Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rimligt att flytta tandvårdsresurser till äldre

Tänderna tillhör kroppen, skriver Inga Maj Krüger (SD) och Heikki Klaavuniemi (SD).Foto: COLOURBOX
Inga Maj Krüger (SD), ledamot i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.Foto: PETER WAHLSTRÖM/VGR
Heikki Klaavuniemi (SD), regionråd i opposition Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM/VGR

Sverigedemokraternas vågmästarroll har gynnat personer över 65 när det gäller tandvården, skriver Inga Maj Krüger (SD) och Heikki Klaavuniemi (SD) i en replik till Håkan Linnarsson (S) och 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Då Socialdemokraterna även angriper Sverigedemokraterna i sin debattartikel på GT Debatt så väljer vi nu att offentligt deklarera vårt ställningstagande i det aktuella beslut som togs i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, nämligen förslaget om att sänka åldersgränsen för fri-barn och ungdomstandvård från 24 till 23 år.

 

Tänderna tillhör kroppen. Det är nog de flesta överens om med den kunskapsnivå vi har i dag om människans kropp och funktioner. Även Sveriges olika regeringar har haft denna kunskap, men har nogsamt undvikit att fullt ut införliva kostnaderna för vuxentandvården i vårt ordinarie sjukförsäkringssystem. Man har valt att låta de patienter som varit i behov av tandvård stå för största delen av kostnaden själva, och i stället frikostigt delat ut av våra gemensamma skattemedel till olika intressen som man bedömt gett mest populistiska poäng.

 

Dock har beslutsfattarna i riksdagen varit kloka i en punkt, de har för hela nationen bestämt en anpassning till en höjning av åldersgränsen för fri barn- och ungdomstandvård upp till 23 år. Västra Götalandsregionen har varit föregångare i detta område, men nu ser vi att vi kan anpassas till regeringens beslut. Ett beslut som dessutom inte drabbar skattekollektivet i Västra Götalandsregionen.  

 

Numera gäller också att för den som fyllt 85 år och bor på ett särskilt boende är tandvården gratis, vilket vi i Sverigedemokraterna tycker är positivt. 

 

Att anta att den som fyllt 18 år plötsligt skulle ha stort tandvårdsbehov är att helt underkänna allt det arbete våra tandläkare och tandhygienister lagt ner under hela individens uppväxt! För den som lider av vissa specifika sjukdomar ingår tandvården i det ordinarie högkostnadsskyddet. Men att anta att den som efter fyllda 18 år och står med välskötta tänder omedelbart är i behov av omfattande tandvård är naturligtvis helt orealistiskt. 

 

Vi sverigedemokrater har i detta beslut bestämt sig för att flytta resurserna till att i stället erbjuda avgiftsfria tandhygienistbesök till alla som fyllt 65 år. Detta är ett i raden av flera kloka beslut som vi har avgjort som vågmästare. Det är tack vare dessa personer som genom att arbeta, betala skatt och inte ställa några större krav på samhället, som vi har kunnat ge växande generationer en tandvård i världsklass. Nu är det dags att återigen vara föregångare så att kommande regeringar framgent kan anpassa sig till en standard från Västra Götalandsregionen. 

 

Inga Maj Krüger (SD)

Ledamot i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

 

Heikki Klaavuniemi (SD)

Regionråd i opposition Västra Götalandsregionen