Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slopa coronastödet till kommunala bolag

Mohammad Hariri, grundare av Göteborgs Tolkförmedling.

Ingen annan kommun har så många offentliga aktörer i direkt konkurrens med privata bolag som i Göteborg. Vi privata näringsidkare i monopolstyrda kommuner har sett oss bli dubbelt bestraffade under corona, skriver Mohammad Hariri, grundare av Göteborgs Tolkförmedling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När jag startade Göteborgs Tolkförmedling 1995 var nästan alla landets större kommunala tolkverksamheter avvecklade. I Göteborg hade man dock valt att gå emot strömmen och i stället utökat sin verksamhet. Under många år arbetade vi på Göteborgs Tolkförmedling sida vid sida med den nu regionala Tolkförmedling Väst (tidigare Tolkcentralen). 

 

Vårt företag hanterar 100 olika språk med drygt 500 anslutna tolkar som bistår människor dygnet runt i många gånger helt livsavgörande situationer; vid kontakter med myndigheter, juridiska ombud, arbetsförmedlingar, inom skolan, på sjukhus och flyktingförläggningar. Förutom en djup förståelse för den kultur som skapar, färgar och ger ett språk dess nyanser har många tolkar även branschspecifika kunskaper inom till exempel ekonomi, teknik och medicin. 

 

2009 beslutade Göteborgs stad att de kommunala verksamheterna inte längre behövde upphandla sina tolkförmedlingstjänster. Regionens skolor, sjukhus och övriga myndigheter uppmanades att enbart anlita kommunernas egna tolkförmedlingsverksamheter. Dörren till den kommunala marknaden slogs därmed igen framför våra ögon. Vi har sedan dess bara kunnat leta uppdragsgivare inom den privata sektorn, vilket drastiskt förändrar våra möjligheter att förmedla tolkar där behovet av att förstå och göra sig förstådd ofta är som störst och mest akut, som i samband med olika myndighetskontakter. 

 

Ingen annan kommun har så många offentliga aktörer i direkt konkurrens med privata bolag som i Göteborg. Det är i dag ett välkänt fenomen som har fått en bitter eftersmak på grund av den illojala konkurrenssituation som skapas varje gång kommunens bolag inte behöver begära in upphandlingar för sina tjänster. Läget sattes på sin spets när världen vändes upp och ner av det största virusutbrottet i modern tid. Vi som driver privata företag i monopolstyrda kommuner såg oss själva utsättas för en sorts dubbel bestraffning, som i praktiken innebär att vi diskrimineras två gånger. 

 

Göteborgs Tolkförmedling har redan under många år haft en begränsad marknad att agera på. Under rådande pandemi nedprioriteras tolktjänster och vår lilla möjlighet att bibehålla vår konkurrenskraft i form av ekonomiska bidrag rycks ifrån oss då våra konkurrenter inom den offentliga sektorn får tillgång till samma stöd. 

 

På bland annat Skatteverkets hemsida kan man läsa om coronastödet för icke-vinstdrivande verksamheter. Som egenföretagare i en sedan länge hårt utsatt bransch ifrågasätter jag starkt detta upplägg då vi verkar med helt andra förutsättningar än bolag som drivs av allmänna medel. Syftet med stödet torde vara att ge näringslivets privata sektor en livlina i en extraordinär situation. I Göteborg riskerar det i stället att bli en dödsstöt då det innebär att staten ger med ena handen samtidigt som kommunens bolag får utrymme att rycka bort mattan helt. Åtgärderna bör begränsas till att enbart gälla företag som arbetar efter likadana premisser och marknadskrafter där tillgång och efterfrågan styr. 

 

Slopa coronastödet till kommunala bolag så att de statliga åtgärderna kan fortsätta fungera som en lysande fyr i det kompakta virusmörker som i dag ligger över Göteborgs näringsliv. Annars finns risken att de i stället bidrar till att släcka ner och tysta vår stad. Bokstavligen talat.   

 

Mohammad Hariri

Grundare av Göteborgs Tolkförmedling