Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pinsamt hur skräpigt det är i Göteborg

Kristina Palmgren (L), fullmäktigeledamot i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Återvinningsstation i Annedal.
Foto: KRISTINA PALMGREN/PRIVAT

Den så kallade "Göteborgspapperskorgen" är en sanitär olägenhet som skapar obehagskänslor och kan bidra till smittspridning bland göteborgarna, skriver fullmäktigeledamoten Kristina Palmgren (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Gång på gång förs det fram kritik om överfyllda papperskorgar, skräpiga återvinningsplatser och problem med råttor runtom i vår stad. Detta är pinsamt. Det är en sanitär olägenhet och ska inte behöva få förekomma. Göteborgare och besökare ska kunna lämna ifrån sig sitt skräp utan att behöva uppleva obehag.


I Göteborg finns cirka 4 300 papperskorgar utplacerade i vårt offentliga rum. Ungefär hälften av dem är den så kallade ”Göteborgspapperskorgen” med ett öppet inkast. Det är konstaterat sedan länge att öppna papperskorgar och sopkärl innebär att råttor, fåglar, getingar och andra skadedjur har full åtkomst till innehållet. Detta medför en stor risk för smittspridning och att skräp kan sprättas ut från papperskorgarna vilket lätt fångas upp och blåser iväg med vinden.


Enligt statistik från saneringsföretagen är råttor ett växande problem och Göteborg är inget undantag. Råttor och andra skadedjur trivs i storstäder där det finns tillgång till, för dem, ätbart skräp och avfall. Då är det oerhört viktigt att det också finns välfungerande papperskorgar och återvinningsstationer som förhindrar något så självklart som tillgång till sopor och skräp som vi gör oss av med.


Trots att problemen lyfts fram om och om igen av göteborgare som i sin vardag vill lämna ifrån sig sitt skräp i papperskorgar eller i några av våra återvinningsstationer, har ytterst lite förändrats. När man vill göra rätt och värna om både vår miljö och skräphantering så är det helt oacceptabelt att behöva mötas av en överfylld papperskorg eller återvinningsstation och inte kunna lämna ifrån sig sitt skräp. Alternativen blir att man får ta med sig skräpet hem eller hitta en annan papperskorg eller återvinningsstation. Eller att man kanske helt enkelt ställer påsar med återvinningsbar plast, papper, metall och glas bredvid kärlen och hoppas på att de tas med för återvinning när de töms.


Det finns enkla lösningar på detta problem. Och man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Det finns gott om goda exempel att använda sig av när det gäller sop- och skräphantering runtom i Sverige och även i andra länder internationellt. 


Ett exempel är Uppsala som sedan 2012 har arbetat med förbättrad skräphantering i stadens allmänna parker och miljöer. Mängden sopsäckar har minskat, mängden markskräp har minskat och även inneburit besparingar både när det gäller skattepengar och klimatpåverkan.

Ett annat exempel är Stockholm som också arbetat aktivt med förbättring av sin skräphantering i offentliga rum sedan 2015 med liknande resultat. Det har behövts färre sopsäckar, färre transporter och behov av plockstädning i närheten av papperskorgar har minskat. 


Båda städerna ovan har tagit tillvara på den moderna tekniken och utvecklingen som finns inom området. Smarta papperskorgar som komprimerar skräpet, flaggar för när det är dags att tömma och inte har öppna inkast så att råttor, fåglar och andra skadedjur kommer åt innehållet. Det görs en del på området, men det är uppenbart att detta är långt ifrån tillräckligt.


Tystnaden från det rödgröna styret i Göteborg om det fortgående problemet med detta är både förvånande och beklagligt. Om Göteborg ska kunna vara ”en stad öppen mot världen”, måste något så grundläggande som skräphantering fungera.


Göteborg kan så mycket bättre. Återvinningsstationer och papperskorgar ska inte vara sanitära olägenheter. Göteborg ska vara en stad som uppmuntrar till och tar tillvara på att invånare och besökare vill lämna ifrån sig sitt skräp, vill återvinna och samtidigt värna om vår stad och miljö. Hållbar och modern skräphantering och återvinning ska vara en självklarhet i Göteborg. Detta handlar om något så enkelt som att ha moderna välfungerande papperskorgar och stationer för återvinning för både invånare och besökare i vår stad. 


Kristina Palmgren (L)

Ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige