Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD har ställt sig i den moderata högerburen

Anna Johansson (S), riksdagskandidat från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Mattias Jonsson (S), riksdagskandidat från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Gunilla Carlsson (S), riksdagskandidat från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Johan Büser (S), riksdagskandidat från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Shadiye Heydari (S), riksdagskandidat från Göteborg. Foto: PRESSBILD

En klar majoritet av väljarna känner oro mot att skattepengar blir privata vinster i stället för att skapa välfärd, skriver flera socialdemokratiska riksdagskandidater i en replik till SD:s Jimmy Ståhl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi socialdemokrater frågade på GT Debatt nyligen Sverigedemokraternas göteborgske riksdagsledamot Jimmy Ståhl varför han personligen svängt i frågan om att begränsa vinstjakten i välfärden. Till SD:s landsdagar 2015 skrev Ståhl en motion om att begränsa vinsterna i välfärden. Det kan finnas goda skäl till att byta åsikt. Man kan komma på andra tankar eller så kan förutsättningarna förändras. Men vi väntar ännu på att Ståhl ska redovisa  sina skäl till åsiktsbytet.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Vad vill SD med välfärden? 

 

Som socialdemokratiska riksdagskandidater för Göteborg vill vi skapa ordning och reda i välfärden. För att bygga ett starkt samhälle måste vi säkerställa att göteborgarnas skattemedel som är avsatta för välfärden används till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg och inte till obegränsade vinstuttag. När Välfärdsutredningen visar att 4,7 miljarder kronor av medborgares skattepengar, avsedda för skola och omsorg, försvann i väg i övervinster under år 2015 tycker vi att skälen är starka för att begränsa vinstjakten i välfärden.

 

I tisdags gjorde SD gemensam sak med de övriga borgerliga partierna i riksdagens finansutskott genom att föreslå riksdagen att rösta emot regeringens förslag om att begränsa vinster i välfärden. Därmed ställer sig SD i den moderata högerburen som vill avveckla den svenska modellen och öka otryggheten.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Socialdemokraternas desperata halmstrå 

 

Ståhl skriver att politik handlar om att lyssna på väljarnas oro. Men det är ju så att en klar majoritet av väljarna känner oro mot att skattepengar blir privata vinster i stället för att skapa välfärd.

Det finns många exempel i Göteborg på välfärdsbolag som naggat på kvalitén för att kunna ta ut övervinster. För göteborgarna betyder vårt förslag att våra barn får en bättre skola och våra äldre en bättre omsorg när oseriösa välfärdsbolag måste återinvestera en större del av vinsten i verksamheten.

 

Den 7 juni ska riksdagen rösta ja eller nej till den socialdemokratiskt ledda regeringens förslag att stoppa vinstjakten i skolan och omsorgen. Vi tar ställning mot övervinsterna. Vi undrar fortfarande varför du Ståhl bytt åsikt och inte längre gör det?

 

Anna Johansson (S)

Mattias Jonsson (S)

Gunilla Carlsson (S)

Johan Büser (S)

Shadiye Heydari (S)

Riksdagskandidater från Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!