Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S i VGR har attitydproblem

Ulrika Frick (MP), ordförande kollektivtrafiknämnden i VGR. Foto: PRESSBILD
Tony Johansson (MP), vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen i VGR. Foto: PRESSBILD
Nicklas Attefjord (MP), ordörande Västra hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR. Foto: PRESSBILD

När Socialdemokraterna är mer intresserade av att sätta etiketter på andra partier än att komma med konkreta alternativ, är det inte svårt att förstå varför S har svårt att finna några andra samarbetspartners i Västra Götaland, skriver Miljöpartiet i Västra Götaland i en replik till Janette Olsson (S) och Jim Aleberg (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Miljöpartiet gick till val i landstingsvalet till Västra Götalandsregionens fullmäktige på att genomföra så mycket grön politik som möjligt. När vi granskar den förda politiken har vi fått brett gehör inom nuvarande majoritet. När inte Socialdemokraterna kunde presentera ett mittenalternativ var vår bedömning att möjligheten att driva grön politik var större inom nuvarande GrönBlå konstellation. 

 

LÄS MER: GT DEBATT: Är Miljöpartiet ett borgerlig parti? 

 

Om Socialdemokraterna överhuvudtaget varit intresserade av ett brett blocköverskridande samarbete så är det märkligt att inte kunna presentera politiska förslag som det kunde byggas en majoritet kring, utan i stället ägnar sig partiets representanter åt att kasta runt etiketter på de partier man vill samarbeta med. Kanske är det makten i sig som är det intressanta, för i majoritet har Socialdemokraterna aldrig haft problem med varken lagen om valfrihet eller upphandling av privata vårdgivare. 

 

Frågan är om S är beredda att vara en konstruktiv opposition och ett stabilt samarbetsparti i framtiden. Vi får dubbla besked i frågor och det är svårt att veta vad vi ska förhålla oss till. Frågan om ett förenklat biljettsystem har vi det senaste året fått otaliga motsägelsefulla inspel kring, som under tisdagens regionfullmäktigesammanträde toppades av ett återremissyrkande med frågeställningar som vem som helst som varit med i processen kan svara på. Det är oseriöst.

 

Ja, Miljöpartiet är ett parti precis som alla andra partier söker stöd för sin politik. I nuläget liksom förra mandatperioden har det fungerat bäst tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Vi har aldrig någonsin haft en så stor resandeökning i kollektivtrafiken samtidigt som vi halverat prishöjningarna, vi har offensivt drivit förslaget om förenkling av biljettsystemet och genomfört Västtågsutredningen om fler tågstopp i regionen. Det är resultatet av en politisk överenskommelse som hela politiska ledningen ställt sig bakom. Den tryggheten och tydligheten upplever vi inte hos Socialdemokraterna.

.

Inom sjukvården har vi svårt att se vad Socialdemokraterna egentligen vill. Det är mycket kritik, men få förbättringsförslag. När det gäller framtidens vårdinformationsmiljö, den reform som kommer att fasa ut handskrivna journaler som postas och faxas och ersätta dem med digitala lösningar, där saknar Socialdemokraterna pengar. Hur rimmar det med deras krav på patientsäkerhet och bättre arbetsmiljö? 

 

Att som miljöpartister få kritik för att ett grönt parti som inte samarbetar rödgrönt skulle vara borgerligt, det är att underskatta både den gröna rörelsens och invånarnas kompetens. Ett attitydproblem som tydligt avslöjar varför S har svårt att finna några andra samarbetspartners i Västra Götaland.

 

Ulrika Frick (MP)

Ordförande kollektivtrafiknämnden

 

Tony Johansson (MP)

Vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen

 

Nicklas Attefjord (MP)

Ordförande västra hälso- och sjukvårdsnämnden