Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rödgrönrosa vilseleder allmänheten i Göteborg

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN
Axel Darvik (L), kommunalråd i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Emmyly Bönfors (C), kommunalråd i Göteborg.
Foto: JOHAN ALEXED
Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Varför kritiserar inte Vänsterpartiet i Göteborg en annan västsvensk stad, Trollhättan, där V är med och styr och gör ett enormt överskott, skriver de fyra alliansledarna i Göteborg i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De rödgrönrosa partierna skräder inte orden på GT Debatt när Göteborg visar ett överskott på 2,4 miljarder kronor för 2020. Miljöpartiet beskriver det i medier som en skandal, medan Vänsterpartiet liknar alliansstyret vid Joakim von Anka och antyder att vi är glada över utbrända socialsekreterare och utslitna hemtjänstarbetare.

Retoriken är tramsig och från Vänsterpartiet är den direkt ohederlig. Än värre är att de inte tror på den själva. Varför låter partierna annars Trollhättans kommun, där Vänsterpartiet och Miljöpartiet styr tillsammans med Socialdemokraterna, göra ett enormt överskott?

Visserligen är Trollhättans överskott på 296 miljoner kronor i rena pengar betydligt mindre än 2,4 miljarder kronor. Men sett till antalet invånare så bleknar Göteborg i skuggan; överskottet är ungefär 20 procent större per invånare jämfört med Göteborg. 

Trots den upprördhet som de rödgrönrosa partierna ger uttryck för har det länge varit känt i politiken att nästan alla kommuner runtom i landet skulle få starka resultat för 2020, inte minst genom de ekonomiska tillskotten från staten.

Att ekonomin är tryggad kommer också vara viktigt framöver. Får vi en utdragen lågkonjunktur de kommande åren kommer det kräva reserver. Att antyda att överskotten kunde ha använts till många fler anställningar är inte seriöst. För det första är arbetslösheten inte hög inom välbehövliga yrkeskategorier. För det andra, även om det fanns många människor med rätt kompetens att anställa, så går det inte att anställa människor med pengar som kommer från tillfälliga statliga satsningar som små småningom tar slut. 

Utöver att traditionsenligt upprepa lögnen att välfärden har fått utstå ”oräkneliga nedskärningar” sedan alliansen tog över styret efter förra valet, trots att allianspartierna har skjutit till mer resurser, beskriver de rödgrönrosa partierna också en förvåning över att alliansen har röstat nej till flera av deras förslag på coronaåtgärder. 

Vad de däremot ”glömmer” att nämna är att förslagen många gånger har ställts mot eller hanterats genom alliansens egna förslag, exempelvis förslaget från alliansen och Socialdemokraterna om ett stödpaket på 300 miljoner kronor till bland annat mer personal, bättre arbetsmiljö och för att skydda omsorgstagarna i äldreomsorgen.

Oppositionens roll är att opponera på de som styr och visa hur man hade agerat själv. Däremot ska inte oppositionen vilseleda allmänheten. Om man nu ändå frestas att göra det, så är det bäst att först säkerställa att man inte skäller på de som styr, samtidigt som man gör precis samma sak där man själv styr, i en kommun bara några mil bort.


Axel Josefson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg


Axel Darvik (L)

Kommunalråd i Göteborg


Emmyly Bönfors (C)

Kommunalråd i Göteborg


Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg


0