Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skydda de minsta från extremism

Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson.
Foto: PRESSBILD

Liberalerna menar att Skolinspektionen måste få ett ändrat uppdrag där de övertar tillståndsprövningen för skolor och förskolor från kommunerna, skriver Roger Haddad (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Förskolan är en av våra mest grundläggande pedagogiska verksamheter. Föräldrar skriver in sina barn redan i tidig ålder för att de ska få del av förskolans pedagogik genom lek och lärande. Ett av förskolans viktiga uppdrag är också jämställdhet, att alla pojkar och flickor ska få en bra start i livet och få samma chanser och möjligheter inför skolstarten. Förskolan har också en central roll när det gäller språkutveckling. Nyligen presenterades en utredning kring språkförskola på Liberalernas initiativ som också lyfte hur viktigt det är med deltagande i förskolan men också att barn till utrikesfödda föräldrar får del av förskolans verksamhet. 

Med tanke på hur avgörande förskolan är för barnens uppväxt gäller det också att vi ständigt följer upp kvaliteten. Det är av stor betydelse att läroplanen följs, personalen har relevant utbildning och att de också behärskar det svenska språket. Lika viktigt är det att värna förskolans uppdrag kring värdegrunden. Därför kan vi aldrig tolerera att extremister och radikala tar sig in i förskolans och skolans verksamhet i syfte att sprida våldsbejakande åsikter eller genom att driva offentligt finansierad verksamhet för att kanalisera resurser till personer eller organisationer som förhärligar och stöttar våldsbejakande islamistisk extremism. Det senaste fallet är en förskola i Göteborg som enligt uppgifter har koppling till Vetenskapsskolan. Även Säkerhetspolisen är inkopplad i granskningen. Jag välkomnar att kommunen har förskolan under lupp och upptäckt att det finns personer som är olämpliga för uppdraget. 

Liberalerna menar att Skolinspektionen måste få ett ändrat uppdrag där de övertar tillståndsprövningen från kommunerna, ett krav vi driver i riksdagen. Många kommuner har resurser, tid och kompetens att kunna upptäcka, ingripa och agera mot avarter i skolsystemet, men långt ifrån alla. Detta bekräftades också för några år sedan i en rapport om tillsyn som Skolinspektionen tog fram. Flera kommuner, inte minst de mindre, har ingen kapacitet eller förmåga. Det är ingen överdrift att oseriösa aktörer eller extremister också utnyttjar detta. Kommuner har oftast en god dialog med sina förskolor men när det gäller den juridiska kompetensen så är den ytterst begränsad. Detta resulterar i att kommuner har svårigheter att använda de ingripanden som skollagen möjliggör.

Staten måste ta huvudansvaret för tillsyn och förelägganden. I avvaktan på en större skollagsändring menar vi att regeringen omgående ska ändra regelverket så att Skolinspektionen får mandat att ingripa direkt, även gentemot enskilda förskolor som brister i sitt uppdrag eller som i fallet med förskolan i Göteborg som har kopplingar till radikala islamister och extremister. Byråkratin och den administrativa konsekvenstrappan får aldrig utgöra ett hinder för staten att direkt sätta stopp för personer eller organisationer som missbrukar förtroendet att bedriva verksamheter som är helt centrala vilket vi menar att förskolan är, i och med att det ytterst handlar om barnen och deras uppväxtmiljö. 


Roger Haddad (L)

Liberalernas skolpolitiska talesperson och vice ordförande i Utbildningsutskottet