Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyddsutrustning måste finnas på alla förskolor

Förskolan är en av samhällets viktigaste arbetsplatser, skriver Jonas Attenius (S) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jonas Attenius (S), gruppledare och oppositionsråd i Göteborg.
Foto: SAP
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), oppositionsråd i Göteborg.
Foto: SAP

Socialdemokraterna kräver att pandemin tas på allvar även i Göteborgs förskolor, skriver oppositionsråden Jonas Attenius (S) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Som förälder ska du alltid känna dig trygg med att lämna dina barn på förskolan. Då måste den ha de resurser som krävs för att garantera alla barns trygghet och utveckling. För det krävs tydliga prioriteringar på mer personal, med bättre villkor och en hållbar arbetsmiljö, före vinstjakt och dyr byråkrati.

Förskolan är en av samhällets viktigaste arbetsplatser. Förskolepersonalens arbete är en helt nödvändig förutsättning för att människor ska kunna arbeta och för att våra barn ska kunna utvecklas som individer. Under hela pandemin har förskolan haft öppet och gett barnen en känsla av normalitet, av fasta rutiner och trygghet, i en värld som präglats av kris och osäkerhet.

Förskollärare, barnskötare, förskoleassistenter, lokalvårdare och måltidspersonal har kommit till jobbet varje dag – och detta med risk för att själva exponeras för smittan, utan möjlighet till social distans, med i bästa fall otillräcklig och i värsta fall obefintlig skyddsutrustning. Medan många har kunnat flytta sina arbetsplatser till trygga köksbord och välförsedda hemmakontor tar förskolepersonalen dagliga risker, finns där, undervisar, tröstar, matar och tar hand om våra barn. Utan förskolepersonalens arbete skulle Sverige stanna. Det är uppenbart att förskolepersonalen, som varken fått applåder eller uppmärksamhet, förtjänar högre löner och bättre villkor.

Då måste man sätta välfärden först. Tyvärr prioriterar det borgerliga högerstyret i Göteborg annat. Alliansen vill inte ta kontroll över vinstjakten och orkar inte ta tag i den helt nödvändiga omfördelning från byråkrati och kortsiktiga projekt till välfärdspersonalen som krävs för att garantera en trygg välfärd. Högerstyret har dragit sig länge för att göra någonting åt en orimlig vikariesituation, man har tvekat inför behovet av språkkrav på personalen, man fortsätter välkomna vinstintresset till barnomsorgen och man vill tvångsförflytta förskollärare som brickor i ett logistiskt spel.  Marknadsexperiment och byråkratiska system tillåts gå före förbättrade villkor och ett hållbart arbetsliv.

Socialdemokraterna vill i stället se mer resurser till förskolan, höjda löner och en låglönesatsning för de yrkesgrupper som har lägst medianlön – varav många finns just i förskolan. Vi har krävt att politiken får kontinuerliga uppföljningar av arbetsmiljön inom förskolan och vi har ifrågasatt tvångsförflyttningar av personal mellan olika förskolor. Vi vill se tydliga krav på god svenska vid nyanställning, med språkträning på betald arbetstid för befintlig personal. Vi vill också slopa den avgift personalen tvingas betala för att äta frukost och mellanmål med eleverna. I förskolan är det en del av undervisningen och man ska inte som anställd tvingas betala för att man gör sitt jobb. Tyvärr röstade högerstyret, till vår stora förvåning med stöd av V och MP, nyligen ner vårt förslag om att slopa avgiften.

Under förskoleupproret 2018, när tjänstemannachefer och högerpolitiker ville rycka stödtröjorna av varenda förskoleanställd, stod vi som enda parti upp för personalens rätt att öppet och på arbetsplatsen visa sin solidaritet med kampen för bättre arbetsvillkor.

Socialdemokraterna kräver också att pandemin tas på allvar även i förskolan: det måste finnas personlig skyddsutrustning på alla förskolor, också för vikarier.

Vi politiker har ett ansvar att se till att fler kvinnor och män vill söka sig till yrken inom förskolan. Nu är det hög tid att högerstyret agerar för att personalen ska trivas på sina arbetsplatser. De får gärna inspireras av våra förslag, men viktigast av allt är att högerpartierna börjar lyssna på förskolepersonalen. Att förskolepersonalen får rättvisa villkor, en bra arbetsmiljö och tillräcklig tid för arbetet är en förutsättning för att våra barn ska få den omsorg och undervisning de har rätt till och för att alla barn, oavsett bakgrund, ska kunna klara sig bra i skolan och vidare i livet. 

Då måste satsningar på förskolepersonalen gå före dyra marknadsexperiment och byråkrati.


Jonas Attenius (S)

Gruppledare och oppositionsråd i Göteborg


Viktoria Tryggvadottir Rolka (S)

Oppositionsråd i Göteborg