Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rödgrönrosa otrygghet i city

Mattias Tykesson (M), fullmäktigeledamot och väktare.
Foto: Pressbild

Som väktare i city ser jag dagligen otryggheten på nära håll, skriver fullmäktigeledaren Mattias Tykesson och efterfrågar handling från det rödgrönrosa styret i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under senare tid har våldet ökat runt om i Göteborg. Gängkriminalitet och skottlossningar hör numera till vardagen i vår stad. Utvecklingen är alarmerande och under all kritik. Det visar på att Göteborgs stad under lång tid har misslyckats med arbetet mot segregationen. I innerstaden och framför allt i och runt köpcentret Nordstan, är situationen allvarlig. I mitt arbete som väktare i Göteborgs city ser jag ständigt kriminella grupperingar som ägnar vardagen åt droghandel, snatteri, stölder och våldsbrott. Något som får många göteborgare att känna sig rädda och otrygga.


Vi vet i dag att polisen inte hinner med och måste göra hårda prioriteringar i sitt arbete. Resultatet av detta blir att synligheten på stan inte kan prioriteras i samma höga utsträckning som förr, vilket i sin tur leder till att de kriminella grupperingarna kan fortsätta att härja i city. Detta är inte något som bara påverkar göteborgarnas känsla av otrygghet. Även handeln och företagen i Göteborgs innerstad påverkas. Människor drar sig från att röra sig på vissa platser i city, vilket är ett stort misslyckande och ett inkräktande på friheten.

Vi moderater driver tillsammans i Alliansen frågan om att stänga Nordstan tidigare. Vi vill också göra om innerstaden till ett paragraf 3-område, vilket innebär att vi ordningsvakter får möjlighet att ingripa mot brott som ett nödvändigt komplement till polisens arbete. Hur tänker det rödgrönrosa styret i Göteborg tackla situationen? Vilka konkreta förslag finns för en tryggare stad?


Hittills har vi bara hört tomma ord i frågan, trots att problemen bara fortsätter dag för dag. Hur ställer man sig till att stänga Nordstan tidigare? Hur tänker man komma tillrätta med den omfattande narkotikahandeln i city? Situationen är akut och det krävs konkreta åtgärder innan fler allvarliga incidenter inträffar. Ingen skall behöva känna sig otrygg i vår stad.


Mattias Tykesson (M) 

Ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige och väktare