Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politik ska inte drabba de som behöver stöd

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: ALICE VERNERSSON
Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg.Foto: CATHARINA FYRBERG
Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborgs fullmäktige.Foto: PETER LLOYD

Vi rödgrönrosa föreslår rejäla satsningar för att våra kommunala verksamheter och personal ska kunna få rätt förutsättningar efter ett tufft år för Göteborg. Medarbetarna i Göteborg behöver fler kolleger och bättre arbetsmiljö, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (FI).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det har varit ett tufft år för Göteborg. Coronapandemin har påverkat hela samhället och många har drabbats ekonomiskt och socialt. Äldre och andra riskgrupper har varit särskilt utsatta, men även kulturliv och föreningsliv har drabbats hårt. Dessutom har det borgerliga styret minskat antalet anställda i välfärden med 900 personer vilket ansträngt situationen ytterligare. Vi rödgrönrosa föreslår därför rejäla satsningar för att verksamheter och personal ska kunna få rätt förutsättningar.

I vår budget presenterar vi stora satsningar på välfärden. Vi anser att skola, äldreomsorg, funktionsstöd och socialtjänst behöver rejäla tillskott för att kunna leverera undervisning, omsorg och service av god kvalitet. De behöver både kompenseras för neddragningarna under året och ges möjlighet att göra nya kvalitetssatsningar. 

För att kunna leverera en välfärd av god kvalitet måste personalen få rätt förutsättningar. De behöver fler kolleger och en bättre arbetsmiljö. Det möjliggör vi i vår budget. Vi vill också ge vår personal möjlighet att vidareutbilda sig på arbetstid, genomföra arbetstidsinnovationer, göra lönerna mer jämställda och stärka arbetsmiljöarbetet. Personalen är vår viktigaste resurs och måste värnas.

Vi rödgrönrosa vill också ställa om Göteborg till en modern och hållbar stad som tar ansvar för att klimatutsläppen minskar ordentligt. Det innebär bland annat att gång, cykel och kollektivtrafik ska prioriteras på bekostnad av biltrafik. Vi vill höja ambitionerna för klimatarbetet med särskilt fokus på åtgärder med stor och snabb effekt. Där är byggsektorn en särskilt prioriterad del. Vi behöver också värna värdefull natur och förbättra våra grönområden. Göteborg har listats som världens fjärde grönaste stad. Det är något vi vet att många göteborgare uppskattar och som bör utvecklas. 

I vår budget föreslår vi också ambitiösa bostadsmål för att ta bort bostadsbristen bland annat genom att bygga fler hyresrätter med låg hyra. Förorten ska rustas upp och attraktiviteten ska öka i fler delar av Göteborg för att motverka segregationen. Vi vill också att fler bostäder ska vara tillgänglighetsanpassade och att klimatpåverkan från bostadsbyggandet ska bli lägre. Det ska vara möjligt att få en bostad oavsett storlek på plånboken. Att ha en bostad är en mänsklig rättighet. 

Göteborg ska sträva efter att bli en kommun fri från våld. Våld är ett oacceptabelt inslag i samhället som måste motverkas. Det är särskilt viktigt då vi ser att både mäns våld mot kvinnor och gängkriminaliteten ökat i Göteborg. Vi vill därför stärka det kunskapsbaserade och förebyggande arbetet mot våld och kränkningar. Särskilt vill vi stärka skolans roll i att arbeta bort macho-normer och kränkande beteende.

Både kultur- och föreningslivet har drabbats hårt av pandemin, främst genom förlorade intäkter till följd av inställda arrangemang. Vi rödgrönrosa föreslår därför en rad satsningar för att stötta det fria kulturlivet och föreningar ekonomiskt. Det handlar bland annat om utökade föreningsbidrag och minskade hyreskostnader. Vi vill ha fungerande kulturliv och föreningar även efter pandemin. 

Det finns stora skillnader mellan hur vi rödgrönrosa och det borgerliga styret vill styra kommunen. Vi motsätter oss nedskärningar på välfärden, neddragningar på arbetet med mänskliga rättigheter, dyrare kollektivtrafik och förlegade satsningar på biltrafik och parkeringar. Det är politik som slår hårt mot de som behöver samhället som mest. De är de med låga inkomster som drabbas mest när månadskortet blir dyrare och kvinnor som missgynnas när arbetsvillkoren i förskola och socialtjänsten försämras. 

Vår budget vill prioritera annorlunda. Vi vill göra satsningar som konkret förbättrar livet för människor, både nu och för kommande generationer. Genom exempelvis mindre barngrupper i förskolan, höjt försörjningsstöd för barnfamiljer, en hälsofrämjande miljö och bättre tillgänglighet tar vi steg mot en mer jämlik, jämställd och hållbar stad för alla.

 

Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Karin Pleijel (MP)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Stina Svensson (Fi)

Gruppledare i Göteborgs fullmäktige