Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S: Vi lägger vår egen budget

Vägen tillbaka till makten går inte genom konstant kohandel och parlamentariska piruetter. Vägen går genom att återuppbygga det förtroende som Socialdemokraterna har förlorat bland göteborgarna, skriver Jonas Attenius och Mattias Jonsson.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jonas Attenius (S), gruppledare och oppositionsråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Jonas Attenius (S), gruppledare och oppositionsråd i Göteborg.
Foto: LENA DAHLSTRÖM

Göteborgs fullmäktige har efter kommunvalet en högermajoritet. Därför bedriver Socialdemokraterna en aktiv och solidarisk oppositionspolitik. Väljarna ska inte tveka kring vad socialdemokratin står för. Därför lägger vi vår egen budget i höst, skriver Jonas Attenius (S) och Mattias Jonsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokratins uppgift är att vara medborgarnas representant vid makten. Vi söker den parlamentariska makten uteslutande för att uppfylla visionen om ett starkare samhälle, där vi har gemensam kontroll över våra gemensamma resurser och där välfärden sätts först. 


I opposition har vi, på bara några månader, visat vad som går att göra mot det svaga högerstyret i Göteborg. Genom breda kompromisser och breda förhandlingar har vi bland annat:


Värnat välfärden. Över hela Göteborg har Socialdemokraterna, tillsammans med en mängd andra partier, räddat välfärden från borgerliga nedskärningar. Bland annat har vi räddat familjecentraler, fritidsgårdar och seniorträffpunkter. 


Stått upp för anställningstrygghet. Genom att sätta press på högerstyret, i varje tänkbart forum, lyckades vi rädda välfärdspersonalens förstärkta anställningstrygghet i sin helhet – trots att detta, i över tjugo års tid, har utgjort ett ideologiskt skynke för högerpartierna.


Ersatt Lisebergshallen. I ett gemensamt förslag från Socialdemokraterna, Demokraterna och Vänsterpartiet såg vi till att agera mot högerstyrets passivitet och trygga den lokala idrotten.


Det stora problemet ligger dock i att dessa utgör undantag. Redan under förra mandatperioden lyckades de borgerliga, tillsammans med Sverigedemokraterna, tvångsprivatisera hemtjänsten. Under sitt första halvår vid makten har borgerligheten gått vidare med utförsäljningar i miljardklassen och privatisering av våra äldreboenden. Dessutom försöker man införa ett system vid namn utmaningsrätt, som öppnar upp välfärden ännu mer för vinstjakt och profitmaximering. Priset på ett Västtrafikkort har chockhöjts med 135 kronor och tusentals föräldrar tvingas betala mer för förskolan. Högerpolitiken slår mot plånboken, jämlikheten och välfärden.


Men valresultatet begränsar våra möjligheter till en rättvisare politik. Socialdemokraterna och de tre rödgrönrosa partierna har bara 36 av 81 mandat i kommunfullmäktige – vilket är mer än det svaga högerstyret, men långt från majoritet.  Kommunfullmäktige har i dagsläget i stället en majoritet som står till höger på den politiska skalan. Att i ett sådant läge söka ordförandeklubban i ett svagt minoritetsstyre, som skulle riskera att förlora varje försök att sätta välfärden först, skulle faktiskt vara att sätta makten före allt. 


Vägen tillbaka till makten går inte genom konstant kohandel och parlamentariska piruetter. Vägen går genom att återuppbygga det förtroende som vi har förlorat bland göteborgarna. Det går inte att hymla med verkligheten: Väljarna straffade Socialdemokraterna i valet. Vi gjorde ett av våra sämsta val någonsin. Efter 24 år av i huvudsak rödgröna koalitionsstyren blev den socialdemokratiska politiken på många sätt urvattnad, för att uttrycka det hela rakt. Det blev svårt för gemene göteborgare att avgöra var skillnaden gick mellan de mindre rödgrönrosa partierna och oss socialdemokrater. Många kände inte längre igen sin socialdemokrati och tvivlade på om vi verkligen var medborgarnas språkrör.


Den tiden är slut nu. Under våren och sommaren har vi båda, som ledande folkvalda socialdemokrater, träffat mängder av göteborgare, både socialdemokratiska väljare och de som inte längre röstar på oss, fackliga arbetare och tjänstemän, hyresgäster och radhusägare, medborgare från hela staden. Bilden vi får är samstämmig. Göteborg behöver ett starkt oppositionsledande parti som sätter hårt mot hårt när högerstyret försöker sälja ut, privatisera och skära ner på det som vi äger tillsammans.


Socialdemokraterna, Göteborgs största parti, kommer därför att lägga en egen socialdemokratisk budget för att få ordning och reda i ekonomin, ta gemensam kontroll över våra gemensamma resurser och sätta välfärden först. 


Jonas Attenius (S)

Gruppledare och oppositionsråd i Göteborg


Mattias Jonsson (S)

Distriktsordförande Socialdemokraterna i Göteborg