Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sälj inte ut Sjömanskyrkan

Sjömanskyrkan har varit en viktig lokal kulturscen i Göteborg. Många är vi kulturarbetare som uppträtt, medverkat och deltagit i Sjömanskyrkans verksamheter, skriver bland andra Viveca Lärn, Tomas von Brömsen, Ulla Skoog, Sven Wollter och Ebbot Lundberg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Viveca Lärn, författare.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Tomas von Brömsen, skådespelare.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL BILDBYRÅ
Ulla Skoog, skådespelare.
Foto: LINA IKSE
Sven Wollter Skådespelare
Foto: IBL
Ebbot Lundberg, artist.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Sjömanskyrkan i Göteborg är en viktig mötesplats för göteborgarna, men riskerar att stängas och exploateras av fastighetsbolag om inte Göteborgs stad kan köpa byggnaden. Det skulle vara ett helgerån, skriver Viveca Lärn, Tomas von Brömsen, Ulla Skoog, Sven Wollter, Ebbot Lundberg och flera andra kulturarbetare och lokala föreningar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Verksamheten vid Sjömanskyrkan i Göteborg har under lång tid på ett unikt sätt bidragit till sociala aktiviteter som har varit ett stöd för delaktighet och gemenskap och utgjort en mötesplats för många Göteborgare. Från början var det sjömän som gästade verksamheten, på senare tid pensionerade sjömän. Restaurang Kuling i Sjömanskyrkan har varit träffpunkten där man kunnat få dagens mål mat och träffa sina gamla sjömanskompisar och på så vis kunnat upprätthålla en gemenskap och  leva ett självständigt liv högt upp i åldrarna. 


En hel del har besökt Sjömanskyrkan ända sedan 1954 när kyrkan byggdes. Pensionärer och besökare har hittat till den sjöhistoriska miljön i fastigheten på Amerikagatan vid Stigbergstorget i Majorna och intagit sin lunch bestående av hemlagad husmanskost och njutit av den lugna välkomnande andan och miljön.


För många föreningar i Göteborg har Sjömanskyrkan möjliggjort en grund för ett aktivt föreningsliv genom tillhandahållande av lokaler för möten, föreläsningar och varierade kultur- och musikarrangemang. Betydelsen för det lokala föreningslivet i Majorna kan inte underskattas. 


Men Sjömanskyrkan har även varit en viktig lokal kulturscen i Göteborg. Många är vi kulturarbetare som uppträtt, medverkat och deltagit i Sjömanskyrkans verksamheter genom åren och kunnat glädja oss av den respons som vi fått genom våra kulturarrangemang av besökare och publik.


Sjömanskyrkan har alltid skapat en mottagande och tillhörande atmosfär för besökare och gäster med Restaurang Kuling som nav och mötesplats.


När Sjömanskyrkans stiftelse nu tvingas sälja fastigheten på Amerikagatan, på grund av bristande ekonomi, skulle det vara ett helgerån att sälja ut till något privat fastighetsbolag för exploatering eller förändring av den unika sjö- och kulturhistoriska miljön. Då stängs kanske dörrarna för besökare och i värsta fall blir det spekulation på Sjömanskyrkans fastighet.


Ett övertagande av Göteborg Stad skulle i stället möjliggöra fullföljande och bevarande av den sjöhistoriska miljön och andan i Sjömanskyrkan, samtidigt som man kan utveckla nya kulturella verksamheter och en unik social arena för kultur, möten och samvaro för människor. Inte minst som en mötesplats mellan generationerna skulle Sjömanskyrkan kunna fungera ypperligt. I spåren av den isolering som måste upplevt under pandemikrisen har behovet av mötesplatser och scener aldrig varit så tydligt.


I skrivande stund har namninsamlingen för att bevara Sjömanskyrkan som öppen verksamhet för Göteborgarna samlat 5 000 underskrifter. Det digitala engagemanget är också stort: Facebookgruppen Rädda Sjömanskyrkan har cirka 2 000 deltagare. Lägg därtill att pensionärsföreningar och andra föreningar i Göteborg, representerande cirka 10 000 medlemmar har uttryckt önskemål att Sjömanskyrkan kan fortsätta en öppen verksamhet i någon form.


Genom att Göteborgs stad får förvärva Sjömanskyrkan skulle det möjliggöra en fortsatt social verksamhet för föreningslivet och alla Göteborgare.


Viveca Lärn

Författare


Tomas von Brömsen

Skådespelare


Ulla Skoog

Skådespelare


Agnetha Danielsson

Skådespelare


Sven Wollter

Skådespelare


Kjell Wilhelmsen

Skådespelare


Ebbot Lundberg 

Artist


Emrik Larsson

Artist


Bosnia Express Musikgrupp

Kulturtemplet kulturförening

GAS Göteborgsaktörernas Studio

Göteborgsseniorerna                                                        

Riksförbundet Pensionärers Gemenskap

Vi Majgrabbar Majorna