Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skapa säkra och trygga injektionsrum i Göteborg

Sandra Daniel Distriktsordförande Liberala Ungdomsförbundet VästFoto: PRESSBILD
Om narkotikapolitiken ska fånga upp människor i missbruk krävs det incitament och politik som fungerar som en språngbräda in i svensk hälso- och sjukvård, skriver Sandra Daniel vid LUF Väst.Foto: SHUTTERSTOCK

Drogberoende kan varken straffas eller politiseras bort. Vi måste börja prata om ett samhälle fritt från beroendeskap. Sveriges narkotikapolitik dödar, straffar och stjälper när den i stället har potential att hjälpa, skriver Sandra Daniel vid LUF Väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges narkotikapolitik dödar, straffar och stjälper när den i stället har potential att hjälpa. Drömmen om ett narkotikafritt samhälle måste i stället ersättas med en dröm om ett samhälle fritt från beroendeskap. Införandet och utvecklandet av injektionsrum är ett steg i rätt riktning och här måste Göteborg gå i framkant, för beroende kan varken straffas eller politiseras bort. Det är utifrån denna insikt narkotikapolitiken behöver utvecklas framöver. 

Sveriges dystra siffror på näst högst narkotikadödlighet i Europa i kombination med att antalet dödsfall i överdoser fördubblats det senaste decenniet är ett underkännande av svensk narkotikapolitik. Hela 959 människor miste livet till narkotika 2019. Det är 959 människor för många där läget kritiskt vittnar om behovet av en ny, progressiv, human och evidensbaserad narkotikapolitik. Om utvecklingen ska vända behöver ”harm reduction” spela en större roll i den evidensbaserade narkotikapolitiken som måste till om vi ska rädda liv, och även injektionsrum i Göteborg och fler kommuner i Västra Götalandsregionen. 

Forskningen har länge pekat på harm reduction, däribland injektionsrum, som inte bara en central del utan också en vital del för att få slut på den höga narkotikadödligheten. Precis ungefär lika länge har den svenska politiken på sätt och vis vänt den evidensbaserade narkotikapolitiken ryggen. Den höga narkotikadödligheten kräver ett skifte från ett fokus på nolltolerans mot bruk av narkotika till nolltolerans mot en värld där människor fastnar i missbruk och där människor inte får den vård som krävs för att ta sig ur missbruket. 

Sprututbytesverksamhet finns i flera delar av Sverige men infördes först i Lund. Konceptet går ut på att myndiga personer med allvarliga och farliga beroenden lagligt injicerar droger under uppsyn av vårdpersonal. Genom införandet av injektionsrum och utvecklandet av densamma kan en injicering ta plats under säkra former. Den livshotande risken är annars att injiceringen i stället hade tagit plats i mindre sanitära och mänskliga förhållanden långt ifrån vårdpersonalens uppsikt, säker information och motgift vid överdoser. Den stora och överhängande risken med fördjupat missbruk, tillika vidare cementerat utanförskap, föreligger också. Att personer faller djupare i både utanförskap och missbruk är en riktning socialpolitiken varken aldrig får och inte heller har råd att acceptera. 

Vad som också bör ligga som centralt fokus vid bekämpandet av missbruk är behovet av att bygga upp förtroende mellan olika instanser och personen i fråga men också ett arbete som grundar sig i dialog med flera olika vårdinstanser. Om narkotikapolitiken ska fånga upp människor i missbruk krävs det incitament och politik som fungerar som en språngbräda in i svensk hälso- och sjukvård. Just precis den påverkan har injektionsrum. 

Injektionsrum kan och har tidigare förkortat steget från ofrihet i missbruk till början på vård. Länder som Danmark och Portugal men också flera kommuner i Sverige har tagit täten i frågan om en human och evidensbaserad narkotikapolitik. Kommuner i Västra Götalandsregionen, däribland Göteborg, borde ta efter. Vägen ut ur missbruk må vara lång, svår och komplicerad men vägen in till svensk sjukvård behöver inte vara det. Det måste politiken säkra. 

I kommuner där harm reduction spelat en alltmer central del i vården har denna effekt påvisats. Vägen ut ur missbruk har inte blivit mindre svårare, men steget in till vården har blivit kortare och mindre ensam. Göteborgs sprututbytesverksamhet vittnar om att en human och evidensbaserad narkotikapolitik inte bara är möjlig, utan även att tiden för densamma är kommen. Precis som påvisats vid sprututbytesverksamheter skulle också införandet av injektionsrum resultera i möjligheten att bekämpa blodsjukdomar mer enkelt och effektivt. Det är en vital del och möjlighet att minska narkotikans skadeverkningar för individ såväl samhälle, och i förlängningen också visa vägen ut ur missbruk. Precis det är vad narkotikapolitiken bör handla om. Inför och utveckla injektionsrum, snarast möjligt.

 

Sandra Daniel

Distriktsordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst