Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen duckar när Iran kapar Göteborgsfartyg

Ett fartyg ägt av det svenska Göteborgsföretaget Stena är kapat, men den svenska regeringen sitter fortfarande på händerna, skriver David Lega och Mikael Oscarsson.Foto: MORTEZA AKHOONDI/AP TT NYHETSBYRÅN
David Lega (KD), Europaparlamentariker från Göteborg.Foto: PRESSBILD
Mikael Oscarsson (KD), riksdagsledamot försvarsutskottet.Foto: PRESSBILD

Iran har gång på gång visat att man inte skyr några medel. Nu är det Göteborgsägda fartyget Stena Impero kapat men regeringen duckar frågan. Sverige behöver vara berett att bidra till en marin styrka för att öka tryggheten i Hormuzsundet, skriver David Lega (KD) och Mikael Oscarsson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Islamiska republiken Iran ägnar sig åt piratverksamhet i Hormuzsundet, en av världens viktigaste handelspassager. Kapningen av det svenskägda, brittiskflaggade tankfartyget ”Stena Impero” strider mot internationell rätt och är fullständigt oacceptabel. 

 

Regimen i Iran har gång på gång visat omvärlden att man inte skyr några medel. I mer än två veckor har besättningen på Stena Impero suttit frihetsberövade, sedan deras fartyg beslagtogs på internationellt vatten av Islamiska revolutionsgardet. Besättningsmännen har tvingats utstå psykisk press och begränsad kontakt med familj och anhöriga. Det är nu av högsta prioritet att få hem de gisslantagna besättningsmännen. Vi tvingas samtidigt konstatera att där den fria handeln är hotad – där är också freden hotad. 

 

Iran har i och med förra veckans kapning av ytterligare ett fartyg, en irakisk oljetanker, visat att kapningen av Stena Impero inte var en engångsföreteelse. Genom att olagligt blockera Hormuzsundet skär Iran av handelsvägarna in och ut ur Persiska viken. Så kan vi inte fortsätta att ha det.

 

Storbritannien har velat sätta samman en europeisk ledd skyddsstyrka i Hormuzsundet för att säkerställa fri sjöfart och säker passage för fartygen. Länder som Danmark, Frankrike, Italien och Nederländerna valde att uttrycka stöd för den föreslagna skyddsstyrkan. Därefter har Storbritannien i stället valt att ansluta sig till USA:s insats i Persiska viken för att se till att handelsfartyg som passerar Hormuz skyddas och att deras besättning kan känna trygghet.

 

En insats i Hormuzsundet behövs och Kristdemokraterna anser att också Sverige behöver vara berett att ingå i en internationell koalition för att sätta samman en skyddsstyrka för att öka tryggheten. Men i stället för att skicka en sådan tydlig signal till våra västerländska vänner, och därmed visa stöd för Storbritanniens och USA:s initiativ, så har den svenska regeringen och utrikesminister Margot Wallström valt att förhala och ducka frågan. Istället hänvisas till Sveriges diplomatiska relationer med Iran. 

 

Nog minns vi hur den svenska regeringen, som säger sig förespråka en feministisk utrikespolitik, reste med handelsdelegation till Iran för ett par år sedan med syfte att ställa sig in hos Iran, men det duger inte att regeringen gärna tar strid med demokratier som USA och samtidigt kryper för diktaturer.

 

Irans islamistregim är ett hot mot oss alla. Den skyr demokratin och de mänskliga fri- och rättigheterna. För detta får Irans folk lida hårt, men Irans hot mot den regelbaserade, frihandelsdrivna världsordningen skadar också Sverige och EU.

 

Det har gått så långt att ett fartyg ägt av det svenska Göteborgsföretaget Stena är kapat, men den svenska regeringen sitter fortfarande på händerna. Som vanligt förväntar sig Socialdemokraterna att någon annan ska ta ansvar för den säkerhet som vi själva är beroende av. Det har dessvärre blivit kännetecknande för den rödgröna regeringens säkerhetspolitik, men det är ärligt talat varken särskilt rättvist eller solidariskt.

 

Ordningen i Hormuzsundet behöver återställas. Iran måste upphöra med sina aggressioner och åter respektera internationell handel. Den svenska regeringen måste fram till dess vara beredd att agera på hemmaplan, inom EU och i Hormuz, för att garantera handelsfrihet och säkerhet på våra hav.

 

Försvarsmakten bör omedelbart ges i uppdrag att, utifrån vilka behov som finns, bedöma vilka resurser som vi kan avvara för en internationell insats och på vilket sätt Sverige bäst kan bidra, det vill säga om det är med militära fartyg, helikoptrar eller personella resurser.

 

Det första steget är dock att regeringen tydligt deklarerar att Sverige är berett att aktivt bidra till säkerheten samt att den politiska viljan finns att skydda våra handelsfartyg och den fria världshandeln. Regeringens underlåtenhet mot ayatollornas Iran går just nu ut över enskilda företag, Göteborgs handel och den globala säkerheten. 

 

David Lega (KD)

Europaparlamentariker från Göteborg

 

Mikael Oscarsson (KD)

Riksdagsledamot Försvarsutskottet