Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samla inte coronapengarna på hög i Göteborg, alliansen

Karin Pleijel (Mp), oppositionsråd i Göteborg.Foto: CATHARINA FYRBERG
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PETER FALTPIHL
Stina Svensson (Fi), gruppledare i kommunfullmäktige.Foto: PRESSBILD

Efter coronakrisen kommer de budgetar för 2021 som alla partier kommer lägga under hösten kommer tydligt visa vilka som värnar välfärden i Göteborg, skriver Karin Pleijel (Mp), Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (Fi).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den sista augusti löpte tiden för det så kallade coronastyret ut, alliansen mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna som skulle leda Göteborg genom coronakrisen. 

Hur har de då lyckats?

Göteborgs äldreomsorg drabbades av en stor kris under våren. Krisen innebar ett misslyckande med att skydda just de som alla sa skulle få starkast skydd, äldre personer. Statistiken visar att Göteborg stack ut med över 250 döda på våra äldreboenden. Det innebar ett stort lidande för många drabbade och ett misslyckande för oss som stad. De borgerliga partiernas budgetmål om färre anställda i kommunen har pekats ut som en anledning till att många oerfarna timavlönade tvingades bära äldreomsorgen igenom krisen. Fortfarande i september hotas Göteborgs stad av vite för att all personal inte har tillgång till CE-klassad skyddsutrustning. 

Redan när de höga dödstalen uppmärksammades kritiserade vi rödgrönrosa de ansvariga borgerliga partierna för bristande information. Vi i oppositionen fick inte vetskap om hur illa det var innan det var försent. Vi rödgrönrosa i Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ tog initiativ till en oberoende utredning av krisen för att få en bild av vad som gick snett och vad vi kan lära. Den får vi i slutet av september och då kan vi på allvar utvärdera coronastyrets resultat i frågan om äldreomsorgen. Redan nu vet vi att vissa stadsdelar i Göteborg drabbats hårdare än andra, och det är framför allt våra utsatta områden som drabbats värst.

Nyligen presenterades uppdaterade ekonomirapporter som visar stora överskott. Tack vare bland annat nedskärningar, statsbidrag och ett statligt övertagande av sjuklönekostnader är det ekonomiska överskottet nästan dubbelt så högt som väntat. Den ekonomiska kris som väntats komma till följd av corona har tack vare stödpaket inte blivit verklighet för majoriteten av kommunens verksamheter.

Vi rödgrönrosa har lagt förslag efter förslag för att lindra konsekvenserna av pandemin. Det har handlat om att stärka kulturen i Göteborg, skydda våldsutsatta, arrangera fler sommarlovsaktiviteter för unga, skapa fler möjligheter till coronasäkra transporter för våra anställda och invånare, gratis hyrcyklar, stärka skolornas cykelfrämjande arbete, stärka föreningslivet, utökade möjligheter till sommarjobb och mycket mer. I stort sett allt har röstats ner. Coronastyret har fokuserat mer på att hitta anledningar till att säga nej än att värdera själva förslagen.

I den extra ordinära situation som coronapandemin innebär är det så klart extra viktigt att de skattepengar som finns kommer invånarna till del. Tanken med stödpaketen från regeringen var att de skulle hjälpa de som på olika sätt drabbats av pandemin. Inte samlas på hög i kommunen.

Vad har då coronastyret faktiskt gjort? De genomdrev en sänkning av parkeringsavgifterna för att hjälpa centrumhandeln. Det gav inte någon positiv effekt på handeln. Även om mycket har röstats ner, så är vi glada över de rödgrönrosa förslag som gått igenom. Som en del cykelfrämjande insatser, vräkningsstoppen i kommunala bostadsbolagen och att underlätta för det lokala näringslivet att ha uteserveringar och utomhusförsäljning. Det har varit mycket positivt för restaurangbranschen och vi hoppas på en bättre dialog för att stötta företag som särskilt drabbats under pandemin. 

Coronapandemin är långt ifrån över. Vi befinner oss snarare i ett nytt normalläge och det finns fortsatt risk för en ny våg av insjuknande. Framåt behövs därför seriösa förhandlingar om förslag som hjälper de som drabbats och drabbas allra hårdast av pandemin. Det gäller framförallt för de äldre, de som tillhör riskgrupper, de som förlorat jobbet, de som bor trångt, de som måste resa med kollektivtrafik till jobbet men också vissa företag. De budgetar för 2021 som alla partier kommer lägga under hösten kommer tydligt visa vilka som värnar välfärden i Göteborg. Släpp tanken om ett smalt och passivt coronastyre som inte har lyckats trygga Göteborg för de som drabbats allra värst.

 

Karin Pleijel (MP)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Stina Svensson (Fi)

Gruppledare i kommunfullmäktige