned tid och resurser som vi inte har, på att skapa en verksamhet som vi hitintills aldrig drivit, endast för att kunna få en viss ersättning för den nya verksamheten, snarare än vad vi verkligen behöver pengarna till: Driften av observatoriet.

 

Häromdagen skickade jag ut ett brev till samtliga ledamöter i Göteborgs kommunstyrelse. Bland annat stod det:

Fram till 1982 låg Slottsskogsobservatoriet under motsvarigheten till Skolnämnden och fram till 1994 var det en del av Göteborgs Museer, under museinämnden, och även om ingen av dessa nämnder längre existerar så har föreningens uppdrag varit beständigt och detta uppdrag har genom alla år som sagt gått ut på att stå för bildning och utbildning av såväl allmänhet som grundskolor och andra läroverk. Att konvertera till att bli en typisk traditionell förening skulle i mångt och mycket innebära att vi frångick detta uppdrag och således skulle syftet med vår förenings existens upphöra.

 

Brevet skickades med viss förhoppning om att det äntligen skulle gå att skapa förståelse för vår situation, men inte bara uteblev all form av respons utan även fick jag höra att man, under onsdagens kommunstyrelsesammanträdande, återigen dragit upp samma, nu tämligen urvattnade, argument om föreningsbidrag.

 

För närvarande pågår en utredning angående framtida finansiering av Slottsskogsobservatoriet. Alliansen har redan satt sig på tvären och kört över förslagen till finansiering under resterande 2019.  Resultatet av detta är att observatoriet måste hållas stängt.

 

Vi erkänner villigt att frågan om kommunal finansiering av Slottsskogsobservatoriet inte är enkel. Det är inte juridiskt möjligt för kommunen att bara ”ge” oss pengar, men även på det problemet finns potentiella lösningar.

 

En av käpphästarna är att kommunen inte kan särbehandla en enstaka förening, med innebörden att alla föreningar i Göteborgs kommun måste behandlas lika.

 

Men samtidigt förefaller alliansen ignorera det faktum att Slottsskogsobservatoriets Vänner har blivit särbehandlade i många år, vilket nu har lett till att vi måste neka tusentals besökare tillträde till observatoriet.

 

Samtidigt finns intresset och behovet hos skolor och allmänhet kvar. Nästan dagligen får vi mottaga förfrågningar om det är möjligt att besöka observatoriet. Det är lika frustrerande varje gång att behöva ge ett nekande svar.

 

Vi beklagar att det politiska styret för Göteborg verkar syfta till att inskränka möjligheterna till naturvetenskaplig utbildning i en tid då rymden i allra högsta grad är en del av vår vardag. Därtill aktivt förstörs en verksamhet som har pågått i 90 år.

 

En snabb lösning på Slottsskogsobservatoriets ekonomiska problem borde inte vara ”rocket science”, men däremot kan det mycket väl leda till nästa generations raketforskare om vi bara får bedriva vår verksamhet utan en massa politiska käppar i hjulen.

 

Katja Lindblom

Föreståndare Slottsskogsobservatoriet