Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och Vänstern borde skämmas

I ett Göteborg där Socialdemokraterna var uträknade enligt opinionsundersökningarna genomfördes en av Kommunals bästa valrörelser, skriver Malin Sjunneborn och Anna Skarsjö.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Malin Sjunneborn, ordförande för Kommunals S-förening i Väst.Foto: PRIVAT
Anna Skarsjö, avdelningsordförande Kommunal Väst.Foto: PRESSBILD

Den borgerliga budgeten i Göteborg får Kommunals medlemmar att gå på knäna. Våra medlemmar betalar för höstens politiska vakuum. Vägen fram för socialdemokratin är att tala med och lyssna på medlemmarna i Kommunal, skriver Malin Sjunneborn och Anna Skarsjö.

 

Detta är tredje delen i debattserien ”Rosornas Göteborg” som handlar om framtiden för Socialdemokraterna i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vid varje val väljer medlemmarna i Kommunal sina arbetsgivare. Beroende på vem som sitter vid makten så blir förutsättningarna olika för de som arbetar i välfärden. Att Kommunal engagerar sig politiskt och deltar i valarbetet är därför en självklarhet. Valet 2018 var inget undantag.

 

 

I ett Göteborg där Socialdemokraterna var uträknade enligt opinionsundersökningarna genomfördes en av Kommunals bästa valrörelser. På valdagen märktes det. Det som skulle bli ett ensiffrigt parti klarade lite över 20 procent och blev störst i fullmäktige. Mycket tack vare fackföreningarnas hårda arbete.

 

Hur det hårda arbetet sedan, via en rejäl vänsterspark, kunde leda till att vi i dag står med ett borgerligt minoritetsstyre är för oss ofattbart.

 

Den borgerliga budget som nu ligger som en våt filt över stadens alla förvaltningar och bolag får medlemmarna i Kommunal att gå på knäna. Stora besparingsåtgärder har lett till uteblivna låglönesatsningar, otrygga anställningar och försämrade arbetsvillkor. 

 

 

Att tappa makten i Göteborg handlar inte om presidieposter och förlorade arvoden. Det handlar om försämrade arbetstider för nattpersonal, minutscheman i hemtjänsten, lokalvårdare som tappar extra pengar i lönekuvertet och ojämlikheten som ökar. För det ska Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skämmas. Det var kostnaden för höstens vakuum.

 

Nu är det dags att ta tillbaka det. Det är dags att skapa en politik som är relevant för människorna i vår stad. Det gör Socialdemokraterna genom att tala med medlemmarna i Kommunal.

 

Det är vi som ser till att samhället fungerar. Varje gång ni lämnar ert barn på förskolan, tar bussen till jobbet och besöker er förälder på äldreboendet så är det oss ni ser. Till och med kaffevattnet på morgonen finns där tack vare oss.

 

 

Utgångspunkten för den politiken kan vara det ”Handslag för landets bästa villkor i välfärden” som Socialdemokraterna i Göteborg tog i hand på med Kommunal före valet. Där finns konstruktiva förslag som, förutom att skapa bra förhållanden för de som arbetar i staden, även gynnar staden som arbetsgivare. Bland annat:

 

Bevara den förstärkta anställningstryggheten

Den största utmaningen för Sveriges kommuner och landsting är den framtida kompetensförsörjningen. Göteborg är inget undantag. Att vara en attraktiv arbetsgivare kommer att bli allt viktigare för att locka och få personal att stanna i välfärden. Om Göteborgs Stad bevarar den förstärkta anställningstryggheten så kommer man att ha en otrolig konkurrensfördel gentemot andra kommuner. 

 

Ta bort allmän visstidsanställning

Allmän visstid anställning (ava) är en anställningsform som före 2006 inte behövdes inom svensk arbetsmarknad. Den skapar otrygga och tysta medarbetare som inte lyfter arbetsmiljöproblem eller vågar ifrågasätta dåliga arbetsförhållanden. Det är dags att avskaffa  ava-anställningarna i Göteborgs Stad. 

 

Skapa bra arbetsplatser för personalen

Fria arbetskläder för de som behöver det borde vara en självklarhet 2019, även inom de kvinnodominerade yrkena. Schyssta scheman på heltid utan delade turer som medarbetarna själva har möjlighet att påverka är ett enkelt sätt att få nöjd personal. Möjligheten att arbeta heltid måste finnas även för nattarbetare utan att riskera sin hälsa. För det behöver heltidsmåttet för nattarbetare sänkas till den nivå som konkurrerande arbetsgivare har på minst 33 timmar/vecka.

 

Genom dessa tre förslag blir Göteborg Stad en attraktiv arbetsgivare med nöjda och friska medarbetare samt skapar en högre kvalitet för medborgarna. Vägen fram för socialdemokratin är att tala med medlemmarna i Kommunal!

 

Malin Sjunneborn 

Ordförande Kommunals S-förening i Väst

 

Anna Skarsjö 

Avdelningsordförande Kommunal Väst