Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sälj inte ut allmännyttan i Rannebergen

Marie Lindén, bostadspolitiskt sakkunnig vid Hyresgästföreningen västra Sverige.Foto: EMELIE ASPLUND
Bengt Svensson, regionordförande för Hyresgästföreningen i västra Sverige.Foto: EMELIE ASPLUND

Vågar kommunfullmäktige i Göteborg verkligen sälja ut Rannebergen, givet de många misslyckade bostadsaffärer som staden gjort sig skyldig till, undrar Hyresgästföreningen i västra Sverige inför fullmäktige på torsdag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Har Göteborgs politiker ingenting lärt av sin egen historia? Det finns anledning att ställa den frågan med tanke på den försäljning Göteborgs kommun planerar att genomföra där allmännyttans lägenheter i Rannebergen säljs i utbyte mot byggbar mark i Lövgärdet. 

 

I Lövgärdet äger privatägda Victoria Park ett större obebyggt markområde som kommunen gärna vill komma över för att kunna bygga bostäder. Men Victoria Park vill inte sälja marken rakt av utan vill i stället komma över redan färdiga bostäder. Därför planerar Göteborgs kommun att låta bolaget få ta över 289 lägenheter i Rannebergen som i dag tillhör Bostadsbolaget. Styrelsen för moderbolaget Framtiden har redan sagt ja till affären men innan den är i hamn ska också Göteborgs kommunfullmäktige ta ställning.

 

I en tidningsintervju motiverade Miljöpartiets representant i styrelsen Claes Roxbergh beslutet så här: "Vi behöver utveckla Lövgärdet, men Victoria Park ville inte sälja marken så vi var tvungna att betala med lägenheter."

 

Men nu är det ju inte tomma obefolkade fyrkantiga små lådor som kommunen är villig att betala med. Det är människors hem vi pratar om, det är deras sociala liv, trivsel och trygghet som kommunen är villig att sätta på spel i en bytesaffär som har mötts av ett kompakt motstånd bland hyresgästerna i Rannebergen.

 

I en annan tidningsintervju säger Framtiden-koncernens kommunikationschef att ”vi ser det som positivt att det kommer in fler aktörer och satsar i området och vi får möjlighet att utveckla ett annat område, Lövgärdet.

 

Men stämmer det verkligen - är det alltid så positivt att privata aktörer släpps in i områden där allmännyttan dominerar och tar de verkligen det sociala ansvar som så ofta utlovas?

 

Låt oss gå tillbaka till sommaren 1998. Då gav Göteborgs politiker klartecken till försäljningen av 3 806 lägenheter som ägdes av Bostads AB Poseidon. Köpare var det amerikanska storföretaget GE Capital. Det tecknades en avsiktsförklaring där de nya ägarna både utlovade ett långsiktigt ägande och att utvecklingsarbetet i stadsdelen Bergsjön skulle fortsätta. Men därav blev intet. Efter drygt fem år hade GE Capital sålt hela beståndet vidare. Ett fåtal lägenheter blev bostadsrätter men de flesta lägenheter såldes till andra privata bolag.

 

Med sig fick GE Capital åtskilliga miljoner i snabb vinst. Efter sig lämnade de nedgångna bostadsområden i stort behov av renovering och frustrerade svikna hyresgäster som sett sin hemmiljö gradvis förfalla. I efterhand kommenterade Göteborgs tidigare kommunstyrelseordförande Göran Johansson (S) affären så här: "Hade jag vetat hur det blev så skulle de aldrig ha fått köpa. Vi trodde att vi sålde till en seriös ägare. Men jag blev lurad, eller vi blev lurade. Vi bedömde att de var seriösa och så var de inte det.

 

Vidare till Gårdsten maj år 2002. Gårdstensbostäder köper 734 privatägda lägenheter i området Kryddgården. Den affären kommenterar bolagets dåvarande informationschef så här: "Om vi inte köpt de här fastigheterna hade de äventyrat det utvecklingsarbete som vi utför i området eftersom fastighetsägaren varken hade resurser eller vilja att sköta sina fastigheter på ett bra sätt."

 

Ett sista nedslag i historien blir i Hammarkullen i december 2015. Då säger kommunfullmäktige ja till att Bostadsbolaget tar över 890 lägenheter på Bredfjällsgatan och Gropens gård från en privat ägare. Motivet är detsamma som i Gårdsten tretton år tidigare. 

 

Det behövs en långsiktig ägare både för att komma tillrätta med bristande och eftersatt underhåll men också för att fortsätta det trygghetsskapande utvecklingsarbete som stadsdelarna så väl behöver. Det finns all anledning att fråga vad kommunen tror att Victoria Park ska tillföra i Rannebergen. Bolagets affärsidé går ut på att renovera tomma lägenheter och sedan hyra ut dem till väsentligt högre hyror. Något som på sikt ökar segregation och gentrifiering, minskar hyresgästernas inflytande och som motverkar kommunens arbete för ett mer jämlikt Göteborg.

 

Rannebergens hyresgäster vill ha kvar Bostadsbolaget som hyresvärd. Det borde kommunens politiker vara stolta över i stället för att genomföra en tvivelaktig fastighetsaffär mot deras vilja.

 

Marie Lindén

Bostadspolitiskt sakkunnig Hyresgästföreningen västra Sverige

 

Bengt Svensson

Regionordförande Hyresgästföreningen västra Sverige