Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så pressar vi tillbaka sjuktalen

Tord Karlsson (S), kommunalråd i Göteborg.
Foto: Pressbild

Fler ska orka hela vägen fram till pensionen, skriver kommunalrådet Tord Karlsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Göteborg står liksom andra kommuner inför ett antal utmaningar gällande personalfrågorna. Vi har brist på utbildad arbetskraft inom ett stort antal områden, står inför stora pensionsavgångar och sjuktalen är alltför höga. Dessa tre utmaningar hänger på många sätt ihop. Därför är det inte ett alternativ att enbart fokusera på en av dem, vi måste arbeta brett med flera förslag till lösningar.  


Ett viktigt steg framåt handlar om att skapa bättre förutsättningar för ett närvarande ledarskap längst ut i linjen. Chefen har en central roll i att skapa ett stimulerande och professionellt arbetsklimat, där varje medarbetare blir sedd och kommer till sin rätt. Varje chefsled skall understödja detta. Medarbetare behöver ges mer ansvar och befogenheter så att även de som utför jobben upplever att de har möjlighet att påverka. När medarbetare känner att deras erfarenheter och synpunkter tas tillvara ökar trivseln och stressen minskar. I sin tur minskar det antalet personer som blir sjuka av sitt arbete. Detta finns det stöd för i forskning och i stadens egna analyser. Inom Göteborg har vi flera goda exempel på verksamheter att hämta inspiration från såsom bland annat Gerdas gård och Bäckebols äldreboende.


Tillsammans med Kommunal har vi från den rödgrönrosa ledningen gjort ett handslag som förhoppningsvis leder fram till ett nytt lokalt kollektivavtal. Genom detta kan vi skapa möjlighet att införa assisterande tjänster i kommunen vilket i praktiken innebär fler anställda i välfärden. Detta kommer att ställa högre krav på att vi använder vår utbildade personal till rätt saker. Vi ser samtidigt att det ger möjlighet att säkra kompetensförsörjningen genom att kunna locka fler till att vidareutbilda sig för att göra en karriär inom våra verksamheter.  
Rätt hanterat leder det till en bättre situation för samtliga då fler kommer in och delar på arbetsbelastningen. Den som tar del av kommunens tjänster får också en högre kvalitet när våra medarbetare har en bättre arbetsmiljö.  


Vi vill också skapa förutsättningar för mentorskap inom vissa yrkesgrupper. Äldre medarbetare ska i slutet av sitt yrkesliv kunna växla ner i fysiskt arbete för att handleda yngre och överföra värdefull kunskap från en generation till en annan. På så vis tar vi vara på kompetens och hjälper kanske vissa medarbetare att orka de där sista åren fram till pensionen.  


Vi har flera skarpa insatser och handlingsplaner som förvaltningarna nu arbetar stenhårt med runtom i staden. 2017 har goda förutsättningar att bli året då sjukskrivningarna äntligen minskar.


Tord Karlsson (S)

Kommunalråd i Göteborg