Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Panikbesparing förvärrar belastningen på anställda

Vi måste ta kontroll över utvecklingen inom sjukvården och sätta välfärden först. Vi kan inte fortsätta med panikbesparingar samtidigt som vårdköerna ökar, skriver Cecilia Dalman Ek (S).Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.Foto: RONALD EEK

Att högerstyret antagit en budget för Sahlgrenska som innebär att cirka 400 tjänster måste bort är ohållbart i en redan trängd situation. Vill vi kunna bibehålla nuvarande nivå på välfärden framöver kan vi inte skapa arbetsplatser som färre vill jobba på, skriver Cecilia Dalman Eek (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett fantastiskt sjukhus med personal som gör stora insatser men som varje dag måste brottas med ökande väntetider, nedläggningar och sammanslagningar av verksamheter, överbeläggningar och vårdplatsbrist. Flera yrkesgrupper slår larm om ohållbara arbetsförhållanden och etisk stress. Det är resultatet av högerstyrets mångåriga underfinansiering av Sahlgrenska.

 

Trots denna utveckling fattade högerstyret under tisdagen beslut om en detaljbudget för Sahlgrenska nästa år som innebär att ungefär 400 tjänster måste bort jämfört med i dag. Det är inte hållbart i en situation där personalsituationen redan är ansträngd och alldeles för många patienter redan väntar på tok för länge. Ingen ska behöva oroa sig över om de eller deras nära och kära får vård i tid den dagen de behöver det och de som vårdar våra sjuka ska ha goda villkor och bra förutsättningar att göra sitt jobb.

 

De närmaste åren måste var fjärde person som kommer ut på arbetsmarknaden i Sverige välja ett välfärdsyrke om nuvarande kvalitet i välfärden ens ska kunna bibehållas. Inte minst i Göteborg kräver välfärden fler medarbetare. Staden växer så att det knakar, varje år flyttar många tusen personer till Göteborgsområdet. I det läget måste fler anställas i vården och för att detta ska vara möjligt måste fler känna sig manade att välja ett vårdyrke. Då är det inte hållbart med neddragningar på personalstyrkan som ökar belastningen på befintlig personal och gör det mindre attraktivt att välja ett vårdyrke.

 

För oss socialdemokrater har fokus hela tiden varit att ge Sahlgrenska Universitetssjukhus rimliga förutsättningar att fortsätta bedriva en tillgänglig, patientsäker och jämlik vård. Vi har använt vår oppositionsroll aktivt för att påverka i den riktningen. Exempelvis förhandlade vi fram att Sahlgrenskas underskott nollställdes vid årsskiftet 2018/19 och nyligen lyckades vi förmå högerstyret att öka anslagen till göteborgarnas sjukhusvård med 81 miljoner kronor – det är lika med årslönen för 162 sjuksköterskor. Men detta är bara lindring, ingen långsiktig lösning.

 

Vi måste ta kontroll över utvecklingen inom sjukvården och sätta välfärden först. Vi kan inte fortsätta med panikbesparingar samtidigt som vårdköerna ökar. För att på allvar säkra göteborgarnas sjukhusvård måste Sahlgrenska få långsiktigt hållbara ekonomiska villkor. Det enda som både höjer vårdkvaliteten och samtidigt ökar effektiviteten är att ge utrymme för långsiktiga personalförankrade utvecklingsarbeten. Det finns gott om exempel på sådana arbeten inom sjukhuset. Det kan innebära att minska väntetiderna på akuterna eller planera operationslokaler för att minska köerna. Men då måste personalen få arbeta i fred. På många områden är det långt kvar och panikbesparingar underlättar inte arbetet. 

 

För att minska köerna och förbättra arbetsförhållandena för dem som tar hand om våra sjuka måste sjukhusets grundfinansiering öka. Det har hittills skett mest genom att den S-ledda regeringen har ökat tillskottet från staten. Vi socialdemokrater har flera gånger påpekat att högerstyret måste ta ansvar för Sahlgrenskas roll som universitetssjukhus till exempel när det gäller hantering av läkemedelskostnader. Vi har också vid flera tillfällen krävt att Göteborg kompenseras fullt ut för befolkningstillväxten. Västra Götalands-regionens resurser ska fördelas bland annat utifrån hur befolkningen är fördelad inom regionen. 

 

Högerstyret har dock valt att frysa denna fördelning vilket gör att Göteborg förlorar 100 miljoner kronor. Det är vi starkt kritiska mot. Resurserna ska fördelas på ett rättvist sätt inom regionen. Ett målmedvetet arbete måste därtill påbörjas vad gäller att dra ned på administrativa kostnader och se till att skattepengarna framför allt används längst ut i verksamheten – i mötet med patienterna.

 

Göteborgarna förtjänar en sjukhusvård som styrs på ett långsiktigt och hållbart sätt. Sjukvården behöver ett handlingskraftigt styre som sätter välfärden först och ger de förutsättningar och resurser som krävs.

 

Cecilia Dalman Eek (S)

Vice ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset