Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sahlgrenska har fått stå ut med ofattbar kortsiktighet

Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande Sahlgrenskas styrelse. Foto: ARKIV

Socialdemokraterna tror på tillitsstyrning och ge långsiktiga förutsättningar för professionen och lokala företrädare. Vi hade kvar jämställdhetssatsningen och höjda grundlöner, skriver Cecilia Dalman Eek i en replik till barnläkaren Gustaf Lernfelt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det gör ont att läsa barnläkaren Gustaf Lernfelt på GT Debatt om Drottning Silvias barnsjukhus. Situationen har påverkats hårt av det moderatledda regionstyrets misslyckande. Men låt mej först instämma med Gustaf Lernfelt om att det länge funnits problem på barnsjukhuset. Förre ordföranden för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kerstin Brunnström (S) lyfte frågan och en del av lösningen förväntades i en ny resursfördelningsmodell. Göteborg fick kompensation för ökande befolkning, men utredningen förhalades efter valet och justerades så att det inte skulle bli så mycket. Jag antar att resultatet inte passade Moderaternas koalitionspartners som inte ville satsa i storstan.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Vårdpolitiken sker på barnens bekostnad 

 

Fortfarande misstänktes att barnsjukhuset var strukturellt underfinansierat. En snabbutredning bekräftade misstankarna – en liten bit justerades men nästan hundra miljoner saknas än. Den som vill kontrollera utredningen får dock problem, för den är inte allmän handling. I stället har man startat ännu en utredning som inte är klar.

 

Förra hösten kom det signaler från regionledningen om att anställa upp för att göra mer vård, med underförstådda löften om pengar. Signalen efterföljdes av entusiastiska chefer och personal. Men de fick en kalldusch när det enda som kom var S-regeringens redan utlovade statsbidrag. Inga nya pengar för att täcka effekterna av ”styrsignalerna” och sjukhusets stora underskott var ett faktum. Efter denna ryckigt signalstyrda höst ska därför 300 nettoårsarbetare bort. Jag förstår att det känns tröstlöst.

 

Nåt bra med moderatstyret är att de förstår vikten av långsiktiga villkor – för vårdföretagare. Som femårsavtalen för två vårdföretag med operationsuppdrag från början av mandatperioden. Sahlgrenska däremot, har fått stå ut med en ofattbar kortsiktighet. Stora besparingsuppdrag i mångmiljonklassen kommer ofta mitt i budgetåren. Som stora kostnader för en ny servicemodell helt utan ökad kvalitet, stora ökningar av IT-kostnader, större uppdrag till hjärtsjukvården med höga rörliga kostnader utan finansiering, svårt att få ersättning för moderna barnläkemedel. S-förslag om tvåårsbudget och avskrivet underskott har fått kalla handen. Jag vet att barnsjukhusets ledning jobbar hårt för att öppna flera vårdplatser, till exempel barnintensivplatser som är en brist i hela landet. Ändå är fler än jag oroliga för patientsäkerheten.

 

Men det har funnits alternativ: Socialdemokraternas budgetförslag 2018 lade mer pengar direkt ut till vården. Vi tror på tillitsstyrning och vi ville ge långsiktiga förutsättningar för professionen och lokala företrädare. Vi hade kvar jämställdhetssatsningen och höjda grundlöner. 

 

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en viktig tillgång för barn och familjer från hela Västra Götaland och hela Sverige. Här görs i dag stora insatser med små marginaler för att lyfta och utveckla viktig vård. Inför kommande år kommer jag arbeta för att värna barnsjukhuset och att det får en långsiktigt hållbar finansiering.

 

Cecilia Dalman Eek (S)

Vice ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!