David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PRESSBILDDavid Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD
David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Matilda G Stålbert (KD), fullmäktigeledamot i Göteborg. Foto: PRESSBILDMatilda G Stålbert (KD), fullmäktigeledamot i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Matilda G Stålbert (KD), fullmäktigeledamot i Göteborg.  Foto: PRESSBILD

Rödgröna lever i en fantasivärld

Publicerad

De rödgröna lever i en fantasivärld när de räknar med att Göteborg ska kunna hämta ut 100 miljoner kronor i statsbidrag för att minska barngruppernas storlek, skriver Kristdemokraternas David Lega och Matilda G Stålbert.

Idag på Förskolans dag uppmärksammas förskolan och det viktiga arbete som görs där varje dag. En dag om året är förstås alldeles för lite, inte minst i Göteborg där det finns all anledning att sätta fokus på förskolans situation. 

 

Här har de rödgröna misslyckats med att bygga ut förskolan i den takt som krävs, och på så sätt byggt upp en mycket stor skuld. Vi har under flera år pekat på problemen och lagt förslag om mindre barngrupper – men de rödgröna har vägrat att lyssna.

 

Därför har vi idag ett pressat läge inom förskolan i Göteborg, och det är nu mycket svårt att minska barngrupperna till den nivå som Skolverket rekommenderar. För att lyckas med detta krävs satsningar på 300 miljoner kronor per år, en situation vi hade sluppit om de rödgröna hade gjort tillräckliga insatser över tid.

 

I onsdags skröt de rödgröna om att de kommer att satsa 50 miljoner kronor i sitt kommande budgetförslag för att minska barngruppernas storlek. Det kan låta som ett stort besked, men det är precis samma pengar som förra året och vi kan inte förstå varför det presenteras som en ny satsning. Eller är det en nyhet att de inte drar ner på förskolan?

 

Dessutom verkar vänsterkartellen leva i en fantasivärld när man räknar med att Göteborg ska kunna hämta ut 100 miljoner kronor i statsbidrag för att minska barngruppernas storlek. Det är inte trovärdigt när det handlar om totalt 800 miljoner kronor som ska fördelas över hela landet. 

 

Gruppstorlekarna påverkar både barnen och lärarna. I för stora grupper får barnen fler personer omkring sig än vad de är mogna att hantera. Det påverkar barnens utveckling och det får i sin tur även följder senare i livet. Det är av den anledningen som KD skrev den motion som ligger till grund för den kartläggning kring förskolan som lyftes under kommunstyrelsen på onsdagen. Att läsa kartläggningen var ingen munter läsning, utan bekräftar problembilden med den stora skuld som Göteborg med de rödgröna i spetsen har byggt upp. 

 

Efter en lång kamp av KD och Alliansen i Göteborg kommer förskolan att få en tydligare plats i den dagliga politiken från och med juni nästa år då en förskolenämnd införs. Då finns äntligen möjligheten att ta ett helhetsgrepp om barnens utbildning och medarbetarnas arbetsmiljö.

 

Tillsammans med Alliansen uppmanar vi staden att i ett första steg arbeta för att fler förskolor ska införa mindre barngrupper genom att anställa fler pedagoger. Vi kommer att fortsätta satsa på tidiga insatser för barnen och naturligtvis på förskolan i Göteborg.

 

 

David Lega (KD)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Matilda G Stålbert (KD)

Kommunfullmäktigeledamot 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag