Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Släpp ut elefanten ur tunneln, Centern

Mats Lövgren, samordnare vid nätverket Stoppa Västlänken Nu. Foto: JONAS TOBIN

Centerpartiet får inte ihop sin argumentation om Västlänken. Samtidigt är det förlösande att läsa att de tar på sig ansvaret för att den riskerar att byggas, skriver Mats Lövgren, samordnare på nätverket Stoppa Västlänken Nu i en replik till de centerpartistiska regionråden Kristina Jonäng och Stefan Bengtsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På GT Debatt skriver de centerpartistiska regionråden Kristina Jonäng och Stefan Bengtsson att ”Västlänken är ingen automatisk garanti för att västsvenska kapacitetsproblemet” löses. Samtidigt hävdar de att den enda järnvägslösningen i Västsvenska paketet, Västlänken, är av nationell angelägenhet och motiverar det med ”utan ökad järnvägskapacitet in mot Göteborg skadas övriga Sverige”. Därmed kan man ju fråga sig ifall Centerpartiet ens vet vad Västlänken är? Den har absolut inget med ökad järnvägskapacitet in mot Göteborg att göra. Tvärtom förblir den med pendeltågstunneln konstant och några fler tåg till eller från Göteborg kommer inte att kunna trafikera banorna.

 

LÄS MER: GT DEBATT: "Sluta låtsas att Göteborg bestämmer om Västlänken"  

 

Av Västsvenska paketets 34 miljarder kronor utgör Västlänken lejonparten med 20 miljarder. Ansvarigt statsråd för avtalet var dåvarande infrastrukturminister, Åsa Torstensson (C). Så det är Centern vi i Göteborg kan tacka för att det planeras under ett decennium byggas en tunnel som inte ”ökar järnvägskapaciteten in mot Göteborg” och som inte är en ”garanti för det västsvenska kapacitetsproblemet”. Med Nuon färskt i minnet kan vi konstatera att Centerpolitiker inte direkt har rosat marknaden med skattefinansierade smarta investeringar. 

 

I stället för att be oss göteborgare om ursäkt för det slöseri av skattemedel som Västlänksprojektet hittills har inneburit, se göteborgarna i ögonen och erkänna att Västlänken inte blir vad som utlovats och därför vill ta ett omtag, kommer de centerpartiska regionråden med förtäckta hot. De enorma brister som framkommit i Västlänksprojektet ser de två som ”onyanserad debatt” och ifall avslöjanden fortsätter så hävdas att det skulle innebära problem med att få ”nya resurser till infrastruktur i Västsverige”. Det är svårt att smälta hur Centerpartiet tänker. Menar de att Västsverige ska straffas för att allmänheten avslöjar och ifrågasätter samhällsekonomiskt dåliga beslut? 

 

Centern står sedan två mandatperioder utanför den politiska arenan i Göteborgs fullmäktige. Ifall de tror att det är en röstmagnet att göteborgarna nu får höra att Centern är ansvariga för att Västlänken på bristfälliga grunder planeras att byggas, lär de bli överraskade när de vaknar upp den 10 september dagen efter valet. Men vill de inte känna sig utanför finns en stor elefant i rummet att släppa ut. Då handlar det om att gå i takt med göteborgarna och medverka till det politiska beslutet att stoppa pendeltågstunneln. Det gjort finns garanterat många goda krafter som vill bidra till visioner som exempelvis ”Eigth Million City”. 

 

Fast då gäller det att börja i rätt ända och det är en lösning där pendlarna får fler tåg att välja mellan vilket vi vet att Västlänken inte ger. Det borde vara Centerns första politiska beslut för att komma in i värmen. 

 

Mats Lövgren

Samordnare i nätverket Stoppa Västlänken NU

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!