Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Privatisering av äldreomsorg hade räddat många liv

Lucas Ljungberg, riksordförande Moderata Studenter.Foto: PRESSBILD
Det är systemfel, inte generell brist på pengar, som ligger bakom det stora antalet avlidna av coronaviruset på landets äldreboenden, skriver Lucas Ljungberg.Foto: SHUTTERSTOCK

De privata boendena har varit bättre än de kommunala på att förhindra smittspridning. Det har räddat liv och familjemedlemmar. Tusentals äldre har drabbats av coronaviruset i onödan, skriver Lucas Ljungberg, riksordförande Moderata Studenter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tack vare privata äldreboenden dog färre svenskar i coronaviruset under våren 2020. I stället för att öka finansieringen till ett system som inte fungerar, behöver finansieringen för äldreomsorgen förändras och privata äldreboenden premieras.

Det har hävdats i debatten att förekomsten av privata alternativ har lett till att corona har fått större spridning på landets äldreboenden. Det finns inget stöd för det påståendet. I stället visar alla tillgängliga jämförelser att de privata boendena har varit bättre än de kommunala på att förhindra smittspridning.

Ett exempel är Göteborgs stad som sent i våras redovisade att hälften av alla kommunala äldreboenden hade drabbats av corona, mot endast en fjärdedel av boenden i privat regi. Det här är ett stort misslyckande för det offentliga.

Vi vet att gamla löper större risk än yngre att avlida av corona. 90 procent av alla som dött i viruset har varit 70 år eller äldre och 69 procent har varit 80 eller äldre. Runt hälften av alla äldre som avlidit av corona bodde på särskilt boende. Att förhindra smittspridning på äldreboende är därför centralt för att hålla nere dödstalen.

Till saken hör att de flesta, åtta av tio, som bor på äldreboende lever på att kommunalt sådant. Givet det privatas överlägsenhet har tusentals äldre drabbats av corona i onödan. En större andel av äldreomsorgen i privat regi hade kunnat rädda många liv.

Om vi för över förhållanden från Göteborg på nationell nivå handlar det om många tiotusentals personer. I Sverige bor runt 89 500 på särskilt boende för äldre. Om alla de levde på privata boenden och en fjärdedel hade corona skulle omkring 22 000 äldre ha utsatts för viruset. Om alla äldre i stället levde på boenden i kommunal regi hade nästan 45 000 utsatts. Skillnaden är 23 000 personer. 

Skillnaden mellan kommunala och privata boenden beror på den större snabbhet och flexibilitet som i allmänhet karakteriserar privat verksamhet. Äldreboenden i extern regi var bättre på att anpassa sig efter viruset, stängde ner snabbare och var flinkare på att få fram skyddsutrustning. Det är skillnaden mellan en entreprenörsdriven verksamhet och en byråkratistyrd sådan, även om många privata boenden tyngs av detaljregleringar.

Det kan tyckas drastiskt att ta Göteborgs siffror och tillämpa dem över hela landet. Men det finns ingen jämförande statistik över Sverige som helhet. Däremot visar siffror från såväl Stockholms stad som Uppsala län att privata äldreboenden har lägre överdödlighet respektive lägre antal dödstal per boendeplats.

Trots att äldreomsorgen lider av systemfel, att skatten aldrig kommer att möta framtidens efterfrågan och att det finns en annan väg att gå, föreslår samtliga partier ökade resurser till äldreomsorgen utan minsta stavelse om att systemet måste förändras.

I budgetpropositionen för 2021 finns exempelvis en ”historisk budgetsatsning för en stärkt äldreomsorg” som uppgår till 5,7 miljarder kronor. Det råkar vara ungefär lika mycket pengar som uträkningar gjorda av Svenskt Näringsliv kommer fram till (i det mest försiktiga scenariot) att äldreomsorgen skulle spara om alla kommuner var lika effektiva som de bästa kommunerna. Gemensamt för de kommunerna är att många av äldreboendena är privata.

Det är systemfel, inte generell brist på pengar, som ligger bakom det stora antalet avlidna av coronaviruset på landets äldreboenden. Ska Sverige stå bättre rustat för framtida epidemier där äldre är särskilt utsatta bör vi privatisera landets äldreboenden.

 

Lucas Ljungberg

Riksordförande Moderata Studenter