Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rätt att häva avtalet med Front Advokater

För alliansen i Göteborg har en bärande princip varit att inte göra politik av Frontskandalen eller hasta fram med politiska slagord eller illa underbyggda åsikter, skriver Gustaf Göthberg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Gustaf Göthberg (M), ordförande Inköps- och upphandlingsnämnden i Göteborg.
Foto: MATHILDA STENHOFF

För alliansen i Göteborg har en bärande princip varit att inte göra politik av Frontskandalen. I stället har lugn och saklighet varit ledord. När nya uppgifter nu framkommit är det rätt att häva avtalet, skriver Gustaf Göthberg (M), ordförande i Inköps- och upphandlingsnämnden.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I februari framkom påståenden i GP att Göteborgs stads huvudleverantör av juridiska tjänster, Front Advokater, brustit i sin fakturering till Göteborgs stad. Staden tillsatte omgående en utredning, som arbetade hela våren med att granska påståendena. 

Under tiden gällde ett beställningsstopp, vilket innebar att det inte var tillåtet att använda sig av Front Advokater i nya uppdrag i Göteborgs stad. De påståenden som kommit ut i dagsljus var allvarliga, och många göteborgare, inklusive jag själv, blev med rätta förbannade på blotta tanken att någon ville lura stadens medborgare. 

Men känslor och juridik går sällan ihop, och den samlade juridiska bedömningen var att det förvisso fanns indikationer på att fel begåtts, men att det inte gick att härleda med bevis. Därför fanns ingen solid juridisk grund att häva avtalet. Det må ha framförts ett och annat illa underbyggt politiskt krav i den allmänna debatten att häva avtalet, men en sådan process hade varit dyr och med mycket stor sannolikhet inte lett till en vinst för Göteborgs stad.

Alliansen har tagit frågan om Front på stort allvar. Inköps- och upphandlingsnämnden antog redan i juni på alliansens initiativ ett brett åtgärdsprogram för att komma till rätta med frågan. I dag, torsdag, sammanträder inköps- och upphandlingsnämnden och får en avrapportering av detta viktiga arbete.

För alliansen i Göteborg har en bärande princip varit att inte göra politik av Frontskandalen eller hasta fram med politiska slagord eller illa underbyggda åsikter. Endast ett parti har velat fortsätta den dyra konsultutredning under våren som inte gav några bevis för att häva avtalet. Inget parti har heller i inköps- och upphandlingsnämnden föreslagit att avtalet med Front ska hävas. Det nämnden diskuterat är ett fortsatt beställningsstopp mot Front. Eftersom det inte fanns en juridisk grund för ett beställningsstopp efter att utredningen i våras var klar, skulle ett sådant beställningsstopp riskera att dra in Göteborgs stad i långa och dyra juridiska processer där chansen till seger för göteborgarna bedömdes som osannolik. Där har den politiska debatten förts. Jag är glad att alliansens linje vann gehör. När juridiken inte gav oss möjlighet att häva, tog vi initiativ från politiken att fortsätta följa upp. 

I dag presenteras den fördjupade avtalsuppföljningen av Front Advokater för inköps- och upphandling. Till den ska vi föra beslutet att häva avtalet med Front Advokater, som fattades under onsdagen. Det beslutet har baserats på tillkommande information som nått inköps- och upphandlingsförvaltningen de senaste dagarna, då flera personer förklarat sig villiga att vittna om vad de känt till om Fronts metoder. Dessa personer har också i samtal med staden givit sådan ny information som kan bevisa de indikationer som vårens utredning gav oss. Det gör att vi nu är i ett helt annat läge.

Göteborgs stad fortsätter att granska Front under återstoden av hösten. Lika viktigt är att nu få rutiner på plats som omöjliggör att det fusk Front uppvisat kan ske igen.

Detta är en allvarlig situation som bäst bemöts med lugn, saklighet och noggrannhet. Det är också vad som bör prägla det viktiga arbete Göteborg har framför sig när det gäller eventuell återbetalning eller skadestånd från Front. För alliansen är prioriteringen solklar: Fifflare och fuskare ska inte ha något att hämta i sina affärer med Göteborgs stad. Vi slår vakt om göteborgarnas skattepengar.


Gustaf Göthberg (M)

Ordförande Inköps- och upphandlingsnämnden i Göteborg