Kristina Tharing (M), Foto: JESPER ORRBECK
Kristina Tharing (M),  Foto: JESPER ORRBECK

Säkerheten i skolorna måste stärkas

Publicerad

Skolan måste vara en trygg och säker plats. För detta krävs att obehöriga inte olovligt vistas på skolans område. På de flesta andra arbetsplatser är det naturligt att man välkomnas, frågas om ärende samt hänvisas rätt. Så fungerar det tyvärr inte på alla skolor idag. Där kan du enkelt vandra in utan att din närvaro ifrågasätts. 

 

Även om skolan är en del av samhället så är skolan inte, och skall inte vara, en allmän plats. Det är en arbetsplats för rektorer, lärare, övrig personal och inte minst eleverna. Skolornas säkerhet måste planeras och upprätthållas enligt denna princip.

 

För en tid sedan undersökte Sveriges Radio säkerheten på 76 skolor i Sverige. De kunde då vandra runt fritt på var femte skola i 45 minuter utan att få en fråga om vilka de var eller varför de var där. Helt oacceptabelt!

 

Tyvärr har inte denna situation varit okänd. Jag har, dels genom mina många besök på skolor, men även genom information och erfarenheter via samtal med rektorer, lärare och föräldrar blivit varse problemet med bristande säkerhet. Det har ju dessutom skett en del mycket tragiska händelser med våld och hot i anslutning till skolor. 

 

Min mening är att det snarast bör genomföras en genomlysning av säkerheten på Göteborgs skolor. Den tragiska händelsen i Trollhättan visar på den yttersta konsekvensen när säkerheten fallerar i kombination med ambitioner om öppna skolor inkluderat med andra verksamheter.

 

För att stärka skolornas säkerhetsarbete har jag skrivit en motion till Göteborgs kommunfullmäktige om att se över skolors säkerhet. Vid genomlysningen bör fokus läggas på tillträdesmöjligheter, avvisning av obehöriga samt handlingsplaner vid extraordinära händelser. Målet är åtgärder för stärkt säkerhet. Exempel på åtgärder kan vara att antalet ingångar ses över, besökare möts av en reception samt rutiner för att vid behov snabbt kan larma all personal. 

 

Motionen, som fick stöd i kommunstyrelsen, kommer att behandlas på kommunfullmäktige på torsdag. Tyvärr röstade de rödgröna partierna mot motionen med hänvisning till att arbete skulle pågå i stadsdelarna. Jag finner detta märkligt då samtliga stadsdelar som fått motionen på remiss tillstyrkte mitt förslag. 

 

Min förhoppning är att de rödgröna tänker om och att min motion kan bidra till att sätta fokus på skolornas säkerhet. Det skulle leda till säkrare miljöer för elever och personal. 

 

Kristina Tharing (M)

Oppositionsråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag