Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S bör axla ansvaret för industriell omställning

Säg nej till Preemraffs utbyggnad i Lysekil, skriver Mp-politikerna Maria Granberg och Emma Nohrén.Foto: HENRIK JANSSON
Maria Granberg (MP), gruppledare Lysekil.Foto: PRESSBILD
Emma Nohrén (Mp), ordförande Miljöpartiet Västra Götalandsregionen.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Nej Christer Ahlen (S), det som är insiktslöst är att inte se sammanhanget i vilket Preemfrågan ingår, skriver miljöpartisterna Maria Granberg och Emma Nohrén i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi vill uttrycka det beklagliga i att ingen socialdemokratisk politiker från Lysekil deltar i debatten angående Preemfrågan inför kommunfullmäktige 16 september. Det här handlar om långsiktigt ansvar för Lysekils invånare, arbetstillfällen och kommunens möjligheter att uppfylla klimat- och miljömål. 

Regionpolitikern Christer Ahlen (S) skriver i sin debattartikel på GT Debatt att Miljöpartiet i Lysekils ställningstagande inför fullmäktige ”saknar förankring i verkligheten”, ”saknar nyanser” och att ”insikten tycks vara bortblåst”. Han grundar detta på att MP bör följa Naturvårdsverkets eller länsstyrelsens linjer och villkora ett ja. Vi ställer oss bakom Naturvårdsverkets yttrande eftersom villkoren är avsevärt mer strikta vad gäller fossil avveckling än Preems föreslagna klimatlöfte. Det har vi redan gjort i vår tidigare reservation som finns att läsa på kommunens hemsida. Förslaget som läggs fram av Lysekils kommunstyrelse till kommunens fullmäktige är ett ovillkorat  ja framlagt av de styrande partierna Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern men inte Miljöpartiet.

Nej Allén, det som är insiktslöst är att inte se sammanhanget i vilket Preemfrågan ingår. Det sammanhanget handlar om att vi står mitt i en eskalerande klimatkris där allt måste till för att minska våra CO2-utsläpp. Det har vi tillsammans med majoriteten av världens länder förbundit oss till i Parisavtalet. Det som saknar verklighetsförankring är att välja att blunda för hur snabbt klimatförändringarna sker och med vilken intensitet vi måste agera.  

Preems ansökta utbyggnad handlar främst om att omvandla återstodsolja till diesel och fartygsbränsle med låg svavelhalt. Men med fossilt drivmedel fortsätter fartyg att släppa ut CO2 oavsett om bränslet är avsvavlat eller ej. CO2 som leder till klimatförändringar och försurning av världshaven. Detta tycks glömmas i debatten. Men omställningen sker också med nödvändighet inom fartygssektorn som därför borde ses som en lukrativ marknad för förnybara drivmedelsalternativ. Preem väljer här att erbjuda fartygsbranchen fossilbaserat bränsle med vad de kallar stränga miljökrav för att svavelhalten är låg. 

Socialdemokraterna bör som största ledande parti axla ansvaret och avstyra nya fossila investeringar som den vid Preem i Lysekil. Ta på er ledartröjan i den industriella omställningen för gröna hållbara jobb och en hållbar framtid. 

 

Maria Granberg (Mp)

Gruppledare Lysekils kommunfullmäktige

 

Emma Nohrén (Mp)

Ordförande Miljöpartiet Västra Götalandsregionen