Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Privata vårdgivare ska inte få ta emot försäkringspatienter

OHÅLLBART. Inom vårdgarantivården har underfinansieringen av vården skapat långa vårdköer, särskilt i Göteborg, skriver regionpolitikerna Eva Olofsson (V), Jan Alexandersson (V) och Carina Örgård (V).
Foto: SHUTTERSTOCK
Eva Olofsson Oppositionsråd i Västra Götalandsregionens regionstyrelse (V)
Foto: PETER WAHLSTRÖM
Jan Alexandersson Ersättare i Västra Götalandsregionens regionstyrelse (V)
Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR
Carina Örgård Ersättare i Västra Götalandsregionens regionstyrelse (V)
Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR

Hälso- och sjukvården i Västra Götaland måste få ett tydligare uppdrag att minska hälsoklyftorna i samhället och nå dem som trots större ohälsa söker vård mer sällan. Ett jämlikt samhälle är bättre för alla, skriver de vänsterpartistiska regionpolitikerna Eva Olofsson (V), Jan Alexandersson (V) och Carina Örgård (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vänsterpartiets politik har som övergripande mål att minska klyftorna i samhället. Sverige är det land i OECD där klassklyftorna ökat mest de senaste åren, även under sex år med S-regeringar. Detta tack vare fortsatta skattesänkningar för de rikaste och fortsatt snålhet i de system som ska skydda samhällets mest utsatta. 

De som lever eller växer upp i fattigdom har sämre hälsa än den rikare delen av befolkningen. I en svensk större stad är det ofta bara någon kilometer mellan områden där medellivslängden skiljer tio år. Samma skillnad mellan storstädernas villaområden och landsbygdens småkommuner. Klassamhället märks. Att ha ont om pengar skapar stress, du bor oftare trångt och saknar kanske ibland pengar till att äta riktigt. Det är ovärdigt att dessa hälsoklyftor får finnas kvar. Ett jämlikt samhälle är bättre för alla. 

Ojämlikheten beror främst på nationell politik, men med ansvar för hälso- och sjukvård och kollektivtrafik kan Västra Götalandsregionen vara en viktig aktör för att göra skillnad. Vi måste se till att kollektivtrafiken bidrar till att göra samhället mer jämlikt. Kollektivtrafik måste finnas i hela regionen och vi kan inte acceptera mest trängsel till våra ytterområden i Göteborg, särskilt nu under coronatider. Regionen gör en del och kan göra mer genom våra folkhögskolor och naturbruksgymnasier. Satsningen med kommunerna på att alla unga ska kunna gå ur grundskolan med godkända betyg är bra, men det förebyggande arbetet måste starta tidigare genom att fler familjecentraler etableras i regionen.

Hälso- och sjukvården måste få ett tydligare uppdrag att minska hälsoklyftorna i samhället och nå dem som trots större ohälsa söker mindre vård. Inom cancervården är det väl belagt att lågutbildade drabbas oftare av cancer och ofta får den upptäckt senare; de får vänta längre på sin behandling och får i mindre utsträckning den nyaste behandlingen. Samma mönster kan ses i andra delar av hälso- och sjukvården. Det kostar liv. Att nå en jämlik vård är inte tillräckligt. Hälso- och sjukvården ska bidra till minskade hälsoklyftor i samhället genom riktat arbete mot grupper med större behov. 

Inom vårdgarantivården har underfinansieringen av vården skapat långa vårdköer, särskilt i Göteborg. Innan pandemin fick bara hälften av göteborgarna behandling eller operation inom 90 dagar. Köer skapar en ojämlik vård eftersom högutbildade och resursstarka individer oftare använder sig av valfriheten eller reser för att få vård hos andra vårdgivare. 

Till detta kommer eländet med privata sjukvårdsförsäkringar som vuxit fram till följd av köerna inom vårdgarantin. I dag har 685 000 svenskar, mestadels välbeställda och friska, en privat sjukvårdsförsäkring som ger dem möjlighet att tränga sig före i vårdkön. Som forskaren John Lapidus skrivit är detta, eller borde vara, olagligt. I Hälso- och sjukvårdslagen står det att de som är sjukast ska få vård först. Det är de ständigt ökande upphandlingarna från regionerna som skapat grunden för denna ojämlikhet. Västra Götalandsregionen borde ställa tydligare krav så att privata vårdgivare aldrig kan erbjuda en friskare patient behandling om en sjukare patient står i kö. På sikt bör vi kräva att de vi upphandlar från inte får ta emot försäkringspatienter. 

I dag måndag inleds budgetdebatten i Västra Götalandsregionen. Bara ett parti vågar höja skatten. Vi kommer att få kritik för detta och vi kommer att svara att vi är det enda partiet som ger hälso- och sjukvården realistiska resurser och satsar på höjda löner i vården. Vi kommer att säga att det borgerliga styret kör våra sjukhus i botten med ständiga krav på minskning av antalet anställda och snåla löneökningar. Vi satsar 2021 en miljard mer än de blågröna till vården och 350 miljoner extra på jämställda löner i hälso- och sjukvården. Med skattehöjningen kan vi göra detta med en budget som är i balans. Vänsterpartiets satsningar behövs för att kunna ge befolkningen den goda vård de behöver och personalen de rimliga arbetsvillkor de har rätt till. 


Eva Olofsson (V)

Oppositionsråd i Västra Götalandsregionens regionstyrelse


Jan Alexandersson (V)

Ersättare i Västra Götalandsregionens regionstyrelse


Carina Örgård (V)

Ersättare i Västra Götalandsregionens regionstyrelse