Mats Lövgren, samordnare vid nätverket Stoppa Västlänken Nu. Foto: JONAS TOBIN
Mats Lövgren, samordnare vid nätverket Stoppa Västlänken Nu. Foto: JONAS TOBIN

Släpp ut elefanten ur tunneln, Centern

Publicerad

Centerpartiet får inte ihop sin argumentation om Västlänken. Samtidigt är det förlösande att läsa att de tar på sig ansvaret för att den riskerar att byggas, skriver Mats Lövgren, samordnare på nätverket Stoppa Västlänken Nu i en replik till de centerpartistiska regionråden Kristina Jonäng och Stefan Bengtsson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På GT Debatt skriver de centerpartistiska regionråden Kristina Jonäng och Stefan Bengtsson att ”Västlänken är ingen automatisk garanti för att västsvenska kapacitetsproblemet” löses. Samtidigt hävdar de att den enda järnvägslösningen i Västsvenska paketet, Västlänken, är av nationell angelägenhet och motiverar det med ”utan ökad järnvägskapacitet in mot Göteborg skadas övriga Sverige”. Därmed kan man ju fråga sig ifall Centerpartiet ens vet vad Västlänken är? Den har absolut inget med ökad järnvägskapacitet in mot Göteborg att göra. Tvärtom förblir den med pendeltågstunneln konstant och några fler tåg till eller från Göteborg kommer inte att kunna trafikera banorna.

 

LÄS MER: GT DEBATT: "Sluta låtsas att Göteborg bestämmer om Västlänken"  

 

Av Västsvenska paketets 34 miljarder kronor utgör Västlänken lejonparten med 20 miljarder. Ansvarigt statsråd för avtalet var dåvarande infrastrukturminister, Åsa Torstensson (C). Så det är Centern vi i Göteborg kan tacka för att det planeras under ett decennium byggas en tunnel som inte ”ökar järnvägskapaciteten in mot Göteborg” och som inte är en ”garanti för det västsvenska kapacitetsproblemet”. Med Nuon färskt i minnet kan vi konstatera att Centerpolitiker inte direkt har rosat marknaden med skattefinansierade smarta investeringar. 

 

I stället för att be oss göteborgare om ursäkt för det slöseri av skattemedel som Västlänksprojektet hittills har inneburit, se göteborgarna i ögonen och erkänna att Västlänken inte blir vad som utlovats och därför vill ta ett omtag, kommer de centerpartiska regionråden med förtäckta hot. De enorma brister som framkommit i Västlänksprojektet ser de två som ”onyanserad debatt” och ifall avslöjanden fortsätter så hävdas att det skulle innebära problem med att få ”nya resurser till infrastruktur i Västsverige”. Det är svårt att smälta hur Centerpartiet tänker. Menar de att Västsverige ska straffas för att allmänheten avslöjar och ifrågasätter samhällsekonomiskt dåliga beslut? 

 

Centern står sedan två mandatperioder utanför den politiska arenan i Göteborgs fullmäktige. Ifall de tror att det är en röstmagnet att göteborgarna nu får höra att Centern är ansvariga för att Västlänken på bristfälliga grunder planeras att byggas, lär de bli överraskade när de vaknar upp den 10 september dagen efter valet. Men vill de inte känna sig utanför finns en stor elefant i rummet att släppa ut. Då handlar det om att gå i takt med göteborgarna och medverka till det politiska beslutet att stoppa pendeltågstunneln. Det gjort finns garanterat många goda krafter som vill bidra till visioner som exempelvis ”Eigth Million City”. 

 

Fast då gäller det att börja i rätt ända och det är en lösning där pendlarna får fler tåg att välja mellan vilket vi vet att Västlänken inte ger. Det borde vara Centerns första politiska beslut för att komma in i värmen. 

 

Mats Lövgren

Samordnare i nätverket Stoppa Västlänken NU

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag