Pontus Båth (M). Foto: PHILIPPA DAVINPontus Båth (M). Foto: PHILIPPA DAVIN
Pontus Båth (M). Foto: PHILIPPA DAVIN
Svante Bergh, för detta departementsråd. Foto: PrivatSvante Bergh, för detta departementsråd. Foto: Privat
Svante Bergh, för detta departementsråd. Foto: Privat
Anders Hyllander (M), före detta major. Foto: PrivatAnders Hyllander (M), före detta major. Foto: Privat
Anders Hyllander (M), före detta major. Foto: Privat

Säpo behöver ökade resurser för att skydda Göteborg

Publicerad

Säpo behöver ökade resurser för att möta säkerhetshoten mot Göteborg, skriver moderater och säkerhetsdebattörer.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Göteborg är utsatta för stora säkerhetsrisker och utmaningar vilket kräver att Säkerhetspolisen får de verktyg som krävs. Just nu är det kartläggning av terrorresenärer och förhindrandet av pågående ISIS-rekrytering som belastar Säpo men även främmande makt har blivit mer aggressiva i deras underrättelsearbete i Västsverige.

ISIS är det största terroristhotet mot Sverige och rekryteringen i Göteborg är ett allvarligt problem. Säpo har uppgett att cirka 300 personer från Sverige har rest för att ansluta sig till ISIS i Syrien, varav flertalet kommer från förorter i nordost. Säkerhetspolisen beräknar att ungefär en tredjedel av dessa nu återvänt till Göteborg. ISIS utgör därmed ett kvalificerat hot mot Sverige och Göteborg då många fortsätter att rekrytera och i värsta fall planerar terrorattacker.

 

Säkerhetspolisen arbetar med att kartlägga dessa individer för att förebygga uppbyggandet av terrorceller och planering av attentat. Säpo behöver nu fler lagliga verktyg för att övervaka och utreda personer som rekryterar eller planerar attacker. Därför bör de få tillgång till signalspaning av FRA. Hotet mot Sverige och dess medborgare måste stävjas till varje pris och modern teknik är ett stort hjälpmedel. Det finns partiet i Sverige som var mycket högljudda när FRA-lagen skulle röstas genom men under rådande säkerhetsläge är det ingen som längre kritiserar den.

 

Säkerhetspolisen behöver även öka samarbetet med kommuner och stadsdelar i och utanför Göteborg för att kunna ge mer specifik information om rörelser i stadsdelarna. Särskilt vad det gäller rekryteringen av ISIS medlemmar som ofta sker i föreningar som idag erhåller föreningsbidrag av kommunerna. Detta måste få ett omedelbart stopp i hela landet. Det har under en längre tid i Sverige funnits en viss naivitet i att terrorism och extremism inte växer i organisationer eller religiösa samfund som erhåller föreningsbidrag. Detta är något som bland annat Göteborgs kommun fått kritik för.

 

Länder som Ryssland står för de stora utmaningarna och bedriver kvalificerat underrättelsearbete i bland annat Göteborg. Enligt Säkerhetspolisens offentliga årsbok från 2015 så arbetar mer än var tredje person på ryska beskickningar med underrättelseinhämtning. Således så också ryska konsulatet i Örgryte. Syftet är att ge den egna stats- och militärledningen ett kunskapsövertag för att vinna politiska, ekonomiska eller militära fördelar mot Sverige. De senaste åren har spionaget mot Sverige ökat, konsulatet i Göteborg är den näst största ryska beskickningen i världen. Intresset för Göteborg är därmed mycket stort. Industrispionaget är också en del av kontraspionaget där främmande makt lägger ett stort fokus på att rekrytera nyckelpersoner som har intressant information eller forskning. Företagen i Göteborgsområdet är mål för flera av dem.  

 

Sverige är värt att skydda och Säkerhetspolisen behöver därför mer resurser och möjlighet att använda sig av signalspaning 

 

Pontus Båth (M) 

Ordförande MUF Göteborg, som är med och tar fram Göteborgsmoderaternas politik i försvars och säkerhetsfrågor  

Svante Bergh 

Före detta Departementsråd

Anders Hyllander (M) 

Före detta major

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag