Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rika män i Hovås får mer pengar tack vare regeringen

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: ALICE VERNERSSON
Tony Haddou (V), riksdagsledamot Göteborg och skattepolitisk talesperson.Foto: JESSICA SEGERBERG

Nyligen aviserade Socialdemokraterna dessutom att de inte tycker en skattehöjning i Göteborg är aktuellt. För oss i Vänsterpartiet går alltid välfärden först, skriver Daniel Bernmar (V) och Tony Haddou (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sedan 1990-talet har finansieringen av välfärden stadigt minskat. Samtidigt har behovet av välfärd ökat och kraven på högre kvalitet förstärkts. Det har gjort att Göteborg och andra kommuner haft svårt att finansiera och omhänderta de utmaningar som finns. 

 

Göteborgarna ska kunna lita på att välfärden är av hög kvalitet. De äldre ska kunna lita på att hemtjänsten ger det stöd man behöver och föräldrar ska kunna känna sig trygga med att det är tillräckligt mycket personal i förskolan. Tyvärr ser inte regeringens budget ut att ge några förutsättningar att skapa en sådan välfärd för göteborgarna. 

 

I stället för nödvändiga satsningar på välfärden prioriterar den socialdemokratiskt ledda regeringen historiska skattesänkningar för rika. Deras budgetsatsningar används till stor del för att finansiera skattesänkningar och den enskilt största kostnaden är slopad värnskatt på sex miljarder kronor. Som vinnare står män med de högsta inkomsterna, medan kvinnor och välfärd lämnas efter. 

 

Priset för skattesänkargängets prioriteringar får förstås göteborgarna betala genom ytterligare nedskärningar på välfärden. För samtidigt som de rikaste belönas med skattesänkningar på sex miljarder får kommunerna knappt fem miljarder i generella statsbidrag att dela på till välfärden. Det är alldeles för lite.  

 

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting skulle det krävas tio miljarder för att inte kommunerna ska behöva göra fler besparingar i välfärden. Dessutom visar regeringens egna beräkningar att det skulle behövas 90 miljarder kronor till kommuner och regioner för att de ska klara av att möta ökade behov av välfärdstjänster. Regeringens välfärdssatsning innebär alltså i praktiken ytterligare nedskärningar i redan hårt belastade verksamheter. 

 

En stark välfärd är grunden i ett jämlikt samhälle. Vänsterpartiet vill därför se en ekonomi för ökad jämlikhet. Då krävs ordentliga satsningar på bland annat vård, skola och omsorg. Det råder stor brist på utbildad personal i äldreomsorgen, och den slopade värnskatten motsvarar ungefär 15 000 undersköterskor. Det är häpnadsväckande att regeringen prioriterar skattesänkningar för rika män i Hovås i stället för bättre arbetsvillkor och fler kolleger till undersköterskor.

 

Under förra mandatperioden när Vänsterpartiet var med och styrde i Göteborg, och förhandlade budget med regeringen, fick vi genom flera viktiga jämlikhetsreformer. Bland annat har vi drivit genom förslag för att stärka den generella välfärden, satsningar på fler anställda i äldreomsorgen och höjt försörjningsstöd för barnfamiljer på sommaren.

 

Nu plockas många av dessa satsningar och reformer bort. Det är tydligt att det blir mer välfärd för pengarna när Vänsterpartiet är med och styr. 

 

När regeringen sviker ställs kommuner inför valen att höja skatten eller genomföra ytterligare besparingar på välfärden. Hittills har det borgerliga styret i Göteborg valt vägen att göra stora nedskärningar på viktig verksamhet, som till exempel socialtjänst och fritidsverksamhet för unga. 

 

Nyligen aviserade Socialdemokraterna dessutom att de inte tycker en skattehöjning i Göteborg är aktuellt. För oss i Vänsterpartiet går alltid välfärden först. Vi blundar inte för att en skattehöjning kan vara nödvändig för att klara av välfärdsuppdraget. Vi kommer både i riksdagen och kommunen fortsätta driva en politik som omfördelar från höginkomsttagare till de med lägre inkomst, samt lägga förslag på de reformer som krävs för att stärka välfärden och öka jämlikheten.

 

Krisen i välfärden är redan här och satsningar kan inte vänta. När regeringen sviker får vi hoppas att övriga partier inser allvaret. Nu är det upp till bevis hur de ska ta sig an de nödvändiga finansieringar av välfärden som krävs. 

 

Daniel Bernmar (V) 

Oppositionsråd i Göteborg

 

Tony Haddou (V) 

Riksdagsledamot Göteborg och skattepolitisk talesperson