Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionstyret har lämnat Åmålsborna i sticket

Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD
Håkan Linnarsson (S), oppositionsregionråd och 2:e vice ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i VGR.Foto: PRESSBILD

Hur kunde 12 000 patienter vid Åmåls enda kvarvarande vårdcentral först erbjudas en vård som inte var säker, därefter ställas helt utan någon vårdcentral alls, trots beslut om motsatsen? Västra Götalandsregionen måste tillsätta en haverikommission, skriver Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 9 april stängdes Åmåls enda vårdcentral. För någon i en större stad är en stängning av en vårdcentral inte någon stor sak – det är bara att gå till en annan. I Göteborg finns till exempel nio vårdcentraler bara mellan Avenyn och Järntorget. Men Åmål är inte Göteborg. I Åmål fanns ingen vårdcentral när Balderkliniken stängde. Närmaste kommun i regionen, Bengtsfors, ligger nästan fyra mil bort.

 

Västra Götalandsregionen har ett sista hands-ansvar för människors rätt till god vård. Då går det inte att blunda för den situation som har varit verklighet i Åmål sedan allianspartierna och Miljöpartiet stängde offentliga Närhälsan på orten 2016 och hänvisade samtliga patienter till den enda kvarvarande, privata, vårdcentralen, Balderkliniken. 

 

Redan tidigt kom signaler om att Balder inte klarade av att ta emot alla nya patienter. Vården var till och med i vissa fall direkt farlig för patienterna. 

 

I höstas stod det klart att stängning var enda utvägen. Granskningar som gjorts visade på stora brister, inte minst vad gäller patientsäkerheten. Redan då krävde Socialdemokraterna att åtgärder skulle sättas in för att säkra vården för Åmålsborna. Vi ville att offentliga Närhälsan – som stängts – skulle sättas i beredskap att ta över. Men det borgerliga styret ville ge Balder en ny chans, till den 1 april i år. Det kom att dröja ända till den 5 februari innan regionstyret ställde sig bakom Socialdemokraternas krav, om att ersättningsvård ska finnas på plats senast 31 mars, innan Balder stängs. Det var också uppdraget som gavs till regiondirektören på regionstyrelsemötet.

 

Den 9 april stängdes Balder. Någon ny vårdgivare fanns inte på plats, trots beslutet. Åmåls kommun tvingades in i stabsläge och fick dra i gång sin krishantering. 

 

På ren svenska är det för jäkligt hur regionens borgerliga partier har lämnat Åmål i sticket! Trots de uppenbara problemen med Balderkliniken, trots rapporter om en icke patientsäker vård, vidtogs inga åtgärder från regionens borgerliga styre för att säkra vården för Åmålsborna. Inte förrän det hade nått vägs ände och katastrofen var ett faktum. Skandal känns som ett understatement för att beskriva hur det här har skötts.

 

Åmåls kommun överväger nu att Lex Maria-anmäla Västra Götalandsregionen. Det har vi full förståelse för. På punkt efter punkt har det borgerliga styret misslyckats med att ta sitt ansvar för vården i Åmål. Det är fullständigt oacceptabelt att den politiska ledningen för en så stor och viktig verksamhet som Västra Götalandsregionen visar en så kapital oförmåga att axla sitt ansvar och oförmåga att styra och leda. Vi som region har skyldighet och ansvar för att säkra god vård för invånarna. Det uppdraget är överordnat den borgerliga viljan till marknadslösningar. Den här situationen visar på riskerna med vårdvalssystemet och vad den fria etableringsrätten innebär för invånare utanför de större städerna.

 

Mot den bakgrunden ställde Socialdemokraterna vid gårdagens regionstyrelse krav på en haverikommission, för att utkräva ansvar för vad som skett i Åmål, men också för att se till att något liknande aldrig mer inträffar. Det borgerliga styret verkar dock vara måttligt intresserade av att lära sig av sina misstag. De valde att bordlägga vårt krav. 

 

Människors rätt till en god vård är ingen handelsvara. Det är den styrande politiska ledningen i en region som har det yttersta ansvaret för att säkra vården för invånarna. Det ansvaret kan aldrig överlåtas åt marknadsaktörer, hur gärna det borgerliga styret i regionen än tror och vill det. 

 

Helén Eliasson (S)

Oppositionsregionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen

 

Håkan Linnarsson (S)

Oppositionsregionråd och 2:e vice ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i VGR