Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rikas livspussel ska inte ta pengar från välfärden

Regeringens utredning har lagt fram ett förslag om att äldre ska kunna få rutavdrag för bland annat sällskap, matlagning, trädgårdsarbete och hundrastning, skriver Tony Haddou (V) och Daniel Bernmar (V).Foto: SHUTTERSTOCK
Tony Haddou (V), riksdagsledamot från Göteborg och skattepolitisk talesperson.Foto: JESSICA SEGERBERG
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg och gruppledare.Foto: ALICE VERNERSSON

Att utöka rutavdraget leder inte bara till ökad ojämlikhet, utan skulle också slå hårt på den redan underfinansierade äldreomsorgen. Skattepengar bör gå till fler arbetskamrater snarare än att subventionera de rikas livsstil, skriver Tony Haddou (V) och Daniel Bernmar (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Rutavdrag är en reform som möjliggör skatteavdrag på hushållsnära tjänster. Vänsterpartiet har inget emot hushållsnära tjänster. Det vi vänder oss emot är att dessa tjänster ska subventioneras genom våra gemensamma skattemedel. Då rutavdrag främst används av höginkomsttagare innebär det i praktiken en omfördelning till de rika hushållen på bekostnad av resten av Sverige. Vi tycker att de som använder hushållsnära tjänster bör betala för dessa själv.

Nu vill regeringen utöka denna ojämlikhetsreform. Regeringens utredning har lagt fram ett förslag om att äldre ska kunna få rutavdrag för bland annat sällskap, matlagning, trädgårdsarbete och hundrastning. Nyligen har även regeringen meddelat att rutavdraget ska höjas från 50 000 till 75 000 kronor per år och utökas till nya tjänster som att få sin bostad möblerad eller att få tvätten lämnad till tvätteri. 

Då det nya rutavdraget bara skulle gynna de resursstarka äldre som har råd att anlita hushållsnäratjänster anser vi att det vore bättre att lägga pengarna på äldreomsorgen. Att utöka rutavdraget leder nämligen inte bara till ökad ojämlikhet, utan skulle också slå hårt på den redan underfinansierade äldreomsorgen. Även fackförbundet Kommunal kritiserar ett äldre-rutavdrag som skulle riskera att den gemensamt finansierade äldreomsorgen ersätts med privata tjänster utan insyn eller kontroll. 

Göteborg och många andra kommuner har länge krävt mer resurser till äldreomsorgen. Då och då kommer statliga bidrag, men aldrig tillräckligt med pengar för att kunna höja kvaliteten eller anställa tillräckligt med personal. I Göteborg har både äldre och personal länge flaggat för att det krävs mer resurser för att kunna ge en god omsorg. 

De undermåliga arbetsvillkoren i äldreomsorgen har särskilt synliggjorts under coronapandemin. Kollegerna är för få, de har för lite tid till de äldre, kontinuiteten är för dålig och lönerna för låga. Trots det har personalen gjort ett fantastiskt arbete. De har kämpat med att ge en god och trygg omsorg till våra äldre, slitit med skyddsutrustning, svarat på frågor från oroliga anhöriga och jobbat dubbelpass när arbetskamraterna varit sjuka. Det borde vara en självklarhet att förbättra personalens villkor genom mer resurser efter deras insatser. 

Vänsterpartiet vill att skattepengarna ska gå till äldreomsorgen och gemensamma välfärden i stället för till rutavdrag. Det skulle skapa fler jobb än vad rut-tjänsterna gör i dag. Faktum är att varje rut-jobb motsvarar 3-4 välfärdsjobb. Att anställa fler i välfärden skulle göra stor skillnad för oss i kommunerna. 

Men i stället går flera miljarder till de rikas så kallade ”livspussel”. Av de som tjänade över en miljon kronor om året köpte hela 42 procent rut-tjänster. Statistiken visar också att rutavdraget är störst i rika kommuner. Varför omfördelningen av våra skattepengar ska gå direkt till de allra rikaste i samhället i stället för äldreomsorgen är för oss en gåta. 

I Göteborg har högerstyret gjort omfattade nedskärningar på välfärden varje år de suttit vid makten. De har skurit ner på antalet socialsekreterare, lagt ner verksamheter för personer med funktionsnedsättningar, försämrat arbetsmiljön för personalen i hemtjänsten och underfinansierat skolan. I riksdagen har det varit Vänsterpartiet som tryckt på för mer pengar till välfärden och äldreomsorgen. 

Vi tror att många håller med oss om att skattepengar bör gå till fler arbetskamrater i välfärden snarare än att subventionera höginkomsttagares livsstil. I både Sverige och i Göteborg växer klassklyftorna och det krävs därför en politik som omfördelar från de som har, till de som inte har.

 

Tony Haddou (V)

Riksdagsledamot från Göteborg och skattepolitisk talesperson

Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd i Göteborg och gruppledare