Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skattepengar ska inte gå till extrema föreningar

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Marina Johansson (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: LENA DAHLSTRÖM

Att skjuta upp regeländringarna gällande Göteborgs föreningsbidrag till efter höstens val är inte seriöst, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S) i en replik till Daniel Bernmar (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det pågår en aktiv diskussion om extremism och hedersförtryck i Sverige och Göteborg. Mycket tyder på att problemen förvärras. Det finns positiva tendenser. Men det finns också trender som pekar åt fel håll.

 

I Göteborg har högerextremister gjort bombattentat, nazister marscherat, synagogan attackerats, vänsterextremister fått ett litet uppsving och religiösa extremister stärkt sin ställning på vissa håll. Hedersförtryck, i form av till exempel könsstympning och tvångsgifte, förekommer frekvent i vissa grupper. Hedersstrukturer söker sig ända ner till de lägre skolåldrarna. 

 

LÄS MER: GT DEBATT: Kör inte över föreningslivet

 

I det läget anser vi socialdemokrater att det är nödvändigt att agera. Problemen kan pressas tillbaka. Det går att bryta de destruktiva cirklarna. Men då krävs omedelbar handling.

 

Det breda och engagerade föreningslivet är en fantastisk tillgång för Göteborg. Merparten av föreningarna gör ett utmärkt jobb utifrån sunda värderingar och principer. Men det finns också ett fåtal föreningar som främjar extremism och hedersförtryck. I nuvarande system för föreningsstöd har vissa av de föreningarna lyckats tillskansa sig resurser. Så går det inte ha det.

 

I det aktuella tjänstemannaförslaget om uppdaterade kriterier för föreningsbidrag finns nyttiga förtydliganden om demokrati, likabehandling och icke-diskriminering. Det är bra. Men det räcker inte. Vi vill även att det klargörs att föreningar som kommer i kontakt med extremism eller hedersförtryck tydligt ska ta avstånd samt inleda en dialog med stadens samordnare på respektive område om hur de konkreta problemen ska hanteras. 

 

Resultatet skulle bli en uppsättning högst rimliga kriterier som merparten av föreningarna enkelt skulle kunna följa. Egentligen handlar det om självklarheter. Samtidigt skulle det bli lättare att se till att de extremistiska och hedersförtryckande krafterna kammar noll.

 

Övriga partier vill lägga en våt filt över hela denna process. De vill skjuta upp alla beslut till efter valet med hjälp av en sent påkommen och diffus remissrunda. För oss socialdemokrater är det helt oacceptabelt. Då tar man inte problemen på allvar. Då tar man inte sitt ansvar. Därför kommer vi att fortsätta driva på för beslut före sommaren. Nolltolerans ska gälla. Skattepengar får aldrig göda extremism eller hedersförtryck.

 

Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Marina Johansson (S)

Kommunalråd i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!