Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rödgrönrosa otrygghet i city

Mattias Tykesson (M), fullmäktigeledamot och väktare.
Foto: Pressbild

Som väktare i city ser jag dagligen otryggheten på nära håll, skriver fullmäktigeledaren Mattias Tykesson och efterfrågar handling från det rödgrönrosa styret i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under senare tid har våldet ökat runt om i Göteborg. Gängkriminalitet och skottlossningar hör numera till vardagen i vår stad. Utvecklingen är alarmerande och under all kritik. Det visar på att Göteborgs stad under lång tid har misslyckats med arbetet mot segregationen. I innerstaden och framför allt i och runt köpcentret Nordstan, är situationen allvarlig. I mitt arbete som väktare i Göteborgs city ser jag ständigt kriminella grupperingar som ägnar vardagen åt droghandel, snatteri, stölder och våldsbrott. Något som får många göteborgare att känna sig rädda och otrygga.


Vi vet i dag att polisen inte hinner med och måste göra hårda prioriteringar i sitt arbete. Resultatet av detta blir att synligheten på stan inte kan prioriteras i samma höga utsträckning som förr, vilket i sin tur leder till att de kriminella grupperingarna kan fortsätta att härja i city. Detta är inte något som bara påverkar göteborgarnas känsla av otrygghet. Även handeln och företagen i Göteborgs innerstad påverkas. Människor drar sig från att röra sig på vissa platser i city, vilket är ett stort misslyckande och ett inkräktande på friheten.

Vi moderater driver tillsammans i Alliansen frågan om att stänga Nordstan tidigare. Vi vill också göra om innerstaden till ett paragraf 3-område, vilket innebär att vi ordningsvakter får möjlighet att ingripa mot brott som ett nödvändigt komplement till polisens arbete. Hur tänker det rödgrönrosa styret i Göteborg tackla situationen? Vilka konkreta förslag finns för en tryggare stad?


Hittills har vi bara hört tomma ord i frågan, trots att problemen bara fortsätter dag för dag. Hur ställer man sig till att stänga Nordstan tidigare? Hur tänker man komma tillrätta med den omfattande narkotikahandeln i city? Situationen är akut och det krävs konkreta åtgärder innan fler allvarliga incidenter inträffar. Ingen skall behöva känna sig otrygg i vår stad.


Mattias Tykesson (M) 

Ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige och väktare