Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sälj inte ut Rannebergen

Robin Bankel, doktorand i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Medborgardialogen kring utförsäljningen av allmännyttan i Rannebergen är under all kritik, skriver Robin Bankel, doktorand i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden har beslutat att byta en del av sitt hyresbestånd i Rannebergen mot mark i närliggande Lövgärdet som för närvarande ägs av fastighetsbolaget Victoria Park. Anledningen sägs vara att man vill bygga nytt och Victoria Park inte velat sälja sin mark. Men beslutet, som fattades efter hemliga förhandlingar, har väckt kritik från boende i Rannebergen som inte vill se sina hem säljas ut. Genom bland annat namninsamlingar och debattartiklar organiserar sig många hyresgäster nu inför kommunfullmäktiges sammanträde på torsdag där det slutgiltiga beslutet tas. Hyresgästerna vill stoppa affären som de har goda skäl att vara upprörda över.

 

Det allvarligaste problemet är bristen på demokrati i beslutsprocessen. På den kommunala koncernens hemsida, under rubriken ”inflytande”, står följande: ”För oss är det självklart att våra hyresgäster får möjlighet att vara med i beslutandet gällande deras lägenhet och bostadsområde”. Under ”social hållbarhet” framhålls öppenhet och transparens som grundstenar i arbetet för hållbarhetsvisionen. 

 

Antingen har dessa principer nu satts på undantag eller så har de aldrig efterlevts. För varken dialog eller delaktighet har berörda hyresgäster känt vid. Faktum är att många inte ens kände till affären förrän långt efter att beslutet fattades. På det fullsatta hyresgästföreningsmötet (7/11) hördes boende som inte hade någon aning om vad Framtiden beslutat om tolv dagar tidigare. Enligt uppgifter var det först efter att handlingar kring affären begärts ut som kommunbolaget lade ut viss information på sin hemsida. 

 

Detta är under all kritik. Det hör till den demokratiska processen att parter ska få påverka eller i vart fall yttra sig i viktiga beslut som rör dem. Givet dessa brister åligger det kommunfullmäktige att stoppa affären, åtminstone tills de som berörs allra mest av beslutet har fått möjlighet att utöva det inflytande i processen som Framtiden öppet utlovar dem.

 

Ett annat problem är hur Victoria Park förvaltar sitt bestånd. Framtidens ordförande, Lars Johansson (S), försvarar affären med att Victoria Park ”är börsnoterat” och har därför ”ett strikt regelverk att förhålla sig till” samt ”all anledning att hålla ordning på sina fastigheter och se till att hyresgästerna är nöjda”. Vilken logik detta bottnar i framgår inte. Victoria Park är ett aktiebolag med en juridisk skyldighet att prioritera sina ägares vinstintresse. Att det skulle finnas någon naturlag som säger att detta sammanfaller med hyresgästernas nöjdhet finns det knappast stöd för. Snarare talar medierapporter om missnöjda hyresgäster för det motsatta. Från Lövgärdet har det nyligen rapporterats om Victoria Parks undermåliga renoveringar där klagomål i sin tur lett till undermåliga åtgärder. GT har tidigare skrivit om hur icke-renoverade fastigheter som bolaget äger i området tillåts förfalla medan hyresgästerna fryser. I fall det stämmer att bolaget har ”all anledning att se till att hyresgästerna är nöjda”, varför gör man inte det då? 

 

Victoria Parks affärsmodell bygger på ”rullande ROT”, det vill säga att lägenheter som hyresgäster flyttar ut ur totalrenoveras med kraftigt höjd hyra som följd. Då bolaget gör sin vinst på att gamla hyresgäster flyttar ut så är det inte svårt att räkna ut vilka incitament detta skapar för förvaltandet av icke-renoverade objekt. Framtidens Claes Roxbergh (MP) har sagt att upplägget möjligen är ”ganska negativt, men så gör de ju hela bunten, de här bolagen”. Även fast det är svårt att tro det när man lyssnar till politiker så är denna utveckling inte något förutbestämt. De har faktiskt ett val. 

 

Kommunen kan exempelvis avstå eller på grund av bostadsbristen försöka expropriera marken som Victoria Park varken vill sälja eller bebygga. Man kan lägga ett kontantbud i paritet med det ekonomiska värde Victoria Park ser i hyresrätterna. Framförallt kan man välja att upprätthålla de demokratiprinciper som Framtiden framhåller men inte efterlever. Men detta kräver att fullmäktige stoppar bostadsaffären.

 

Robin Bankel

Doktorand i företagsekonomi vid Handelshögkolan i Göteborg och boende på Fjällnejlikan i Rannebergen. 

 

Fotnot. Robin Bankel är även nämndeman i Göteborgs Tingsrätt för Vänsterpartiet. Han skriver dock inte debattartikeln utifrån det uppdraget.