Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SFI-elever gynnas av många olika kunskapsförmedlare

Anders Svensson (M), ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Mariah Ben Salem Dynehäll (L), förste vice ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.
Foto: LIBERALERNA
Foto: COLOURBOX

Vi i alliansen är mycket angelägna om att Göteborg stad inte bara skall bibehålla utan även utveckla kvalitén inom SFI-undervisningen, skriver Anders Svensson (M) och Mariah Ben Salem Dynehäll (L) i en replik till Mats Pilhem (V), Eva K Halleröd (V) och Miriam Friedlaender (FI).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Göteborg läser cirka 12 000 individer SFI varje år. Det motsvarar mer än hälften av antalet som studerar på stadens gymnasieskolor. Precis som för gymnasiet bedrivs SFI-undervisningen av en kombination av fristående aktörer och kommunal egenregi. Så vill vi i alliansen att det skall fortsätta vara.

Sedan flera år upphandlas fristående leverantörer vart fjärde år. Denna upphandling, motsvarande cirka 70 procent av SFI-undervisningen, har flera goda sidor men även brister såsom avsaknad av långsiktighet och kontinuitet då det kan bli skifte av leverantörer vid ny upphandling. En annan brist är att välkvalificerade aktörer med lång erfarenhet stängs ute då endast ett begränsat antal får tilldelning vid upphandling. Därtill kommer att juridiska överklagandeprocesser kan dra ut på tiden vilket medför att tillfälliga och kortsiktiga halvårsvisa avtal blir verklighet. Det gynnar ingen. Det är utifrån detta som vi i alliansen vill ha ett system som mer liknar det som gymnasieskolorna, men även grundskolorna har.

Auktorisation kallas det i vuxenutbildningssfären. Det är inget nytt utan finns redan i flera kommuner på olika håll i Sverige. Auktorisation innebär att alla leverantörer som når upp till de kvalitetskrav som ställs upp får tillåtelse att bedriva SFI-undervisning. Vi tror att det finns något positivt i att stadens SFI-elever får del av den mångfald av erfarenhet, kompetens och idéer som finns samlad bland alla utbildningsaktörer. Att den studerande får större valfrihet är en annan positiv effekt av auktorisation. SFI-studenter har precis som vi andra olika behov och önskemål. Fler aktörer medför ett större och mer varierat utbud.

Vi i alliansen är mycket angelägna om att Göteborg stad inte bara skall bibehålla utan även utveckla kvalitén inom SFI-undervisningen. Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning kommer fatta beslut om vilka kvalitets- och uppföljningsmått som skall gälla för att bli auktoriserad leverantör i Göteborgs stad. Vi i alliansen kommer vara mycket måna om att dessa kvalitets- och uppföljningsmått tillgodoser att alla göteborgare kan vara säkra på att få högkvalitativ SFI-undervisning oavsett vilken leverantör man väljer.


Anders Svensson (M)

Ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg


Mariah Ben Salem Dynehäll (L)

Förste vice ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg