Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot. Foto: Pressbild
Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot. Foto: Pressbild

Polisen behöver nya verktyg

Publicerad

Utdelandet av zonförbud ska kunna överklagas i domstol, skriver riksdagsledamoten Lars Hjälmered (M).

Göteborg och Sverige lider av en utbredd otrygghet. Var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde och det finns områden där kriminella gäng har tagit över. Samtidigt är polisen gravt underbemannad och blåljuspersonal möts av kränkningar och attacker. Utvecklingen måste brytas. Polisen ska vara synlig och närvarande i Göteborg. Moderaterna föreslår 2 000 fler poliser, att alla poliser får högre lön och att straff skärps. I vår budget satsar vi tio gånger så mycket som regeringen i nya pengar till polisen.

 

Det finns flera väldigt otrygga platser i Göteborg där skarpare insatser behöver ske. Den som på olika sätt skapar otrygghet ska konfronteras snabbt och tydligt. Den som begår brott ska lagföras. Vanliga laglydiga göteborgare ska inte få lida för några få personers oacceptabla beteende. 

 

Polisen kan redan idag ingripa mot enskilda personer, men polisen behöver få större möjlighet att förbjuda de som skapar otrygghet på platser som lokala torg från att vistas där. Därför vill Moderaterna införa ett zonförbud. Ett sådant förbud innebär att en person som är kriminell eller har uppvisat ett beteende som skapar otrygghet inte får befinna sig i ett bestämt områden såsom ett torg, och måste hålla sig minst 500 till 1000 meter från platsen. I Danmark har polisen sedan flera år möjlighet att använda sådana förbud. Svenska poliser välkomnar också ett zonförbud.

 

Det ska vara möjligt att förbjuda en person som dömts för ett allvarligt brott såsom narkotikabrott från att vara på exempelvis ett lokalt torg i Göteborg. Polisen ska också direkt kunna meddela zonförbudet – som börjar gälla omedelbart och därefter i högst i tre månader. Överträdelse av ett zonförbud ska vara straffbelagt. Samtidigt är det viktigt att rättssäkerheten upprätthålls och zonförbudet ska därför kunna överklagas till domstol.

 

Alla göteborgare ska kunna känna sig trygga i Nordstan liksom i övriga delar av staden. Därför är det avgörande att ge våra poliser fler verktyg såsom zonförbud för att skapa trygghet i staden!

 

Lars Hjälmered (M)

Riksdagsledamot från Göteborg 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag