Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska vi verkligen vara stolta över det ”svenska” snuset?

Foto: SHUTTERSTOCK
Sofia Westergren (M), riksdagsledamot Västra Götalands läns västra valkrets.
Foto: HAMPUS KOPPARKLINT
Marie-Louise Hänel Sandström (M), riksdagsledamot Göteborgs valkrets.
Foto: RIKSDAGEN

Fria Moderata Studentförbundets fokus på skademinimering och individens fria val avleder också fokus från tobaksindustrins oundvikligt ohållbara affärer, skriver de två västsvenska riksdagsledamöterna Sofia Westergren (M) och Marie-Louise Hänel Sandström (M) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Martin Bergman och Per Mittag-Leffler från Fria Moderata Studentförbundet kritiserar på GT Debatt vår motion i riksdagen som föreslår en reglering av det ”tobaksfria” snuset. De hävdar att produkten är ett avsevärt mindre skadligt alternativ till cigaretter och att Sverige har snuset att tacka för bättre folkhälsa jämfört med övriga EU. Så de frågar sig vad målet med hårdare tag mot snus är? Målet är att skydda unga från att lockas in i ett livslångt skadligt nikotinberoende, en stor vinst för både folkhälsa och frihet.

Bergman och Mittag-Leffler förväxlar nikotinberoendet med individens fria val och retoriken visar på en skrämmande låg kunskap om nikotinets alla hälsorisker och att det framför allt är barn som börjar med tobak. Debutåldern för samtliga tobaksprodukter ligger mellan 13-16 år och fler än 8 av 10 tobaksbrukare började i tonåren. Den senaste SBU-rapporten ”Samband mellan snus, e-cigaretter och tobaksrökning” visar också tydligt på ökade risker för tobaksrökning vid en tidig tobaksdebut med e-cigaretter eller snus. I dagsläget kan tobaksindustrin fritt rikta sin reklam till barn och unga och resultatet syns tydligt i en lavinartad ökning av nya tobaksprodukter bland unga. 

Debattörerna kopierar tobaksindustrins argument och påstår att de nya produkterna inte medför några ”större hälsorisker”. Om vi i stället använder den vetenskapliga evidens som finns ser vi att nikotin inte enbart är beroendeframkallande utan även ger bestående skador på hjärnan och ökar risken för psykiska sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och fosterskador. Snarare än att hjälpa rökare att sluta, visar forskning att nikotinprodukter riskerar att bli en inkörsport till tobaksrökning och öka mottagligheten för andra droger. Dessa risker är särskilt stora för ungdomar. Förslaget om att reglera de nya produkterna framställs som ett hot mot vuxnas möjlighet att stilla sitt nikotinbegär, när det i själva verket syftar till att skydda unga från nikotinets skadeverkningar.    

Bergman och Mittag-Lefflers fokus på skademinimering och individens fria val avleder också fokus från tobaksindustrins oundvikligt ohållbara affärer. Ska vi verkligen vara stolta över det ”svenska” snuset? Tobaken i svenskt snus odlas under oacceptabla förhållanden av människor som lever i extrem fattigdom i exempelvis Malawi och Bangladesh. Industrin ger upphov till barnarbete, giftspridning och enorma miljö- och klimatproblem. Allt nikotin, även det som finns i ”tobaksfritt” snus, framställs av tobak och medför samma hållbarhetsproblem.

Vi yrkar på bifall till motionen för att värna folkhälsan och skydda barn från skadligt nikotinmissbruk! 


Sofia Westergren (M)

Riksdagsledamot Västra Götalands läns västra valkrets


Marie-Louise Hänel Sandström (M)

Riksdagsledamot Göteborgs valkrets