Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionens bolag måste återbetala coronastöd

Krav måste ställas på de bolag som föreslås få ägartillskott från regionen, däribland GöteborgsOperan, skriver Heikki Klaavuniemi (SD) och Håkan Lösnitz (SD).Foto: COLOURBOX
Heikki Klaavuniemi (SD), regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM
Håkan Lösnitz (SD), regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM

Att Västra Götalandsregionens egna bolag får sina utmaningar på grund av coronakrisen hanterade av skattemedel skickar fel budskap. Ställ tydliga krav på återbetalning, skriver de sverigedemokratiska regionråden Heikki Klaavuniemi och Håkan Lösnitz.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen var tidiga med att aktualisera frågor kring corona/covid-19. Vid regionfullmäktiges sammanträde i februari tog vi upp vårdens tillgång till erforderligt material för att kunna möta ett stort antal insjuknade i smittan.  Veckan därpå lade SD ett initiativärende om att sätta återvändande turister och arbetande personal från riskområden i karantän. Yrkandet röstades ner, men åtgärden finns numera i regionens rekommendationer till sina medarbetare. 

 

Till Sahlgrenskas styrelsemöte i februari var SD det enda parti som skriftligen ställde frågor om beredskap, antalet IVA-platser, isoleringsplaster, beredskap av läkemedel samt skyddsutrustning för personalen. Detta för att försöka ligga ett steg före i beredskapsarbetet.  

 

Vi kan konstatera att regionen följt de riktlinjer gällande covid-19 som angetts och som varit baserade på den evidens som funnits tillgänglig. Hörsamhet till Folkhälsomyndighetens rekommendationer har varit god även om det i stunder inte alltid varit så lätt att hänga med i svängarna.

 

Inför nästa veckas regionstyrelsemöte finns det ett förslag på bordet om att ovillkorat ge regionens bolag (GöteborgsOperan AB, Göteborgs Symfoniker AB, Regionteater Väst AB, Västsvenska Turistrådet AB, Västtrafik AB samt Film i Väst AB) ett aktieägartillskott om 700 miljoner kronor. Detta för att hjälpa dem att möta de utmaningarna som uppstår i samband med Covid-19 krisen.   

 

Sverigedemokraterna i Västra Götaland anser inte att tillskotten ska ges ovillkorat i en tid när stora västsvenska bolag tvingas permittera för att överleva. Att regionens egna bolag får sina utmaningar hanterade av skattemedel skickar fel budskap. Med dessa pengar måste det också följa med en kravställning, i form av ett ägardirektiv, på vilka åtgärder som måste vidtas.

 

En plan för återbetalning inom ett visst antal år bör upprättas samtidigt som bolagen ska redovisa vilka åtgärder de själva utfört för att minska löpande utgifter under pandemi-krisen. Krav bör ställas på att alla bolag måste söka och använda alla övriga finansiella stöd som riksdagen har beslutat om och kommer att besluta om. Regionens resurser i detta läge måste riktas mot sjukvården i första hand.

 

I dag arbetar vården med att ställa in planerad vård och i stället göra provtagningar och att vårda insjuknade i covid-19. Att proaktivt prioritera sjukvården är vad vi alla vet är det enda förnuftiga att göra.   

 

Regionen kommer efter covid-19 krisen behöva hantera svåra beslut kopplat till sjukhusens underskott av vårdproduktion. Denna vårdpuckel som vi nu skjuter framför oss måste adresseras och planeras för. 

 

Det är vår skyldighet som region att skydda våra medborgare från smitta genom kloka, välgrundade och avgörande beslut. Men det är också vår skyldighet att inte vara reaktiva mot krisen som kommer efter denna kris. Därför väljer Sverigedemokraterna redan nu att i regionstyrelsen markera vad vi prioriterar.  

 

Sjukhusen levererade under förra året ett underskott om 614 miljoner kronor. SD efterlyser en bred diskussion om huruvida de måste betala tillbaka hela eller delar av underskottet eftersom mycket energi måste adresseras till sjukvårdens produktion efter covid-19-krisen. I det läget så ska sjukhusen inte behöva tänka på att reglera underskott. Regionen måste tydligt tala om att vården, vårdgarantin och tillgänglighet alltjämt är huvudfokus när vi återgår till mer normalt läge. 

 

Vi ser också att mer vård måste förberedas att upphandlas av andra utförare och vi förutsätter att hela Sverige samverkar inför det kommande ackumulerade operationsbehovet och framtida vårdplatsbrist. Här ser vi att Sveriges Kommuner och Regioner måste ta en aktiv roll i att hjälpa regionerna i detta nödvändiga koordineringsarbete.

 

Heikki Klaavuniemi (SD)

Regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen

 

Håkan Lösnitz (SD)

Regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen