Jörgen Fogelklou (SD), gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SVEN LINDWALLJörgen Fogelklou (SD), gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SVEN LINDWALL
Jörgen Fogelklou (SD), gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SVEN LINDWALL
Björn Tidland (SD), vice gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SVEN LINDWALLBjörn Tidland (SD), vice gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SVEN LINDWALL
Björn Tidland (SD), vice gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SVEN LINDWALL

Politiskt fulspel och demokratiskt haveri

Publicerad

Flera partier är nere runt 4 procents-strecket och är på väg ut ur den politiska arenan. Det råder alltså full panik i flera politiska läger. I stället för att förbättra eller förändra sin politik ser de som sista desperata chans att ge SD ett hårt slag under bältet, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om förslaget att SD i Göteborgs politiska sekreterare ska sägas upp på onsdag.

Att det är valår märks nu på alla fronter. Flera kommunalråd har lämnat kommunstyrelsen och politiska vildar syns i media. Men hur står det till med demokratin egentligen? Har vi en fungerande opposition som kan ställa de styrande i Göteborg till svars och komma med nya politiska lösningar? Nej, är vårt svar på det. 

Redan 2014 struntade alliansen och de rödgröna i folkviljan. Tillsammans körde de över Göteborgarna och införde trängselskatten, trots ett rungande nej från folket. Nu fyra år senare är det dags igen. 

 

Sverigedemokraterna är det snabbast växande partiet i Sverige. I valet 2014 fördubblade vi oss både lokalt och nationellt. I Göteborg kom vi in i kommunstyrelsen i Göteborg, fick 6 mandat i fullmäktige samt fyra politiska sekreterare för att bistå vår parlamentariska grupp.

 

Men vad händer nu i Göteborg? I stället för att möta vår politik i debatten och med motförslag vill man nu slå undan fötterna på SD och avskeda alla våra politiska sekreterare. Alliansen och de rödgröna har tillsammans inför onsdagens kommunstyrelse lagt ett förslag om att alla politiska sekreterare för SD ska sägas upp.

 

Det kunde inte vara mer taktiskt. Just nu jobbar SD med Göteborgs Stads budget och alla partier går in i valrörelsen. Vem tror att det inte är taktik att göra sig av med alla anställda i det enda oppositionspartiet i Göteborg? Vilka tjänar mest på detta? Kommunallagen är glasklar. I den kan man läsa:

Kommuner och landsting får anställa politiska sekreterare att biträda de förtroendevalda i det politiska arbetet. Lag (1994:690). Det står bland annat även att: ”De kan användas som biträden åt enskilda förtroendevalda – eller åt ett partis förtroendevalda som grupp”.

 

Våra politiska sekreterare har bistått vår parlamentariska grupp, det vill säga våra förtroendevalda. Denna resurs har också vår parlamentariska grupp nyttjat mycket väl. Vi har utan jämförelse skrivit flest yrkande, yttrande och motioner. Vi har även högst närvaro i fullmäktige, samt mest talartid. Så ska en väl fungerande demokrati fungera. Sedan ska väljarna ta ställning i de allmänna valen. I år den 9 september.

 

Opinionsundersökningarna har talat sitt tydliga språk. Sverigedemokraterna har pendlat mellan allt från 15 procent till 28 procent på riksplan. Utan att stirra sig blinda på siffror är alla överens om att vi kommer öka i valet 2018. Är det något de övriga partierna vill så är det naturligtvis att hålla SD:s valresultat så lågt som möjligt. Flera partier är nere runt 4 procents-strecket och är på väg ut ur den politiska arenan. Det råder alltså full panik i flera politiska läger. I stället för att förbättra eller förändra sin politik ser de som sista desperata chans att ge SD ett hårt slag under bältet.

 

Att politiska motståndare gör det enkelt för sig genom att försöka avskeda politiska motståndare är häpnadsväckande. Tänk om alliansen gick ihop och sa att ”Socialdemokraternas sekreterare är för duktiga, låt oss avskeda dem”. Det hade blivit ramaskri. Men när samma sak sker mot SD verkar ingen protestera. Detta är ett politiskt spel i sin fulaste form.

 

Om de övriga partierna tror att man skjuter oss i sank med detta, är vi övertygade om att de i själva verket skjuter sig själva i foten. Är det någonting vi har bevisat, gång efter annan, är att vi blir mer sammansvetsade och kämpar bäst i underläge. Vårt engagemang för Göteborg och Sverige hänger inte ihop med hur många anställda vi har. Vi är en folkrörelse. En folkrörelse som drivs av kärlek. Kärlek till vår stad, kärlek till vår demokrati och kärlek till vårt fantastiska land.

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Gruppledare i Göteborgs fullmäktige

 

Björn Tidland (SD)

Vice gruppledare i Göteborgs fullmäktige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag