Tord Karlsson (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: Pressbild
Tord Karlsson (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: Pressbild

Så pressar vi tillbaka sjuktalen

Publicerad

Fler ska orka hela vägen fram till pensionen, skriver kommunalrådet Tord Karlsson (S).

Göteborg står liksom andra kommuner inför ett antal utmaningar gällande personalfrågorna. Vi har brist på utbildad arbetskraft inom ett stort antal områden, står inför stora pensionsavgångar och sjuktalen är alltför höga. Dessa tre utmaningar hänger på många sätt ihop. Därför är det inte ett alternativ att enbart fokusera på en av dem, vi måste arbeta brett med flera förslag till lösningar.  

 

Ett viktigt steg framåt handlar om att skapa bättre förutsättningar för ett närvarande ledarskap längst ut i linjen. Chefen har en central roll i att skapa ett stimulerande och professionellt arbetsklimat, där varje medarbetare blir sedd och kommer till sin rätt. Varje chefsled skall understödja detta. Medarbetare behöver ges mer ansvar och befogenheter så att även de som utför jobben upplever att de har möjlighet att påverka. När medarbetare känner att deras erfarenheter och synpunkter tas tillvara ökar trivseln och stressen minskar. I sin tur minskar det antalet personer som blir sjuka av sitt arbete. Detta finns det stöd för i forskning och i stadens egna analyser. Inom Göteborg har vi flera goda exempel på verksamheter att hämta inspiration från såsom bland annat Gerdas gård och Bäckebols äldreboende.

 

Tillsammans med Kommunal har vi från den rödgrönrosa ledningen gjort ett handslag som förhoppningsvis leder fram till ett nytt lokalt kollektivavtal. Genom detta kan vi skapa möjlighet att införa assisterande tjänster i kommunen vilket i praktiken innebär fler anställda i välfärden. Detta kommer att ställa högre krav på att vi använder vår utbildade personal till rätt saker. Vi ser samtidigt att det ger möjlighet att säkra kompetensförsörjningen genom att kunna locka fler till att vidareutbilda sig för att göra en karriär inom våra verksamheter.  
Rätt hanterat leder det till en bättre situation för samtliga då fler kommer in och delar på arbetsbelastningen. Den som tar del av kommunens tjänster får också en högre kvalitet när våra medarbetare har en bättre arbetsmiljö.  

 

Vi vill också skapa förutsättningar för mentorskap inom vissa yrkesgrupper. Äldre medarbetare ska i slutet av sitt yrkesliv kunna växla ner i fysiskt arbete för att handleda yngre och överföra värdefull kunskap från en generation till en annan. På så vis tar vi vara på kompetens och hjälper kanske vissa medarbetare att orka de där sista åren fram till pensionen.  

 

Vi har flera skarpa insatser och handlingsplaner som förvaltningarna nu arbetar stenhårt med runtom i staden. 2017 har goda förutsättningar att bli året då sjukskrivningarna äntligen minskar.

 

Tord Karlsson (S)

Kommunalråd i Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag