Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S engagemang för säkerhet lämnar en del att önska

Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot Göteborg.
David Josefsson (M), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Moderaterna arbetar kontinuerligt och målmedvetet i riksdagen med att ta fram användbara lagar för att minska säkerhetsrisker, skriver Hans Wallmark, Pål Jonsson, Lars Hjälmered och David Josefsson i en replik till flera S-riksdagsledamöter från Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. GT Debatts läsare och vi moderater påminns av flera socialdemokratiska riksdagsledamöter i Göteborg om att förre rikspolischefen Sten Heckscher getts i uppdrag att utreda ett system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden. Det undras om vi helt ”missat” detta. Tvärtom: Moderaterna har drivit på för att Sverige i likhet med resten av Europa måste strama upp och skärpa till. Någon färdig produkt att ta ställning till för riksdagen finns emellertid inte förrän tidigast 2022. Därför behov av något redan här och nu.

 

Tack vare ett borgerligt initiativ kom det till en utredning för att totalförsvarets intressen skulle ges ökad tyngd i samband med affärer kopplade till infrastruktur. Upprinnelsen var att Socialdemokraterna i Karlshamn i strid mot regeringens rekommendationer upplät den lokala hamnen för ryska rör behövda i Nordstream 2-projektet.

 

Moderaterna var också oerhört aktiva då säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen avslöjades för några år sedan. Vi ställde krav på allt från ett fungerande nationellt säkerhetsråd i statsministerns närhet till ansvarstagande hos olika ministrar. Det senare måste väl åtminstone den undertecknande ledamoten Anna Johansson (S) komma ihåg?

 

”Moderaterna vill heller inte se kopplingen mellan privatiseringsivern och en ökad säkerhetsrisk när ett antal vitala samhällsbärande funktioner såldes ut i all hast”, skrivs det i repliken

För det första kan meddelas att vi kontinuerligt och målmedvetet arbetar i riksdagen med att ta fram användbara lagar för att minska säkerhetsrisker. 

 

För det andra att våra satsningar på försvaret, som S avvisar, inbegriper just stödfunktioner för att upprätthålla trygghet inom detta område. För det tredje att vi inte intar någon dogmatisk vänsterhållning om att avfärda det privata som Socialdemokraterna ger uttryck för i sin artikel. Tvärtom. Däremot är vi beredda att sätta gränser. Och att hålla dessa!

 

Hans Wallmark (M)

Utrikespolitisk talesperson

 

Pål Jonson (M)

Försvarspolitisk talesperson

 

Lars Hjälmered (M)

Riksdagsledamot Göteborg

 

David Josefsson (M)

Riksdagsledamot Göteborg