Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S måste ta sitt förnuft till fånga – bygg i Lysekil!

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF.Foto: PRESSBILD
BYGG. Det finns många argument till varför Preems utvecklingsplaner i Lysekil bör få bli verklighet, men de två viktigaste är jobben och klimatet. skriver Benjamin Dousa.Foto: HENRIK JANSSON/GT

Miljöpartiet, som på många sätt ett extremparti, har fått oproportionerligt mycket att säga till om frågan om utbyggnad av Preems anläggning i Lysekil. Socialdemokraterna måste nu sätta ner foten mot MP och ta ställning för klimatet, skriver Benjamin Dousa, MUF:s förbundsordförande.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under gårdagen levererade Mark- och miljööverdomstolen sitt yttrande angående Preems utbyggnation i Lysekil. I och med yttrandet anser domstolen att Preem får bygga ut; ett beslut som är viktigt både för jobben och för klimatet. Därför borde regeringen snarast möjligt godkänna ansökan.

 

Det finns många argument till varför utvecklingsplanerna bör få bli verklighet, men de två viktigaste är jobben och klimatet. Sett till antalet arbetstillfällen arbetar redan i dag ungefär 1 500 personer vid raffinaderierna i Lysekil och Göteborg. Om utbyggnaden blir färdigställd tillkommer 250 anställningar tillkomma och över 3 000 personer kommer arbeta med byggnationen under fyra år. Det är inte av obetydlig betydelse för hela Västsverige. Dessutom kommer dessa personer äta lunch, handla kläder och på andra sätt öka konsumtionen i närområdet och därigenom skapa nya värden för andra branscher.

 

Utifrån ett miljö- och klimatperspektiv är de nya investeringarna också oerhört viktiga. Preems utvecklingsplaner i Lysekil handlar nämligen inte om att öka produktionen av fossila drivmedel. Tvärtom. Den mest centrala delen i det miljötillstånd Preem ansökt om handlar om att inleda förnybar produktion på raffinaderiet i Lysekil med planen att fasa ut de fossila råvarorna på sikt – det är inte tillåtet med dagens miljötillstånd, och det är denna utveckling som Miljöpartiet vill stoppa.

 

Den specifika anläggning som Miljöpartiet benämnt som ”fossil infrastruktur” är en så kallad ”Slurry Hydro Cracker”. I korthet handlar det om en begränsad anläggning vars syfte är att slå sönder svåra molekyler och förvandla dem till drivmedel. Till saken hör att anläggningen kan användas för både fossil och förnybar produktion. 

 

Vilka råvaror som Preem väljer att hantera beror helt och hållet på efterfrågan. Om samhället efterfrågar mer förnybart, då kommer anläggningen att processa förnybart. Så enkelt är det. Det går att jämföras med en motorväg, som både kan bära helt fossila bensinbilar och moderna elbilar. Bara för att det går att köra en veteranbil på vägen – ska den då stängas?

 

Nu hänger beslutet på att Socialdemokraterna tar sitt förnuft till fånga. Redan från början är det oroväckande att regeringen drev igenom politisk inblandning i pågående juridiska processer. Den typen av politiska ingripanden är något vi normalt kritiserar länder som Ryssland och Kina för. Nu är det verklighet i Sverige, och det hyllas av Miljöpartiet. Helt utan vetskap om vad prövningen egentligen handlar om. 

 

MUF anser å andra sidan att Sveriges domstolar har tillräckligt hög kompetens för att avgöra om verksamheter håller sig inom lagen eller inte.

 

Sveriges minsta parti, Miljöpartiet, är på många sätt ett extremparti som fått oproportionerligt mycket att säga till om. Preem tillverkar drivmedel mer effektivt än någon annan aktör i världen och för varje kubikmeter drivmedel som köps från Preem, i stället från av ett kinesiskt, amerikanskt eller saudiskt bolag, minskar världens utsläpp. Både klimatet och jobben är i fara om regeringen stoppar utvecklingen av hela Lysekil. Den här gången är det Preem – nästa gång kan det vara Volvo, SKF eller Stena som inte får bygga ut och investera.

 

Spaden borde sättas i backen så snart som möjligt. Låt Preem få bygga ut!

 

Benjamin Dousa 

Förbundsordförande MUF