Mattias Tykesson (M), fullmäktigeledamot och väktare. Foto: Pressbild
Mattias Tykesson (M), fullmäktigeledamot och väktare. Foto: Pressbild

Rödgrönrosa otrygghet i city

Publicerad

Som väktare i city ser jag dagligen otryggheten på nära håll, skriver fullmäktigeledaren Mattias Tykesson och efterfrågar handling från det rödgrönrosa styret i Göteborg.

Under senare tid har våldet ökat runt om i Göteborg. Gängkriminalitet och skottlossningar hör numera till vardagen i vår stad. Utvecklingen är alarmerande och under all kritik. Det visar på att Göteborgs stad under lång tid har misslyckats med arbetet mot segregationen. I innerstaden och framför allt i och runt köpcentret Nordstan, är situationen allvarlig. I mitt arbete som väktare i Göteborgs city ser jag ständigt kriminella grupperingar som ägnar vardagen åt droghandel, snatteri, stölder och våldsbrott. Något som får många göteborgare att känna sig rädda och otrygga.

 

Vi vet i dag att polisen inte hinner med och måste göra hårda prioriteringar i sitt arbete. Resultatet av detta blir att synligheten på stan inte kan prioriteras i samma höga utsträckning som förr, vilket i sin tur leder till att de kriminella grupperingarna kan fortsätta att härja i city. Detta är inte något som bara påverkar göteborgarnas känsla av otrygghet. Även handeln och företagen i Göteborgs innerstad påverkas. Människor drar sig från att röra sig på vissa platser i city, vilket är ett stort misslyckande och ett inkräktande på friheten.

Vi moderater driver tillsammans i Alliansen frågan om att stänga Nordstan tidigare. Vi vill också göra om innerstaden till ett paragraf 3-område, vilket innebär att vi ordningsvakter får möjlighet att ingripa mot brott som ett nödvändigt komplement till polisens arbete. Hur tänker det rödgrönrosa styret i Göteborg tackla situationen? Vilka konkreta förslag finns för en tryggare stad?

 

Hittills har vi bara hört tomma ord i frågan, trots att problemen bara fortsätter dag för dag. Hur ställer man sig till att stänga Nordstan tidigare? Hur tänker man komma tillrätta med den omfattande narkotikahandeln i city? Situationen är akut och det krävs konkreta åtgärder innan fler allvarliga incidenter inträffar. Ingen skall behöva känna sig otrygg i vår stad.

 

Mattias Tykesson (M) 

Ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige och väktare 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag