Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenska går bättre för var dag

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i VGR.
Foto: PRESSBILD
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Foto: ROBIN ARON/GT

Har Socialdemokraterna ens läst de senaste utredningarna om Sahlgrenska, undrar Johnny Magnusson (M) i en replik till Ann-Sofie Hermansson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag förstår att Ann-Sofie Hermansson (S) och Håkan Linnarsson (S) vill hitta en konfliktyta med oss i den grönblå majoriteten. Men det duger inte att fara med sådan osanning som ni gör. Det får mig att undra om ni ens brytt er om att ta reda på fakta, om ni läst protokoll och utredningar angående Sahlgenska Universitetssjukhus, SU.

För hade ni gjort det, hade det tydligt framgått att det produceras mer vård, fler patienter får vård och köerna kortas till både specialistsjukvården och akutsjukvården. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd begärde en utredning av SU:s ekonomiska situation och resultat där det konstaterades att SU går bättre för var dag. SU gör ett fantastiskt förändringsarbete och det ger nu resultat med bättre arbetsmiljö, färre sjukskrivningar och fler behandlade patienter.


LÄS MER: GT DEBATT: Bolla inte med siffror, det handlar om människor 


Hermansson och Linnarsson vill inte att jag repeterar fakta, vilket jag faktiskt ändå kommer att göra. Det finns inget beslut om att säga upp personal. Det är ren och skär skrämselpropaganda från Socialdemokraternas håll. Och faktum kvarstår: SU har fått en utökad budget på 2,9 miljarder de senaste fyra åren vilket innebär att SU har resurser i sin budget att hantera basverksamhet vilket syns i ökad vårdproduktion.


Avslutningsvis så kan jag konstatera att Socialdemokraterna alltid ropar efter mer pengar i opposition. Men jag vill påminna om att under de fjorton år som S styrde regionen redovisade SU underskott elva av åren, totalt med 1 540 miljoner kronor. Uppenbarligen fungerade inte S-politiken heller.


Vi är övertygade om att det krävs insatser och nya grepp för att möta vårdens utmaningar och lösa de bekymmer vi trots allt ser. Inte minst i form av satsningar på att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.


Men att ösa in mer resurser utan ta tag i de strukturella problemen, är som att ösa vatten i en tunna utan att täta hålen först. Detta är Hermansson och Linnarsson väl medvetna om. Tillsammans med alla partier har vi nämligen påbörjat ett arbete med att komma tillrätta med de strukturella problemen genom omställningsarbetet där fokus ligger på att stärka den nära vården och koncentrera den mer högspecialiserade vården. 

Fokusera på det, i stället för att försöka ta kortsiktiga och populistiska poäng i en valrörelse. Det skulle sjukvården och patienterna vinna på.


Johnny Magnusson (M) 

Ordförande i Västra Götalands regionstyrelse