Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen måste göra mer för Gui Minhai

Gui Minhai, kidnappad göteborgare och svensk medborgare.
Robert Hannah (L), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Anders Rehnberg (L), riksdagskandidat från Göteborg.Foto: PRESSBILD
Jens Adamik (L), ersättare i Göteborgs fullmäktige.Foto: PRESSBILD

Att det svenska folket knappt känner till att den svenska medborgaren Gui Minhai kidnappats från Thailand av diktaturen Kina beror delvis på att regeringen inte lyft frågan i tillräckligt hög utsträckning, skriver liberalerna Robert Hannah, Anders Rehnberg och Jens Adamik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I mitten på februari i år skrev vi liberaler på GT Debatt och krävde att göteborgaren, förläggaren och den svenska medborgaren Gui Minhai skulle släppas fri från fängelse i Kina. Även om statsminister Stefan Löfven (S) senare lyfte Gui Minhais öde i ett möte med Kinas diktaturledare Xi Jinping i juni 2017 så kan man knappast säga att regeringen gjort allt i sin makt för att få honom frisläppt. Det svenska folket känner knappt till Gui Minhais öde.

 

Efter den kinesiska statens massaker på sin egen befolkning på Himmelska fridens torg 1989 fick Sverige en ny och modig medborgare i Gui Minhai. Han flydde förtrycket i Kina, blev svensk medborgare och arbetade bland annat vid Göteborgs universitet. 

 

Gui Minhai blev göteborgare men slutade aldrig kämpa för ett demokratiskt och fritt Kina. Gui Minhai äger bokförlaget Mighty Current och har publicerat känslig populärlitteratur med politiska inslag om Kinas högsta ledning. Vi ska vara stolta över att ha en sådan modig svensk medborgare som Gui Minhai. 

 

Men tyvärr har svenska politiker inte tillräckligt starkt och offentligt försvarat vår landsman. Gui Minhai kidnappades med största sannolikhet från sitt semesterhem i Thailand den 17 oktober 2015. Sedan dess har han varit i diktaturen Kinas kalla händer utan att ställas inför åtal. Han blev falskt anklagad för brott som han med största sannolikhet inte har begått. Han tvingades ändå erkänna brott i statlig kinesisk tv.

 

Gui Minhai släpptes enligt kinesiska myndigheter den 17 oktober. Men ingen kunde då redogöra för var han befann sig. Det har nu blivit tydligt att det krävs polistillstånd för att resa till Sverige. Frigivningen tycks alltså ha varit falsk.

 

Vi anser att den svenska regeringen ska jobba på tre fronter i frågan om Gui Minhai:

 

Kräva att Gui Minhai tillåts lämna Kina omgående

Det är dags att den svenska regeringen och utrikesminister Margot Wallström (S) på riktigt ryter ifrån och kräver att Gui Minhai tillåts lämna Kina. I stället för att sitta i ett litet fängelse så sitter vår svenska medborgare nu fast i ett stort fängelse. Vad är egentligen skillnaden? Sverige har inte lyckats förrän Gui Minhai är fri och kan fortsätta sin kamp för demokrati och yttrandefrihet i Kina. Vi kommer att ställa en skriftlig fråga i riksdagen till utrikesministern för att öka pressen på regeringen att fördöma Kinas agerande.

 

Stötta demokratiaktivister 

Vi kan inte bara bedriva handel med Kina och blunda inför bristande mänskliga rättigheter och det faktum att Kina är en våldsam diktatur. Vi ser ett stort behov av individperspektiv i kampen för en bättre värld. Utan demokrater som Gui Minhai skapas inga demokratier. Demokratiaktivister är centrala i övergången från diktatur till demokrati. Omvärldens stöd betyder mycket för den som kämpar mot en auktoritär regim – därför vill vi att medel avsätts specifikt för enskilda demokratiaktivister. 

 

Kina måste sluta kidnappa demokratiaktivister

Diktaturen Kina har satt i system att kidnappa oppositionella från utanför landets gränser. Bara mellan juli och september 2015, alltså precis innan Gui Minhai kidnappades, så togs minst tvåhundraåttio demokratikämpar och jurister till fånga enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. De utomrättsliga metoderna Kina använder kan inte beskrivas som något annat än kidnappningar sanktionerade av en diktaturstat. Dessa kidnappningar har skett i helt fria länder som Thailand men även Hongkong, som saknar överlämningsavtal med Kina på grund av den bristande rättsstaten. Kina bryter mot internationell rätt när de kidnappar demokratiaktivister från andra länder. Den svenska regeringen måste lyfta frågan om Kinas kidnappningar på FN-nivå så att det blir ett stopp.

 

Regeringen måste genast markera mot Kina och se till att de friger Gui Minhai. Ingen svensk medborgare ska behöva sitta i en diktaturs fängelse utan rättegång och tvingad till att göra falska erkännanden. 

 

Robert Hannah (L)

Riksdagsledamot från Göteborg

 

Anders Rehnberg (L)

Riksdagskandidat från Göteborg

 

Jens Adamik (L)

Ersättare i Göteborgs stads kommunfullmäktige