Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S glömmer bort den privata vården i Västra Götaland

Jonas Andersson (L), Kristina Jonäng (C), Johnny Magnusson (M), Ulrika Frick (MP) och Conny Brännberg (KD).Foto: GRÖNBLÅ SAMVERKAN
Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland.Foto: PRESSBILD / VGR
Kristina Jonäng (C), regionråd i Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD
Conny Brännberg (KD), regionråd i Västra Götalandsregionen.Foto: THOMAS HARRYSSON / VGR
Jonas Andersson (L), regionråd i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM
Ulricka Frick (MP), regionråd i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR

Det är bra att Socialdemokraterna vurmar för den egna personalen, det gör vi också. Men till skillnad från Socialdemokraterna ser vi också all personal som arbetar i den privat drivna vården, skriver representanterna i GrönBlå Samverkan i en replik till Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att leda en region innebär att ta ansvar. GrönBlå Samverkan har sedan valet 2014 haft det ansvaret. GrönBlå Samverkan deklarerade tidigt i våras att hälso- och sjukvården helt och hållet kunde fokusera på att ställa om för att möta effekterna av pandemin. Det är ett ansvar som vi fortsätter att ta nu när pandemin tyvärr ser ut att åter ge en hög belastning på sjukvården.

Både med hjälp av Västra Götalandsregionens (VGR) starka ekonomi och nationella insatser kunde vi tidigare i år ge beskedet att sjukvårdens extra omkostnader för pandemin skulle täckas. Vi lade också fram en budget enligt plan, som antogs av regionfullmäktige i juni för att ge alla verksamheter möjligheten att planera för den normala driften inför 2021. Samtidigt gavs beskedet om en kompletterande budget i höst för att hantera effekterna av pandemin. 

Socialdemokraterna borde ha bemödat sig att visa verksamheterna att även de skulle kunna ta ett sådant ansvar för det kommande årets planering. Men inget budgetförslag presenterades. Samtidigt har Socialdemokraterna struntat i att delta i beslut och inkommit med förslag som saknar finansiering. Det är inte att ta ansvar. 

Vi har i vår kompletteringsbudget varit tydliga med att alla extramedel som tillkommit för att hantera det uppdämda vårdbehovet ska gå just dit. Det gäller alla verksamheter som har möjlighet och kapacitet. Medarbetarna i VGR har gjort och gör enorma insatser och vi är medvetna om att det behövs återhämtning. Därför lägger vi inte ut pengarna för att öka trycket på våra sjukhus, i stället tillfrågas vilka som har möjlighet och kapacitet. 

Det är bra att Socialdemokraterna vurmar för den egna personalen, det gör vi också. Men till skillnad från Socialdemokraterna ser vi också all personal som arbetar i den privat drivna vården. Betänk exempelvis att cirka hälften av alla vårdcentraler är privata. Dessutom har budskapet från oss i GrönBlå varit att underskotten som uppstått till följd av pandemin kommer att hanteras i bokslutet. När nu Socialdemokraterna samlat sig till ett budgetförslag i elfte timmen så innebär det flera år framåt med stora ekonomiska underskott. Som en ren konsumentupplysning väljer de att plocka ut 100 miljoner kronor som är vikta till medarbetarnas framtida pensioner. Det är fakta som kommer att få konsekvenser för såväl invånare som medarbetare. Om Socialdemokraternas budget hade styrt VGR hade regionen fått en mer pressad personalstyrka, samt inte haft den ekonomiska stabilitet som krävs för att stå rustade inför framtiden.

 

Johnny Magnusson (M)

Kristina Jonäng (C)

Conny Brännberg (KD)

Jonas Andersson (L)

Ulrika Frick (MP)

Gruppledare i Västra Götalandsregionen