Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolor med allvarliga brister måste kunna stängas ner

Liberalerna vill, så länge skollagen tillåter konfessionella skolor, att en skyldighet införs att anmäla detta till granskande myndighet, skriver Roger Haddad (L). På bilden: Vetenskapsskolan, numera Safirskolan, i Göteborg.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

I dag kan skolor med allvarliga brister åtgärda dem och undslippa konsekvenser eller indragna tillstånd. Byråkrati skyddar extremister. Reglerna måste ändras så att Skolinspektionen lättare kan lägga ner olämpliga skolor, skriver Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under många år har debatten kring extremism och religiösa inslag på vissa skolor endast fokuserat på de som formellt är klassade som konfessionella enligt Skolinspektionen. Sedan tidigare har jag lyft ett allvarligt problem: Nämligen att vi i dag inte vet hur många konfessionella skolor det finns på riktigt då det saknas en anmälningsplikt vid ansökan till Skolinspektionen. 

 

Liberalerna vill, så länge skollagen tillåter konfessionella skolor, att en skyldighet införs att anmäla detta till granskande myndighet. Ett annat problem som allt för länge negligerats är friskolor som i strid med skollagen bedriver verksamhet med religiösa inslag. Det gäller Vetenskapsskolan i Göteborg, numera kallad Safirskolan, som trots år av brister och återkommande kritik mot skolans verksamhet, överlevt statens granskningar.

 

Liberalerna krävde tidigt att tillståndet ska återkallas. Vi har krävt att reglerna ändras så att återkommande brister ska underlätta för Skolinspektionen att göra en samlad bedömning och enklare kunna lägga ner skolan. Det blir i praktiken konsekvensen när skolan blir av med sitt tillstånd. Men med dagens regler kan en skola fortsätta år ut och år in så länge man rättar till varje enskilt ärende, till exempel andelen behöriga lärare eller att det förekommit bönestunder. 

 

Men Vetenskapsskolans ledning verkar ständigt behöva rycka ut för att försvara sin verksamhet. Är det inte uppdelning mellan pojkar och flickor eller påtvingade olagliga religiösa inslag så är det personer som sympatiserar med terrorgruppen Islamiska staten och som dessutom rest ner till konfliktområdet och återvänt för att anställas på skolan. Att detta kan fortgå trots år av debatt om radikalisering, terrorism och extremism är ett stort misslyckande för samhället. 

 

Orter som Göteborg, Örebro och Stockholm toppar områdena med flest terrorister som rest ner och återvänt från terrororganisationen Islamiska staten. Att stoppa religiös inhemsk extremism, i synnerhet skattefinansierade skolor med statligt godkännande som drivs av extremister, måste vara vår främsta prioritet. Det är obegripligt att vi fortfarande har en tandlös lagstiftning som tillåter att elever kan utsättas för dessa verksamheter. De här verksamheterna ska för det första inte få expandera och utöka. De resurser i form av skolpeng som de överfört till extremistiska organisationer utomlands måste omgående återkrävas. Liberalerna menar också att Skolinspektionen måste gå till botten och använda hela sin verktygslåda mycket skarpare än vad de hittills gjort. Det är något undertecknad också lyft i myndighetens insynsråd. 

 

Regeringen måste agera för att stoppa extremister att bedriva förskola och skola med offentliga medel. Den lag om ägar- och ledningsprövning som Liberalerna var i begrepp att införa efter Friskolekommittén redan 2013 fördröjdes av S-MP-regeringen med en hel mandatperiod. Först den 1 januari 2019 infördes utökade möjligheter att granska ägare, men fokus ligger på ekonomin. Nuvarande lagstiftning behöver skärpas ytterligare. 

 

Liberalerna föreslår att samtliga involverade även ska kunna granskas utifrån om skolans värdegrund och mål strider mot kärnan i skollagen och de demokratiska principer som skolan och vårt samhälle ska vila på. En ny paragraf måste träffa extremister och radikala som aktivt använder offentligt finansierade verksamheter för att motverka demokrati och jämställdhet. Skolor som drivs för att finansiera extrema rörelser genom att bedriva skolverksamhet med tydlig koppling till våldsbejakande islamistisk extremism, bidrar till att uppmuntra unga att stötta den inriktningen. 

 

En ny återkallelsegrund behövs som ger Skolinspektionen större befogenheter att direkt gå in och stänga ner en verksamhet med allvarliga brister. Att Vetenskapsskolan, så fort de drar på sig kritik, byter namn och byte ut några i ledningen för att ta sig igenom granskningar med hjälp av byråkratin ska inte vara möjligt. 

 

Liberalerna kräver att regeringen agerar för att Vetenskapsskolan och liknande verksamheter stängs ner med omedelbar verkan. 

 

Roger Haddad (L)

Skolpolitisk talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet