Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politik handlar om att prioritera och agera

Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Invandringen till Göteborg måste minskas, skriver Jörgen Fogelklou (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fler och fler pratar i dag om vikten av en mer restriktiv migrationspolitik, men i Göteborg försöker vi inte ens. Många partiföreträdare, både på nationell och lokal nivå har den senaste tiden börjat anamma en tuffare retorik vad gäller migrationen. Trots detta, eller kanske på grund av, är antalet beviljade uppehållstillstånd för i år uppe i 89 120. 

 

Om beviljandet fortsätter i samma takt resten av året, kommer de uppgå till omkring 118 000 vid årets slut. Det skulle vara det fjärde högsta antalet någonsin.

 

Nyligen gick statsminister Stefan Löfven (S) ut och meddelade att Socialdemokraterna vill halvera det svenska flyktingmottagandet. Detsamma gjorde LO-ordförande Karl-Petter Torvaldsson. Det är bra att även S sent omsider vaknat, men än så länge har det visat sig bara vara retoriskt. 

 

Samma dag kunde vi i Göteborg faktiskt ha gjort skillnad, på riktigt. Övriga partier i kommunstyrelsen visade återigen att de säger sig vilja en sak, men agerar tvärtemot.

 

Länsstyrelsen har nyligen presenterat siffror på hur många nyanlända Göteborg har tilldelats enligt bosättningslagen nästa år, 2020. De efterfrågade också vad Göteborgs kommun tycker om dessa siffror innan de fastställs. På kommunledningsnivå hade Göteborg alltså en chans att tycka till om antalet vi ska ta emot. Svaret skulle vara inskickat senast den 18 oktober Vi har inget mer kommunstyrelsemöte innan dess.

 

Sverigedemokraterna hörsammade som enda parti länsstyrelsens förfrågan och vi yrkande givetvis på kommunstyrelsens möte att Göteborg skulle komma med ett gemensamt utlåtande. Vi ansåg att under rådande situation skulle Göteborgs stads svar bli att vi helt enkelt inte godtar det kommunantal som vi blivit tilldelade. Denna siffra ska nu vara noll.

 

Som det enda oppositionsparti i Göteborg förväntade vi oss inget gehör för vårt förslag, men trodde att övriga partier i sedvanlig ordning skulle komma överens om ett gemensamt svar. Inget kunde enligt oss bli värre än det som länsstyrelsen faktiskt föreslagit.

 

Inget parti höll med oss i någon fråga. Det hela slutade med att Göteborgs stad nu inte ens svarat på länsstyrelsens uppmaning. När vi nu kan göra lite skillnad för de människor som redan kommit hit och som väntar på att få en fot in i samhället, då röstar övriga partier som man alltid har gjort. För en ökad invandring, trots att läget redan är så ansträngt i Göteborg.

 

Göteborgs grannkommuner svarar åtminstone på länsstyrelsens förslag. Vad händer om dessa säger att: ”Det räcker nu, vi kan inte ta emot fler”, samtidigt som Göteborgs stad ger sitt tysta medgivande? Finns det en risk att vi får bära en än större börda? Landets kommuner går på knäna, bostadsköerna är fortsatt långa. Nyanlända kommer inte ut i riktiga arbeten. Statens täckning för de nyanlända täcker inte på långa vägar upp för de kostnader kommunerna har. Kostnader för bland annat bostad och hyra, mat, skola, SFI, modersmål, tolk, vård, omsorg, fritid och nöjen. Det bidrag vi får gäller dessutom enbart i två år. 

 

Axel Josefsson (M) har uttryckt oro över regeringens förslag om ändrat utjämningssystem mellan kommunerna där Göteborg väntas tappa 280 miljoner kronor varje år. Samtidigt har han ingenting emot att ytterligare 291 personer ska komma att belasta kommunens ekonomi.

 

Det är hög tid att dra åt handbromsen.  Politik handlar inte längre om att vilja. Det handlar om att våga prioritera och därefter agera.

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Oppositionsråd i Göteborg