Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släng ut kriminella och extremister från skolan

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), oppositionsråd i Göteborg.Foto: JESPER HALLÉN

Svensk skola och barnomsorg har förvandlats till en okontrollerad marknad. Det gör den attraktiv för kriminella och extremister. Högerstyrets passivitet mot extremister i skolan är farlig, skriver oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste åren har vi har sett alltför många exempel på hur extremister beviljas pengar från Göteborgs stad och får lov att bedriva förskola och skola för barn och unga. Detta är en skandal, som upprepas om och om igen. 

Därför lade vi socialdemokrater, tillsammans med Demokraterna, nyligen förslag om en kraftsamling för att mota bort oseriösa, kriminella och våldsbejakande aktörer från skolan och förskolan. Högerstyret röstade, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, ner vårt förslag. Samtidigt har inte högerstyret lagt några egna förslag för hur de vill förhindra att skattepengar hamnar i fickorna på kriminella och extremister. De är svaret skyldiga.

Den svenska skolan och barnomsorgen har förvandlats till en okontrollerad marknad. Bristen på kontroll gör den attraktiv för kriminella och extremister, som med chockerande lätthet kan sko sig på skattepengar och samtidigt indoktrinera barn. Den senaste tiden har vi sett flera exempel.

Nyligen avslöjade GT på nyhetsplats att rektorn för den muslimskt inriktade Römosseskolan, den före detta moderata riksdagsmannen Abdirizak Waberi, också är ledare för ett islamistiskt parti i Somalia med kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Ändå har han fått grönt ljus för att utöka sin skolverksamhet i Göteborg. 

I vintras stängdes en förskola i nordöstra Göteborg ner efter att Säpo upptäckt kopplingar mellan skolans ägare och personer som Säpo bedömer utgöra hot mot rikets säkerhet.

Förra året var en person med kopplingar till terrornätverket Al-Shabaab en hårsmån ifrån att godkännas och få kommunbidrag som dagbarnvårdare, vilket stoppades efter att S-politiker agerat. 

Ett problem är att olika kontrollmyndigheter kan ha olika information om olika nätverk, men saknar resurser för att själva ha detaljkoll på varje aktör. Därför ville vi tillsätta en arbetsgrupp där de delar av kommunen som jobbar med tillsyn av skolor, förskolor och andra välfärdsverksamheter utbyter information om oseriösa aktörer. Då kan man mer effektivt kartlägga extremister och kriminella för att stoppa dem innan det är för sent. 

Jag tror alla partier i grunden är överens om att det här inte är okej, men att vissa inte riktigt vågar ta i frågan. Varför skulle man annars rösta ner någonting så okontroversiellt som en samverkansyta mellan olika myndigheter, som ska skydda våra barn och hålla koll på våra skattepengar? Jag tror att svaret finns i att de borgerliga partierna har en reflexmässig skepsis mot offentlig kontroll, och detta i synnerhet när det kommer till deras marknadssystem i välfärden. 

De borgerliga partierna brukar försvara marknadsskolan med att den fungerar, så länge man har tillräckligt bra kontroll. Det är helt uppenbart att den kontrollen inte fungerar i dag och att högerpartierna själva stoppar den kontroll som hade fungerat. 

Riksdagens högermajoritet blockerar förbud för religiösa friskolor, ett stopp för vinstjakten och folklig insyn i friskolekoncernernas verksamhet. Borgerligheten är livrädd för vad utökad kontroll skulle göra med marknadsskolan. Vad mer skulle upptäckas? Hur mycket vinstjakt skulle avslöjas? Hur många extremister bedriver egentligen utbildning i Sverige i dag?

Regeringen förbereder ett stopp för nya religiösa friskolor, men det räcker inte: Gång på gång har det visat sig att extremister passerar Skolinspektionens kontroller och kommunen saknar resurser för att kontrollera förskolorna. Så länge som riksdagens högermajoritet blockerar ett förbud måste den kommunala kontrollen stärkas.

Högerstyrets passivitet mot extremister i skolan är farlig. Efter att ha röstat ner vårt förslag är de svaret skyldiga: Vad tänker alliansen göra för att våra gemensamma resurser ska gå till vår gemensamma välfärd, inte till kriminella och extremister?

 

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S)

Oppositionsråd i Göteborg