Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänkt alkoholskatt kan slå undan benen för ligorna

Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.
Foto: PRESSBILD
Gränshandeln i Strömstad påverkas negativt av sänkt alkoholskatt i Norge, skriver Anna De Geer.
Foto: ADAM IHSE/TT

Gränshandel med alkohol omsätter stora summor, alldeles oavsett om IOGT-NTO väljer att ta notis eller ej, skriver Sprit & Vinleverantörsföreningens Vd Anna De Geer i en replik till Johnny Mostacero.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Västsveriges kriminella ligor kommer inte att vallfärda till Oslo för billig sprit. Den slutsatsen drar Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO, efter att han läst min debattartikel på GT Debatt om att Norge sänker sin alkoholskatt för att minska gränshandeln. Det tror inte jag heller, och det förstår Mostacero också.

När han väljer att missförstå och raljera om gränshandeln väljer han samtidigt att ignorera en realitet som definierar förutsättningarna för en kontrollerad försäljning av alkohol. I IOGT-NTO:s värld är höjd alkoholskatt lika med minskad konsumtion och högre skatteintäkter. I den världsbilden passar inte gränshandel in. Därför låtsas man helt enkelt inte om att den finns.

Den norska motsvarigheten till Systembolaget, Vinmonopolet, har nyligen redovisat sina senaste försäljningssiffror. På sin hemsida skriver man att försäljningen ökat med hela 43 procent jämfört med november i fjol. Flera kommuner längs gränsen mot Sverige som Kongsvinger, Halden, Sarpsborg och Fredrikstad redovisar en fördubblad försäljning. Samtidigt redovisas för Møre og Romsdal, långt från den svenska gränsen, bara 20 procents försäljningstillväxt. Vinmonopolet konstaterar att de regionala skillnaderna ”illustrerar effekten av reserestriktioner till Sverige som begränsar gränshandeln till ett minimum.” 

Tyvärr redovisar inte Systembolaget försäljningssiffror på kommunnivå längre. Men för alla som lever och verkar i Charlottenberg, Strömstad, Töcksfors eller Torsby är den uteblivna gränshandeln både tydlig och påtaglig. Gränshandel med alkohol omsätter stora summor, alldeles oavsett om IOGT-NTO väljer att ta notis eller ej. Gränshandeln drivs av prisskillnader som uppstår till följd av olikheter i beskattning.

I likhet med Mostacero vill Sprit & Vinleverantörsföreningen se en kontrollerad försäljning av alkohol, på Systembolaget. Om vi kan hålla nere skillnaderna i alkoholpriser mellan Sverige å ena sidan och Danmark, Tyskland och Polen å andra sidan blir Systembolaget ett mer attraktivt alternativ. Om det blir dyrare att handla på Systembolaget ökar också gränshandeln, och därmed den okontrollerade försäljningen. Därför är en sänkt alkoholskatt i Sverige faktiskt ett sätt att slå undan benen för de västsvenska kriminella ligor som planerar att återuppta sin skytteltrafik till våra sydliga grannländer så snart gränserna öppnar igen. 


Anna De Geer

Vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen